reklama 11C

Hřebíky v zadních kamaších. FEI potrestala britského jezdce za týrání

ikonka

Tribunál Mezinárodní jezdecké federace potrestal britského jezdce Esama Zbibiho a jeho pomocníka Hichama Ghariba ze Spojených arabských emirátů za týrání koně při loňských skokových závodech CSI3* v Abu Dhabi. V zadních kamaších měl umístěné hřebíky.
04.02.2022 11:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A
 
K týrání koně HH Sigma mělo dojít ze strany jezdce Esama Zbibiho a jeho pomocníka Hichama Ghariba při mezinárodních parkurových závodech CSI3* v Abu Dhabi ve Spojených arabských emirátech. Ty se konaly od 23. do 26. února 2021.
 
Představitelé FEI informovali ve čtvrtek 3. února 2022, že zmíněný sportovec použil na koni zadní kamaše s hřebíky. „Steward na opracovišti si všiml, že kůň skáče zadníma nohama extrémně vysoko. Požádal proto hlavního stewarda, aby zkontroloval zadní kamaše. Než to stačil udělat, pomocník jezdce Hicham Gharib odhodil kamaše mimo opracoviště. Hlavní stevard obě kamaše našel a zjistil, že v každé z nich byl umístěn hřebík. Nalezeny byly také krvavé skvrny,“ uvádí FEI v tiskovém prohlášení.
 
Ve svém konečném rozhodnutí Tribunál FEI rozhodl, že Esam Zbibi se dopustil týrání koní a uložil mu čtyřletý zákaz činnosti počínaje datem rozhodnutí, což znamená, že je suspendován do 1. února 2026. Byla mu také uložena pokuta 10.000 švýcarských franků a požaduje též zaplacení nákladů ve výši 2.000 CHF.
 

Psali jsme: Andre Schröder byl suspendován. Parkurový jezdec se dopustil týrání

 
Tribunál FEI dále rozhodl, že se Hicham Garib dopustil špatného chování a uložil mu jednoroční zákaz činnosti počínaje datem rozhodnutí, což znamená, že je suspendován do 1. února 2023. Byla mu také uložena pokuta 5.000 švýcarských franků, stejně tak je povinen zaplatit náklady na řízení ve výši 2.000 CHF.
 
Koncem ledna Mezinárodní jezdecká federace informovala také o rozhodnutí Tribunálu FEI v případě pozitivní antidopingové zkoušky u koně Calai, jehož jezdil Hassan Bin Ali (UAE). Při mezinárodních závodech ve vytrvalosti CEI2* (120 km) byl 12. ledna 2021 pozitivně testován na přítomnost zakázané látky. Tou byl arsen a kyselina salicylová. Sportovec neposkytl žádné vysvětlení, jak se zakázané látky dostaly do těla koně.
 

Čtěte také: Výjimečný trest za týrání koně zrušen. Je to velké zklamání, zní z FEI

 
Ve svém konečném rozhodnutí uložil Tribunál FEI tomuto sportovci dvouletý zákaz činnosti. Dočasné pozastavení činnosti sportovce, které nabylo účinnosti dne 3. března 2021, se započítává do doby nezpůsobilosti uložené v rozhodnutí, což znamená, že sportovec bude nezpůsobilý do 2. března 2023. Sportovec byl také pokutován částkou 7.500 švýcarských franků a vyzván k zaplacení nákladů 2.000 CHF. Ze zmíněných závodů byl diskvalifikován. Do 21 dnů od obdržení rozhodnutí se jezdec může odvolat k Arbitrážnímu soudu pro sport (CAS).
 
Zdroj: FEI
Ilustrační foto: Kateřina Návojová
 
 

Jsou podle vás tresty FEI za týrání koní dostatečně vysoké?

celkem hlasů: 1023

Hlasování skončilo.

Ano 87 / 8.5%
Ne 855 / 83.58%
Neumím to posoudit 81 / 7.92%



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE