reklama 11A

Evropa dál omezuje bičíky v dostizích. Britové řeší "dočasné opatření"

ikonka

Irsko poprvé v historii zavede maximální povolený počet pobídek bičíkem, Francie ho opět snižuje. Velké dostihové země se dál snaží vyrovnat s tlakem veřejnosti, i když ve skutečnosti počet prohřešků v posledních letech vesměs klesá.
06.03.2019 12:07  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Hned tři dostihově rozvinuté země v posledních dnech oznámily změny v pravidlech používání bičíku. Francie od 1. března snížila maximální počet pobídek z šesti na pět, úpravy chystají také Irsko a Velká Británie.
 
Zatímco ve většině zemí je používání bičíku omezeno už delší dobu, Irsko se až dosud stanovení závazného limitu bránilo. Nyní tamní autorita připravuje zavedení maximálního počtu 9 pobídek během letošního roku.
 
Důvodem je nejen sladění dostihové legislativy s Brity a Francouzi, ale zejména loňský prudký nárůst prohřešků za bičík o 26 procent oproti předchozím sezonám.
 

Čtěte také: Ke koním jsem se vrátil až v šestnácti, říká Michal Abík

 
"V příštích měsících představíme přísnější pravidla používání bičíku a vůbec poprvé budou obsahovat omezení počtu pobídek. Zvýšíme také sankce pro časté hříšníky," řekl šéf řídící autority IHRB Denis Egan.
 
Británie zvažuje "dočasné opatření"
 
Britové, kteří povolují sedm pobídek v rovinových a osm v překážkových dostizích, zatím nová pravidla nechystají. British Horseracing Authority (BHA) však minulý týden varovala, že v případě častých sankcí za nadměrné použití bičíku na nadcházejícím National Hunt Festivalu v Cheltenhamu může zavést "dočasná opatření" po dobu dubnového mítinku Velké národní v Aintree u Liverpoolu.
 
"Žokejům bude připomenuta jejich zodpovědnost, pokud jde o používání bičíku. Zvláště intezivně se tak bude dít během festivalu v Cheltenhamu," uvedl mluvčí BHA.
 
"Obecně jsme si vědomi toho, že veřejnost o bičích nadále diskutuje. Tuto debatu se zájmem sledujeme. V současné době připravujeme novou strategii welfare, jejíž součástí bude i další zvážení používání bičů v britských dostizích," dodal.
 
Prohlášení britské autority vyvolalo v dostihové obci udivené a částečně nesouhlasné reakce.
 
"Zdá se, že BHA potřebuje vyvolat dojem, že něco v této věci dělá," napsal v komentáři list Guardian. "Zesilování tlaku na žokeje a neustálé zvyšování jejich trestů však nemůže být řešením. Pokud se budou trestat pouze jezdci a nikoli také trenéři nebo majitelé, kteří jim udílejí pokyny, zůstane tato debata v bludném kruhu."
 
Počet prohřešků ve skutečnosti klesá
 
Britské dostihy se v poslední době kvůli bičíkům opakovaně ocitly pod veřejným tlakem. Vláda sice nedávno vyjádřila uspokojení nad současným stavem a omezováním počtu úderů, ale například loni v říjnu se téma řešilo až na půdě parlamentu. Několik poslanců veřejně zpochybnilo nutnost používání bičů k pobízení koní a poslanec za labouristy Chris Williamson označil současnou praxi za "barbarskou".
 

Tip: Jezdit ho bylo jako hrát videohru. Legendárnímu Arazimu je 30 let

 
Faktem zůstává, že počty prohřešků v souvislosti s používáním bičíků v posledních sezonách setrvale klesají. Zatímco ještě v roce 2010 jich bylo na britských ostrovech 1085 (1,18 % všech startů), loni už jen 541 (0,58 %). V Irsku loni činil podíl trestů 0,71 % všech startů a také tam se v dlouhodobém horizontu daří celkový trend navzdory loňskému nárůstu snižovat.
 
Přímí účastníci dostihů včetně známých osobností připomínají, že stoprocentní zákaz bičíku jako například v Norsku není navzdory tlaku veřejnosti řešením. Mnohonásobný švédský šampion Per-Anders Graberg, který se čtyřikrát zúčastnil Evropského poháru žokejů v Praze, to dokonce považuje za nebezpečné.
 
"Ve Švédsku jsou povoleny tři pobídky, v Norsku žádná. Nechápejte mě špatně, jsem nepřítelem intenzivního používání bičíku a jako každý nesnáším, když vidím mlácení koně, který v dostihu nemá šanci. Ale bič je stále důležitý a radši bych šel do dostihu bez rajtek než bez biče," řekl Graberg, který si před několika lety v Norsku zlomil tři žebra při kolizi na neovladatelném koni.

Podobně mluví i český a italský překážkový šampion Josef Bartoš. "To novodobé tažení proti bičům se mi nelíbí. Nikdy jsem bič nějak intenzivně nepoužíval a nepatřím k jeho vyznavačům, ale bez něj to prostě nejde. Kůň je 500kilové zvíře a bez biče se nedá jezdit," řekl v nedávním rozhovoru pro server Jezdci.cz Bartoš, který byl na české půdě naposled pokutován za nadměrné použití bičíku před dlouhými devíti lety.
 
Český dostihový řád umožňuje maximální počet šesti pobídek v rovinových dostizích a osmi pobídek na překážkách. V dostizích dvouletých a nestartovavších koní smí jezdci dát maximálně čtyři rány.
 
V sezoně 2018 padlo v souvislosti s používáním bičíků 48 trestů, což činí 1,2 procenta všech startů. Celá řada špičkových jezdců jako David Liška, Jiří Chaloupka, Vendula Korečková, Jan Kratochvíl či Marcel Novák loni v souvislosti s bičíkem nebyla ani jednou trestána.
 
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE