reklama 11B

Dostihová Amerika truchlí. V 31 letech odešla legenda A.P. Indy

ikonka

A.P. Indy uspěl na dráze i v chovu, kde vzkřísil slávu linie Bold Rulera. Syn vítěze trojkoruny Seattle Slewa byl kultovním koněm nejen na Lane's End Farm, do pozdního věku lákal do hřebčína zástupy fanoušků a dostihových příznivců.
22.02.2020 17:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Na americké Lane’s End Farm zavládl smutek. Ve věku 31 let uhynul A.P. Indy, americký Kůň roku 1992 a jeden z velkých plnokrevných hřebců moderní éry.
 
Někdejší šampion amerických plemeníků odešel v pátek. Důvodem nebyly žádné specifické zdravotní problémy, nýbrž projevy vysokého věku. "Nedá se vyjádřit slovy, co A.P. Indy znamenal pro mou rodinu a pro Lane’s End," řekl serveru Bloodhorse Bill Farish, syn jednoho z hřebcových chovatelů Williama S. Farishe.
 
A.P. Indy odešel do penze před devíti lety a jeho loňské třicátiny byly velkou událostí nejen pro Lane’s End Farm, kde mu už za života vztyčili bronzovou sochu v životní velikosti. Byl nejstarším žijícím vítězem Belmont Stakes i nejstarším žijícím klasickým vítězem v USA.
 
"Zachránil slávu linie Bold Rulera, kterou jsme my chovatelé tolik potřebovali, a pro Lane’s End Farm je skutečným otcem zakladatelem. Tento hřebčín existoval dvacet let před jeho narozením a posledních třicet let s ním bylo skutečně neuvěřitelných," poznamenal Farish.
 
 
Jako syn vítěze trojkoruny Seattle Slewa a Secretariatovy dcery Weekend Surprise poutal velké naděje už jako hříbě. Jeho polobratr Summer Squall vyhrál Preakness Stakes a byl šampiónem amerických tříletých. Cena A.P. Indyho na letní dražbě ročků v Keenelandu se proto vyšplhala na 2,9 milionů dolarů. Kupcem byl japonský magnát Tomonori Tsurumaki.
 
V tréninku Neila Drysdalea vyhrál osm ze svých jedenácti startů. Kromě zmiňovaného Belmont Stakes ční mezi jeho úspěchy zejména triumf v Breeders‘ Cup Classic, prosadil se také v Santa Anita Derby. Z Kentucky Derby ho vyřadilo zranění, kvůli němuž musel být ráno před dostihem škrtnut.
 
Na dostihové úspěchy skvěle navázal jako plemeník v rodném hřebčíně, ba dokonce je ještě předčil. Mezi lety 1993 a 2011 dal čtyři klasické vítěze, dvanáct šampionů, 94 graded vítězů a 164 stakes vítězů. Na vrcholu slávy se jeho připouštěcí poplatek vyšplhal na 300 000 dolarů, především díky potomkům jako Pulpit, Rags To Riches, Mineshaft nebo Bernardini. V českém chovu řadu let působil jeho vnuk Bully Pulpit.
 
Když hřebcova plodnost začala výrazně klesat, byl ve svých 22 letech v roce 2011 penzionován. Ve stáji plemeníků Lane’s End Farm stál i poté spolu se svými syny. Ve vedlejším boxu přebýval Honor Code, v protějším zase Mineshaft.
 
Na denním programu samotného A.P. Indyho se v penzi zase tolik nezměnilo. Jak ve své reportáži popsal Bloodhorse, čile se zúčastňoval provozu v hřebčíně. Právě v dodržování zažité rutiny spočívalo podle hřebcova dlouholetého ošetřovatele Asy Haleye tajemství, proč se A.P. Indy navzdory vysokému věku těšil dobrému zdraví.
 
Zatímco většina zaměstnanců hřebci říkala A.P., Haley ho oslovoval "Head" (hlava). "Pro mě to není kůň, ale něco jako bratr. Mám k němu blízký vztah, je to strašně hodný kůň. Miluje mátové bonbóny. V mladších letech se mohl utlouct po jablkách, teď přešel hlavně na bonbóny. Ale jen ty vláčné, měkké," popisoval.
 
 

Krátce ze zahraničí

 
Tentokrát bez vítězství se vracejí české stáje z italského Trevisa. Nejblíže triumfu byl Rubens, který pod Janem Faltejskem z druhého místa v Premio Oderzo (3500 m, 11 000 eur) ztrácel na domácího vítěze Moved 3/4 délky, Chicago doběhl třetí. Druhou příčku brali i Kings Rock a Treizor du Pilori v překážkových prodejních dostizích a amatér Jindřich Fabris na pětiletém Edef Xamovi v rovinové prodejce na 2350 metrů.
 
Francouz French King pod Olivierem Peslierem ovládl grupu 1 H. H. The Amir Trophy (2400 m, 1 milion dolarů) v Kataru. Druhý Standard Deviation na něj ztrácel 2 1/2 délky. “Emírův meč” (Gr.1, 2400 m, 1 milion dolarů) získal sedmiletý bělouš Ebraz, kterého pro trenéra Juliana Colina Smarta odjezdil Maxime Guyon. Tomáš Lukášek finišoval v sedle vítězova stájového kolegy Maxra šestý.
 
 
Foto: John James Clark



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE