reklama 11B

Může za to müssli? Německé dostihy řeší sérii dopingových případů

ikonka

Kontaminace krmiva kofeinem připravila před pěti lety Nikase o vítězství ve Velké pardubické. Nyní má podobný problém třetí z letošního německého derby. V podezření je konkrétní doplněk krmiva, používaný v celé řadě tamních dostihových stájí.
29.07.2020 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Nezvyklá koncentrace pozitivních dopingových případů zaměstnává v posledních týdnech německou dostihovou autoritu Deutscher Galopp. Od 14. června do začátku července byl ve vzorcích několika koní z nejméně čtyř stájí nalezen kofein.
 
Podle dosavadních zpráv stojí za většinou nových dopingových případů kontaminace konkrétní šarže müssli s jablečnou složkou. Vzhledem k tomu, že se stále jedná o hypotézu, značka a název výrobku nebyly zveřejněny.
 
Deutscher Galopp však minulý pátek rozeslal varování trenérům, aby se vyhnuli doplňkům krmení v posledních nejméně čtyřech dnech před dostihem. Případ se týká střediska v Kolíně nad Rýnem, ale i dalších stájí, které minulý týden v rámci vyšetřování navštívili ředitel Deutscher Galopp Jan Pommer a šéf dostihových komisí Frank Becker.
 
 
Třebaže dostihová autorita odmítla zveřejnit detaily k jednotlivým případům s poukazem na běžící šetření a čekání na analýzu vzorků B, mezitím vyšlo najevo, že jedním z pozitivně testovaných koní je třetí z německého derby Grocer Jack. V podcastu Racebets to potvrdil hřebcův majitel Christoph Berglar.
 
"Další postup budeme teprve zvažovat. Musíme nejprve přesně znát pozadí případu a zjistit, zda je zdrojem nálezu skutečně příslušný doplněk krmiva. V tuto chvíli to pouze předpokládáme," řekl Berglar.
 
"Umístění v derby, dotaci a příslušný handicap nám ale už nikdo nevrátí. Kdo hodně má, může hodně ztratit. A naopak, tak to prostě je. Spíš si kladu otázku, co má v dnešní době udělat trenér, aby podobným případům předešel. Pořídit si vlastní laboratoř?" dodal majitel, jehož barvy v minulosti proslavili gr. 1 vítězové Novellist, Protekcionist a mnozí další.
 
České dostihy z nedávné minulosti pamatují hned několik případů kontaminace krmiva. Tím nejznámějším byla v roce 2015 diskvalifikace Nikase z prvního místa ve Velké pardubické kvůli pozitivnímu testu na kofein a theobromin.
 
 
Ilustrační foto: Ivan Krejza



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE