reklama 11D

Dostihy a koronavirus: Běhá se bez lidí a měří nám teplotu, říká Vraj

ikonka

Covid-19 komplikuje situaci i dostihovým závodištím. V Itálii byly dočasně zrušeny mítinky na severu země, v Hongkongu pokračuje dostihový provoz s vyloučením veřejnosti. Aktuální situaci nám popsali Tomáš Vraj, Filip Minařík a Josef Váňa mladší.
26.02.2020 11:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12C
Rozšíření nového koronaviru v Evropě se začíná projevovat i na dostihovém kalendáři. Itálie, která je nyní hlavním evropským ohniskem nákazy označované jako Covid-19, zrušila až do neděle 1. března veškeré cvalové i klusácké dostihy v postižených regionech na severu země. Odpadá tak mimo jiné sobotní mítink v Trevisu.
 
"Zatím mám zprávu, že v pondělí ráno se bude řešit další postup. Do neděle jsou závodiště zavřená státem a v pondělí to bude řešit dostihová autorita," řekl serveru Jezdci.cz trenér Josef Váňa ml., který se chystal do Trevisa s koňmi stáje Scuderia Aichner SRL.
 
Italské vedení sice nevyloučilo, že by se dostihový provoz mohl obnovit v úterý 3. března, ale aktuální situace v zemi tomu zatím příliš nenahrává. Do Milána se mají podle původní termínové listiny vrátit dostihy 18. března. "Samozřejmě bych byl rád, aby se běhalo, ale na druhou stranu je jasné, že teď nikdo z nás nechce riskovat," dodal Váňa.
 

Čtěte také: Bičíky i život koní po kariéře. Britské dostihy mají nový plán welfare

 
Situaci kolem šíření Covid-19 pozorně sleduje i britský dostihový sport, který se připravuje na National Hunt Festival v Cheltenhamu. Ten má začít už za třináct dní. Žádná konkrétní opatření zatím nebyla oznámena, British Horseracing Authority však se zástupci závodiště už vedla první rozhovory.
 
"Pracovní skupina sleduje aktuální situaci a bude spolupracovat s vládou, ale prozatím nevidí potřebu řešit postup při rušení termínů," napsal list Racing Post s dodatkem, že dostihové dny lze rušit nebo posunout, ale v případě Cheltenhamu žádné podobné plány na stole nejsou.
 
Hongkong pokračuje, Japonsko zvažuje opatření
 
Covid-19 zatím nejvíce ovlivňuje dostihový provoz v Asii, odkud se virus v prosinci začal šířit. Zatímco v Jižní Koreji a Macau byly mezitím všechny mítinky zrušeny, dostihy na hongkongských závodištích Happy Valley a Sha Tin nadále pokračují před prázdnými tribunami. V rámci boje proti šíření koronaviru byly v únoru uzavřeny veškeré sázkové sběrny na území Hongkongu.
 
"Dostihy se momentálně běhají bez diváků. Přístup na závodiště mají jen lidé od koní a asi 400 majitelů stájí. Všem nám neustále měří teplotu a kontrolují, zda nemáme příznaky. Včera byl potvrzen koronavirus u jednoho z majitelů v Happy Valley, ale dostihy stále fungují," řekl Tomáš Vraj, který působí v Hongkongu jako pracovní jezdec.
 
Sám ve volném čase chodí ven jen minimálně. "Město je celkem prázdné, lidé zůstávají doma. Všechny velké akce v Hongkongu jsou zrušeny, sportoviště zavřená a u bran velkých center a sídlišť se měří teplota. Panika byla, lidé v obchodech vykoupili rýži a toaletní papír. Trochu se to ale možná zlepšuje, lidé pomalu začínají opět chodit do práce," popsal.
 
V Japonsku byly minulý víkend zrušeny tradiční autogramiády žokejů a podávání rukou s fanoušky, které obvykle probíhají po každé dekoraci vítězů. "Kontakt s fanoušky máme jenom v rámci předávání cen a nyní zrušili. Tokijské závodiště ale bylo o víkendu plné, přišlo přes 50 tisíc diváků a sázkový obrat byl kolem 280 milionů eur. Zatím jsem si ničeho moc nevšiml, jen někteří majitelé se po závodišti pohybovali s rouškami," poznamenal Filip Minařík, trávící v Tokiu zimní angažmá.
 
Po středeční výzvě premiéra Šinzó Abeho, aby pořadatelé v příštích dvou týdnech zrušili, přeložili či omezili velké sportovní akce, se však očekává, že dostihová autorita JRA brzy přistoupí k podobnému řešení jako Hongkong. Konkrétní postup bude oznámen ve čtvrtek.
 
 
Ilustrační foto: France Galop



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE