reklama 11D

Distanc do roku 2025. Dopingová kauza Marcialis má i "českou" linku

ikonka

Ve Francii působící italský trenér Andrea Marcialis nesmí do dubna 2025 působit v dostihovém sportu. Ve sledovaném dopingovém případu se objevilo i jméno Igora Endaltseva, na něhož Marcialis nechal v zimě napsat část svých koní.
11.03.2021 14:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Frange Galop ve středu vynesl verdikt v jedné z nejsledovanějších dopingových kauz posledních let. Andrea Marcialis, ve Francii působící syn milánského trenéra Antonia Marcialise a strůjce úspěchů gr.1 vítěze Way To Paris, přišel na čtyři roky o licenci.

Zákaz trénování a vlastnění dostihových koní do dubna 2025 je součtem výroků z pěti samostatných disciplinárních řízení. Proti většině z nich se Marcialis může odvolat.

V rámci projednání případu dostal podmíněný trest i dříve v Česku působící Igor Endaltsev, který podle France Galop poskytl kolegovi "krytí" po jeho prvním disciplinárním trestu. Jak uvedla vyšetřovací zpráva, Marcialis nechal v lednu napsat tři desítky svých svěřenců právě na trenéra vítězky derby z roku 2018 Blessed Kiss. Endaltsev aktuálně trénuje v Chantilly, do letošního Českého derby přihlásil hřebce L' Ienissei.

 

Čtěte také: Pardubice chystají úpravy překážek, "dvojka" bude příprava na Taxis

 

Zpráva France Galop o kauze Marcialis čítá 47 stran, které se obšírně věnují deseti různým případům včetně nedovolené medikace, jejího podání v den dostihu či odmítnutí dopingového odběru. Vedle systematického dopingu byl Marcialis usvědčen i z porušování pravidel welfare.

Vyšetřování iniciované šéfem veterinární kliniky v Gouvieux ukázalo, že část Marcialisových svěřenců dostávala pravidelné injekce před dostihy bez jakékoli konzultace s veterinářem. U čtyř koní byla prokázána aplikace kortikosteroidů, ve stáji byly loni nalezeny i doklady manipulace s betamethasonem a meloxicamem. Vyšetřovatelé France Galop v této souvislosti zdůraznili, že dostihoví koně "nesmí dostávat léčbu opakovaným nebo automatickým způsobem".

Marcialis byl v srpnu 2020 na parkovišti v Saint-Cloud přistižen jiným trenérem s injekční stříkačkou v ruce, kterou se následně snažil skrýt. Oba jeho svěřenci byli v ten den testování před dostihem i po něm, předstartovní vzorek hřebce Bosioh obsahoval zakázanou látku. Trenér to zdůvodnil údajnou kontaminací dezinfekčním gelem na ruce v rámci opatření proti Covidu-19.

Ilustrační foto: France Galop




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE