reklama 11C

Hendrichová: Koně jsem milovala odmalička. Vždy jsem chtěla závodit

ikonka

Prostřednictvím rozhovoru zavzpomínala na své jezdecké začátky parkurová jezdkyně Adéla Hendrichová. Vyprávěla o svých prvních závodních zkušenostech, lidech, kteří jí na její cestě nejvíce ovlivnili a zmínila také svůj projekt s animoterapií.
06.08.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

„Koně miluji odmalička. Už asi v deseti letech jsem toužila mít svou vlastní jezdeckou školu a účastnit se vysokých parkurových soutěží,“ zmiňuje na úvod parkurová jezdkyně Adéla Hendrichová, která se chovem koní zabývala později i při svých vysokoškolských studiích. V letošním roce pronikla mezi parkurovou špičku společně se svým valachem Falkem, s nímž se účastní pohárových Velkých cen a probojovala se až do třetího kola letošního mistrovství České republiky v kategorii žen. 
 
Jak vzpomínáte na váš první kontakt s koňmi a jak to celé vzniklo? 
Už jako malá jsem koně skutečně milovala, začala jsem se těmto zvířatům věnovat, následně se přidal sport a pokračovalo to až do vysokoškolského období. Jednu dobu jsem také působila jako profesionální ošetřovatelka sportovních koní a podívala jsem se na různá zajímavá místa po Evropě. Současně jsem stále toužila po tom, abych mohla také sama jezdit a nebýt pouze členka týmu, a to se mi později vyplnilo. 
 
Měla jste možnost využít rodinného jezdeckého zázemí ve vašich začátcích? 
Z jezdecké rodiny nepocházím, vzniklo to tak nějak samo. Myslím si však, že k tomu mám povahu po mém tatínkovi, který byl vášnivým automobilovým závodníkem, takže v tom shledávám jistou spojitost. Celá moje rodina ze začátku koně a jezdectví téměř nepodporovala, ale moje píle a snaha jít si za svým cílem byly silnější. Od začátků jsem jezdila všude, kde byla jakákoliv možnost si za práci vysloužit jízdu na koni. Více ke sportu jsem se dostala až v sedmnácti letech, když jsem už byla více soběstačná a mohla jsem získat závodní licenci. 
 
Kdo vám předával zkušenosti v průběhu let a pomohl vám na vaší cestě tímto sportem? 
Určitě bych ráda zmínila Natálii Roučkovou, jež byla mou psychickou mentorkou a zároveň trenérkou. Poměrně nedávno jsem se přidala k úžasnému týmu lidí působících v severočeské stáji Dvůr Židovice pod vedení Ondřeje Pospíšila. V dřívějších dobách jsem ještě občas trénovala s panem Ludvíkem Jandourkem starším a s Davidem Fialkou.
 

Čtěte také: Hendrichová: Přírodě se poručit nedá. Falko má však stále hodně elánu

 
Vybavíte si své první závodní okamžiky v sedle? Kdy a kde proběhly? 
Své první závody jsem absolvovala v roce 2002. Bylo to perfektní, měli jsme ještě ty původní filcové dečky, rajtky ze secondhandu, gumové holínky a sametovou helmičku s páskem pod bradou. Závody probíhaly na travnaté louce a vzpomínám si, že jsem jezdila jednoho hřebce, který se na mě hned převrátil. Nakonec jsem svůj první parkur dojela a toto celé ještě více podpořilo moji touhu po zdokonalování v sedle. 
 
Ve které stáji se nyní nacházíte a kde jsou ustájení vaši sportovní koně? 
V Jesenici u Prahy mám své vlastní stáje, kde je nyní ustájeno přibližně třicet koní a provozuji tady svou jezdeckou školu. Mezi nimi je i můj nezapomenutelný Aron, kterého jsem jezdila po Ondřeji Zvárovi a dostala jsem se s ním na úroveň 140 centimetrů. Stáj je pojmenovaná po hřebci Carrick A Rede, s nímž jsem si také prožila krásné sportovní zážitky. Poté mám ještě svých pět sportovních koní, kteří jsou umístěni v židovické stájí mého nynějšího trenéra Ondřeje Pospíšila. 
 
Do jaké role byste se sama převážně zařadila v jezdeckém sportu? Co je ještě vaší životní náplní? 
Hovořila jsem již o své vlastní stáji, takže bych se označila především jako stájová manažerka. Zabývám se organizačními záležitostmi, přípravou jezdeckých lekcí, táborů a k tomu mi pomáhá tým pěti instruktorek jezdectví. Snažíme se vypomoci s tréninkem a přípravou nových nadějných parkurových jezdců. Vedle toho se také zabývám animoterapií jako dobrovolník v domovech pro seniory. S vycvičeným poníkem navštěvujeme ležící a imobilní pacienty a musím říct, že to má vždy veliký úspěch. 
 
Foto: poskytla Adéla Hendrichová 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE