reklama 11D

Rychlý závěr navnadil. Klasičtí adepti ukázali potenciál, hodnotí Luka

ikonka

Tříletí hřebci Bakhchisaray, Hotchwaye a Mike Majk v úterý doběhli mimo "tabuli", ale jejich letošní debuty si zaslouží pozornost. Do Prix du Jockey Club přihlášený Bakhchisaray ukázal při své premiéře nezkušenost, ale i možnosti do budoucna.
09.03.2021 16:44  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Hned trojice tříletých směřujících do klasických dostihů se v úterý představila v Chantilly a Římě. Zatímco hřebci z tréninku Václava Luky mladšího se utkali se silnou konkurencí na francouzské all-weather dráze, v sérii italských startů pokračující svěřenci Miroslava Nieslanika se museli vyrovnat s hlubokou dráhou a těžkými povětrnostními podmínkami.

Dotované umístění se nakonec zrodilo jen v Chantilly. Postaral se o něj do Velké jarní ceny přihlášený ryzák Hotchwaye, který nastupoval proti šesti vrstevníkům v classe 2 Prix du Chateau (1600 m, 28 000 eur) s jistotou výdělku.

Hřebec stáje Leram se opět prezentoval "zelenou" cvalovou akcí. S Eddym Hardouinem se zpočátku přetahoval a byl stažen na poslední místo. Ve finiši sice nestihl zachytit zrychlení nejlepších, ale táhlým závěrem se posunul na šestou příčku. Na vítězného Pimenta ze stáje Godolphin, jednoho ze čtyř startujících s přihláškou do Prix du Jockey Club, ztrácel český zástupce asi 6 1/2 délky. Za listed umístěným Colosseem Usa zaostal o půldruhé délky.

"Hotchwaye se ještě potřebuje usadit a vyzrát, ale bude to velmi dobrý kůň. Dnes měl nejrychlejší finále, měření časů ukázalo, že těsně před cílem měl největší rychlost ze všech. Myslím, že do Velké jarní ceny půjde s dobrou šancí," hodnotil Václav Luka.

 

Psali jsme: Česká přihláška do Prix du Jockey Club. Debut nám napoví, říká Luka

 

Řada perspektivních koní s klasickými ambicemi se sešla i na startu Prix de la Traversiere (1900 m, 27 000 eur) pro tříleté debutující hřebce. Jedním z nich byl i do dvou grup 1 přihlášený Bakhchisaray v majetku Viktora Tymošenka.

Svěřenec Václava Luky mladšího při své premiéře dobře odstartoval, ale v pomalém úvodu se dostal do sevření soupeřů a klesl na zadní pozici. Hardouin v cílové rovině dlouho hledal prostor. Když ho necelých sto metrů před cílem našel, stihl se pozdním útokem dostat na osmou příčku, asi 6 délek za vítězem Saiydabadem z vlastního chovu Aga Khana.

"Čistý průběh měl asi jen 300 metrů. Nechtěl mezi koně, v cílové rovině se kroutil a pak to seběhl. Ten start každopádně splnil svůj účel. Bakhchisaray potvrdil, že má hodně velký potenciál a teď uvidíme, co nám ukáže na delší distanci a na trávě," konstatoval Luka.

Stáj MUDr. Evy Nieslanikové se po dvou dnech vrátila na závodiště Capannelle, kde se zúčastnila dvou dostihů pro nezvítězivší tříleté na 1400 metrů.

Do všech dostihů klasické trojkoruny přihlášený Mike Majk se v Premio Wollow zpočátku držel pod Milanem Zatloukalem kolem páté pozice, ale na extrémním terénu byl už 500 metrů před cílem poraženým koněm. Z jeho letošního debutu tak nelze příliš vyvozovat, po vypuštěném závěru proběhl cílem na devátém místě. Jeho tréninková kolegyně Anawa skončila v Premio Shirley Heights o příčku lépe.

Foto Pavla Pechmanová, na snímku: Hotchwaye




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE