reklama 11B

Minařík v Nakajamě překonal sám sebe. Hodně důležité vítězství, říká

ikonka

Čeští žokejové působící v zahraničí Filip Minařík a Václav Janáček zažili úspěšný víkend. Pro rodinu Váňových byl mítink v Trevisu úspěšný i smutný zároveň. Nabízíme vám tradiční souhrn víkendového dění v dostihovém sportu.
03.03.2019 18:05  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Japonská Nakajama zažila deštivou neděli, ale Filipu Minaříkovi pršelo štěstí. Český žokej si připsal hned dvě vítězství včetně druhého vrcholu dne a měsíc před koncem japonského angažmá překonal svou loňskou bilanci devíti úspěchů.
 
"Tohle byl den, na jaký se nezapomíná. Obě vítězství jsem získal pro rodinu Yoshidových a hlavně to druhé bylo hodně důležité," řekl Minařík serveru jezdci.cz.
 
V 34,9 miliony jenů (asi 7 milionů Kč) dotovaném Spica Stakes na 1800 metrů jezdil šestiletého hřebce Urban Kida, který má z minulosti na kontě druhé a třetí místo v grupě 3.
 
V rychle rozběhnutém dostihu držel Minařík svěřence trenéra Makota Saita na blízké čtvrté pozici u bariéry, v oblouku nerozdal ani metr navíc a v cílové rovině přišel podél bariéry s rozhodujícím útokem. Za distancí odskočil soupeřům o půldruhé délky a hřebec ze stáje Sunday Racing už první pozici nepustil.
 
"Pro tenhle dres mám velkou slabost, jsou to barvy koní jako Orfevre, Gentildonna nebo Buena Vista. Párkrát jsem ho už oblékl, ale nikdy se mi v něm příliš nedařilo. Bylo to po všech stránkách důležité vítězství, hodnotu dostihu lze srovnat s národním listed," konstatoval Minařík.
 

Čtěte také: Čech v dostihovém Hongkongu. Je to úplně jiný svět, říká Vraj

 
Do deštěm skrápěného dekorovacího prostoru v Nakajamě, kde hostesky držely nad vítězi deštníky, se dostal už po čtvrtém dostihu, když na písku dovedl k triumfu stylem start - cíl tříletou klisnu kanadského původu Madras Check. Také v tomto případě byl vítězným trenérem Makoto Saito a Minařík v závěru odolal útoku populárního bělouše Hayayakko pod Yutakou Takem.
 
O den dříve si český jezdec v Nakajamě připsal čtvrtou příčku v The YUkan Fuji Sho Ocean Stakes (Gr.3, 1200 m) na šestileté klisně Peisha Felicita.
 
S deseti vítězstvími je v průběžném pořadí japonského šampionátu na 23. místě. Na dotacích letos vyjezdil bezmála 154 milionů jenů (v přepočtu asi 31,2 milionu Kč).
 
Treviso: Dvě vítězství a Romanův poslední skok
 
Dvě vítězství a jednu smutnou ztrátu vítězství zažila centrála Mlýnce / Bohuslav na sobotních dostizích v italském Trevisu.
 
Trenér Josef Váňa starší se radoval z úspěchu hned v prvním dostihu odpoledne, prodejní Premio Sant’artemio (3000 m, 10 000 eur), kde se poprvé za působení v českém tréninku prosadil pětiletý valach Cheap Thrill ze stáje Scuderia Tania - Váňa.
 
Jan Kratochvíl vedl hnědáka velkou část z tříkilometrové tratě na posledním čtvrtém místě a chvílemi si nechal špičku poodejít o několik délek. K útoku zavelel až v posledním oblouku, kde se dotáhl na vedoucí dvojici a při vbíhání do cílové roviny se protáhl na špici tak razantně, že inkasoval "hokejový" bodyček při kontaktu s vedoucím Giacalmarbarem. Poslední proutěnku už skákal jako první a vyhrál lehce o pět délek.
 
O půl hodiny později se Kratochvíl prosadil i ve službách Josefa Váni mladšího. Čtyřletý Starman ze stáje Scuderia Aichner SRL si 3000 metrů dlouhé Premio Montebelluna zrežíroval na míru a chvílemi vedl o několik délek. V posledním oblouku už Kratochvíl musel začít pracovat, ale v cílové rovině si nakonec dokázal udržet soupeře od těla.
 
Dobře rozjeté odpoledne bohužel zastínilo fatální zranění sedmiletého Romana v Premio Castelfranco (3500 m, 11 000 eur). Šestinásobný vítěz a pátý z loňského Gran Corsa Siepi Nazionale (Gd1) se pod Janem Kratochvílem aktivně podílel na tempu, než v polovině kursu ošklivě spadl při doskoku a musel být utracen.
 
Svěřenkyně Grzegorze Wroblewského Lancaster Rose si pod Rostislavem Benšem doběhla pro vzdálené třetí místo. Posledním českým počinem dne byla pátá příčka pětiletého Sargase v prodejním Premio Montello na 1650 metrů.
 
Janáček "řádil" na La Zarzuele
 
Návrat španělských dostihů na závodiště La Zarzuela zastihl ve výborné formě žokeje Václava Janáčka. Pětinásobný španělský šampion si v neděli připsal dvě vítězství, jedno druhé a dvě třetí místa.
 
Nejpůsobivější úspěch českého jezdce se zrodil v mílovém Premio Hándicap Opcional (C, 20 400 eur), kde Janáček v sedle Sir Roqua odskočil soupeřům o 5 1/2 délky a v závěru už jen kontroloval situaci.
 
Také druhý nedělní úspěch získal pro trenéra Guillerma Arizkorretu, s klisnou Renatou se prosadil v 1800 metrů dlouhém Premio Peňa Ramiro.
 
Do Rady JC ČR nově míří Bečvář a Nový
 
Předsedou Českého svazu chovatelů plnokrevníka a majitelů dostihových koní (ČSCHPMDK) byl na sobotním valném shromáždění v Poděbradech opět zvolen majitel Martin Bláha. 
 
Organizace, která má aktuálně podle seznamu na svých internetových stránkách 48 členů, vyšle do Rady Jockey Club ČR vedle Jiřího Charváta a Jiřího Odcházela nově také bývalého náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře a předsedu legislativní komise JC ČR Otakara Nového.
 

Čtěte také: Z obskurních drah až do Velké pardubické. Příběh 27letého Belovodska

 
V rámci diskuse na valném shromáždění bylo domluveno vydání pamětní mince k 100. výročí od založení Čs. Jockey Clubu, ale i možné přejmenování některých významných dostihů českého kalendáře.
 
Dortmund: Lažnovská vítězná, Iraklin šestý
 
Zřejmě poslední start zimní sezony na písku v neděli absolvoval Iraklin v německém Dortmundu. Devítiletý valach Stáje Karin - Neuberg finišoval pod žokejem Jaromírem Šafářem ve čtyřkovém handicapu na 1200 metrů na šestém místě a stihl tak ještě poslední dotaci 200 eur.
 
Svěřence trenéra Filipa Neuberga připravila o lepší výsledek nevýhodná startovní pozice. Odskakoval z vnějšího startovního boxu číslo 13 a v oblouku mu nezbylo, než rozdat několik délek. Do cílové roviny točil kolem pátého místa a táhlým finišem držel až do konce naděje na umístění, než v poslední stovce metrů zeslábl.
 
Z vítězství se díky dokonale načasovaného finiši radoval Mickael Caddedu na valachovi Porcupine Creek z tréninku Olgy Lažnovské.
 
31 vítězství za sebou. Winx má další rekord
 
Fenomenální australská klisna Winx v sobotu podle očekávání vyhrála Chipping Norton Stakes v Randwicku a připsala si tak nejen jednatřicáté vítězství za sebou, ale i třiadvacátou grupu 1 v řadě. Překonala tak rekordní bilanci irského proutěnkáře Hurrican Fly.
 
Přestože nakonec si svěřenkyně trenéra Chrise Wallera vítězství pohlídala, v polovině cílové roviny jejím početným příznivcům na chvíli zatrnulo. Podrobnosti najdete v našem sobotním článku.
 
 
Ilustrační foto: Manabu Miura




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE