reklama 11B

Derby hitparáda: Čtrnáct ostře sledovaných tříletých očima Jezdci.cz

ikonka

Za necelé tři týdny bude jasno, kdo zazáří v Českém derby. Den poté, co jsme publikovali pořadí kandidátů v handicapu, přidáváme i náš komentovaný žebříček. Prozatím do něj nezahrnujeme německého Legal Rights a vyřadili jsme zraněného Zoheyra.
20.08.2020 09:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

1. OPASAN (IRE)

 

French Navy - Ouija’s Sister (Groom Dancer)
Borrmann (Jozef Chodúr)
 
Pro nás v tuto chvíli jednička letošního derby-pole a zdaleka nejen kvůli tomu, že v posledních třech startech neprohrál. Hnědák stáje Borrmann disponuje vším, co má správný derby-favorit mít. O jeho vytrvaleckých schopnostech není pochyb, v soubojích s českou špičkou prokázal potřebnou třídu a stájová forma trenéra Jozefa Chodúra je aktuálně více než dobrá. Že Opasan letos nebyl přinucen k boji, v tomto kontextu mnoho neznamená, neboť s některými top soupeři se potká až v derby. Velký dojem však na nás při obou jarních startech udělaly hřebcovy viditelné rezervy. Soudě dle svého projevu by se měl ještě dál zlepšovat. Kdo chce vyhrát 100. České derby, musí porazit tohoto koně.
 
 

2. ZARIYANNKA (IRE)

 

First Defence - Zaridiya (Duke Of Marmalade)
Lokotrans Slovakia CZ (Zdeno Koplík)
 
Také o shooting star letošní české sezony platí, že strop jejích možností stále neznáme. Když nastupovala 12. června k debutu v klasické Jarní ceně klisen, ambiciózní volba startu i klisnina subtilní postava v paddocku vyvolávaly na různých stranách úsměvy. Zariyannka však hned napoprvé navzdory ztrátě na startu finišovala čtvrtá a od té doby se dál zlepšuje. Ve Velké jarní ceně honila za distancí vítězného Ratea a před dvěma týdny si ve velkém stylu připsala Oaks. Že dosud běhala pouze v klasických dostizích se může jevit jako kuriozita, která je však naprosto podložena výsledky. Minule v Karlových Varech ukázala, že si dokáže poradit i s distancí 2400 metrů. Věříme, že dál půjde nahoru - v derby každopádně narazí na dosud nejsilnější soupeře, takže se dozvíme další indicie o její reálné třídě.
 
 

3. SWINGING THOMAS (GER)

 

Dylan Thomas - Saldenschwinge (In The Wings)
Dr. Charvát (Pavel Tůma)
 
Odchovanec hřebčína Wittekindshof byl loni třetí v Pražském zimním favoritovi a jeho špičkový původ ho k účasti v derby přímo předurčuje. I letos se umístil v každém ze svých čtyř startů, ale během jara se zdálo, že do užší elity tříletých patřit nebude. Ve III. kategorii se nedokázal vymanit z řad nezvítězivších, i když je pravda, že narazil na koně, kteří v dalších týdnech hráli v klasickém ročníku určitou roli. Při červencovém druhém místě v Mnichově podal krásný výkon a na 2200 metrů bezezbytku potvrdil vytrvalecké schopnosti, ale právě tento start podnítil úvahy o limitech hřebcovy třídy. Jednalo se o čtyřkový handicap, kde ho o dvě délky porazila klisna hodnocená v GAG 62,5 kg a samotný Swinging Thomas měl před tímto dnem německou známku 59,5 kg. Jenže - následovalo výborné druhé místo ve Velké červnové ceně, po němž je navzdory omezené vypovídací hodnotě letošního ročníku klíčového trialu třeba Swinging Thomase považovat za kandidáta na dobrý výsledek v derby. Věříme, že půjde dál nahoru a za určitého průběhu dostihu může bojovat o nejvyšší příčky. Definitivní rozřešení matematiky forem a srovnání jeho české a německé známky si proto nechme na později.
 
 

4. MARKONI LP (SRB)

 

Glavalcour - Maksima (Wild Cougar)
Lastin Put LP (Václav Luka ml.)
 
Původně se o něm mluvilo jako o zajímavosti a kuriozitě svého druhu. Srbský zimní favorit přišel v zimě do českého tréninku a Václav Luka jeho majitele předem upozorňoval, že hřebcova třída nemusí stačit na tuzemskou špičku. Od Markoniho LP se nic velkého nečekalo, a tak při každém ze tří letošních startů příjemně překvapil. Po třetí příčce na trojkové úrovni následoval pohledný finiš a páté místo ve Velké jarní ceně. To podnítilo dodatečnou přihlášku do derby, kterou hnědák stvrdil minulou sobotu jistým vítězstvím ve Velké červnové ceně. První zářijovou neděli určitě nebude nejtřídovějším koněm na startu, ale i od něj se dá čekat další zlepšení. Při dobrém průběhu může patřit k černým koním dostihu a navázat na loňská umístění Bošovic v modré stuze.
 
 

5. TROOP COMMANDER (IRE)

 

War Command - Tempura (Cape Cross)
Meridian (František Holčák)
 
Irská akvizice stáje Meridian v jistých obrysech připomíná svého loňského předchůdce Arcturuse, který se později stal vítězem slovenské trojkoruny. Při debutu ve Velké jarní ceně se pouze seznámil s novým prostředím a druhým místem ve slovenském ekvivalentu minulou neděli potvrdil, že ve Velkých Karlovicích jde všechno podle plánu. Projevem v cílové rovině navíc naznačil další rezervy. Trenér František Holčák je rekordmanem Českého derby a v Troop Commanderovi má velmi slušnou šanci na vylepšení své historické bilance. Přímé srovnání s většinou členů tříleté špičky zatím pochopitelně schází, což je jeden z mnoha zajímavých rozměrů letošního derby.
 
 

6. RATE (FR)

 

Reliable Man - Ragazza Mio (Generous)
DS Pegas (Čestmír Olehla)
 
Nejprve neomezený obdiv, posléze určité zatracení. Loňského šampiona dvouletých hřebců potkal paradox, který často provází dlouho neporažené koně. V minulé sezoně byl neomezeným vládcem ročníku, na jaře ve vítězné sérii pokračoval, byť jeho dřívější suverenita se vytratila. V Memoriálu profesora Václava Michala ani ve Velké jarní ceně neměl úplně optimální průběh dostihu, ale vždy dokázal udržet soupeře jistě za sebou. První porážku na českém území zaznamenal až ve Velké červnové ceně, kde finišoval třetí. Jeho problémem není absence vytrvaleckých schopností, nýbrž fakt, že je jeho vývoj je ukončen. Rate je již hotovým koněm a v rozporu s některými soupeři se od něj nedá čekat další velký progres. Otázkou zůstává také jeho psychika a přístup k dostihům. Mimo veškerou pochybnost však stojí, že svěřenec Čestmíra Olehly je třídovým koněm a může dokázat ještě velké věci. Dluží nám stále odpověď na otázku, kde leží jeho výkonnostní strop na vytrvalecké trati při optimálním průběhu dostihu. Pokud se ho dočká v derby, není důvod nemyslet si, že nemůže bojovat o vítězství.
 
 

7. RUSEL (FR)

 
Pedro The Great - Ruse Bere (Until Sundown)
MUDr. Eva Nieslaniková (Miroslav Nieslanik)
 
Nenápadný hnědák je od začátku směřován na delší tratě, ale ve své stáji byl dlouho považován spíše za druhý sled. V listopadu sice doběhl druhý v Pražském zimním favoritovi, ale v karlovarském derby-trialu se uvedl sedmým místem a vrátil se do nižší kategorie. Po jistém trojkovém vítězstvím mimo jiné nad Swinging Thomasem a Lorianou Of Jape se s ním však začalo počítat. V Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera skončil druhý a navzdory posunutému sedlu předvedl solidní závěr. Rusel patří ke “schovaným” koním letošního derby, kteří můžou při dalším zlepšení skončit vysoko. Pro lepší odhad jeho třídy ale potřebujeme ještě další starty.
 
 

8. COTE JARDIN (FR)

 

Prince Gibraltar  - Perspective (Funambule)
Cajdašrot (Jiří Chaloupka)
 
Ryzák francouzského původu a v některých detailech věrná kopie svého otce se loni jen dvakrát proběhl, do klasické sezony však vstoupil imponujícím vítězstvím start-cíl na 2200 metrů v Mostě. V Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera šel z pozice a třebaže na vítězného Opasana ztrácel 7 1/4 délky, třetím místem se zařadil do ročníkové špičky. Velká červnová cena mu vůbec nevyšla, po hektickém dostihu ze špice vycouval na poslední místo. Při jeho tempařském projevu je sice lákavé jít zepředu, ale Jiří Chaloupka už ví, že v derby tudy cesta nevede. Cote Jardin vypadal minulou sobotu výborně v paddocku a prozatím můžeme pouze spekulovat, kam až sahají jeho možnosti, pokud v dostihu všechno vyjde na sto procent. Navzdory otazníkům kolem hřebcovy reálné třídy může být směle považován za kandidáta na umístění.
 
 

9. VIVIENNE WELLS (FR)

 
Authorized - Verdandi (Kahyasi)
UTRIN (Bohumil Nedorostek)
 
Jestliže jsou čeští odchovanci v letošním poli derby ve velké menšině, je na místě připomenout, že druhá z Oaks Vivienne Wells je vlastní odchovankyní rodiny Touškových. Ve Francii narozená dcera třetí z Poplerova memoriálu Verdandi se na jaře uvedla dvěma druhými místy mezi německými nezvítězivšími a ve snaze zajistit si jisté místo na startovní listině Oaks se vydala do berlínského listed. Následně se musela v Karlových Varech sklonit pouze před Zariyannkou, přičemž zbytek špičky tříletých klisen porazila rozdílem třídy. V Hannoveru působící trenér Bohumil Nedorostek už opakovaně prokázal velký přehled a momentálně se mu daří téměř všechno, na co sáhne. Vivienne Wells sice nebude patřit k favoritům derby, ale svými letošními výsledky si vydobyla respekt a může zabojovat o dotovanou pozici.
 
 

10. JOGANVILLE (FR)

 

Rajsaman - Jamboree (Peintre Celebre)
MUDr. Eva Nieslaniková (Miroslav Nieslanik)
 
Podle svého stálého žokeje Jana Ráji je bělouš Joganville tříletou jedničkou MUDr. Evy Nieslanikové a jakkoli trojnásobný šampion jezdců přiznává, že v tomto hodnocení hraje jistou roli i srdeční vztah, raný hřebec (loni vyběhl už 1. června) opakovaně prokázal svou třídu. V Memoriálu profesora Václava Michala byl jediným koněm dotírajícím na vítězného Ratea, ve Velké červnové ceně navzdory předčasnému nástupu v oblouku přišel znovu závěrem a bral čtvrtou pozici. Zklamal pouze v přepálené Velké jarní ceně. Do nejlepších koní na startu mu možná něco schází, ale také ukázal, že s derby-distancí by si měl poradit.
 
 

11. FRANCIMOR (IRE)

 

Free Eagle - Cland Di San Jore (Lando)
3 hearts (Helena Vocásková)
 
Sourozenec tří blacktype koní se až do minulé soboty pohyboval na provozní úrovni. Jeho červencové vítězství o 14 délek v Karlových Varech sice bylo působivé, ale odehrálo se ve IV. kategorii “proti nikomu”. Ve Velké červnové ceně se místy podílel na velmi rychlém průběhu a byl razantně ježděn už v oblouku, přesto nakonec zvládl být pátý asi 5 1/2 délky za vítězem. Co si s těmito formami počít? Svěřenec Heleny Vocáskové má bezesporu potenciál, ale stejně tak je evidentní, že potřebuje jiný průběh než dostal v posledním trialu. Co z toho vyvodí v Němčicích?

 

12. POLISH KING (IRE)

 

Camelot - Elizabeth Swann (Bahamian Bounty)

Wieslaw Jakub Kartus (Grzegorz Wroblewski)
 
Není žádné tajemství, že trenér Greg Wroblewski vždy toužil po vítězství v Českém derby. A tak ani ambice Polish Kinga od začátku nejsou malé. Původně směřoval do polského derby, později byl dohlášen do toho pražského. Při letošním debutu prohrál o 10 délek se Secret Passion a porazil rovněž debutujícího Markoniho LP. Ve Velké jarní ceně stihl dotaci za sedmé místo. V Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera obsadil bezmála osm délek za Opasanem čtvrtou příčku, nastupoval však s lehkou indispozicí po kování. Sečteno a podtrženo se zdá, že tenhle Camelotův syn svou kvalitu má - na rozhodující boj o přední pozice v derby mu ale může scházet poslední troška třídy.
 
 

13. ABSOLUTIC

 

Pouvoir Absolu - Anjou (Sholokhov)
Candy & Aqua (Filip Neuberg)
 
Napajedeský odchovanec loni doběhl šestý v Pražském zimním favoritovi. Do klasické sezony vstoupil pátým místem na 2200 metrů v Mostě proti koním jako Cote Jardin, Sylviana nebo Swinging Thomas. Nepovedený start v drážďanském “déčku” jeho naděje na klasické scéně odkázal do roviny vzdálené teorie. Následným šestým místem ve “Frankenbergerovi” a sedmou příčkou ve Velké červnové ceně si ale přece jen o start v derby řekl. Na užší špičku ročníku mu schází výrazný kus, ale mnozí pozorovatelé budou Argantinu vnukovi držet palce nejen kvůli jeho spolehlivosti.
 
 

14. ARMITAGO (FR)

 

Kalatos - Alphabetique (Zieten)
MPL Racing CZ (Jozef Piruch)
 
Ne že by Armitago vůbec nebyl otestován proti lepším soupeřům - při loňském debutu v Bratislavě porazil Eternity a Spartica, na sklonku své první sezony zkusil štěstí v Karpatské ceně a při vstupu do aktuální sezony bojoval s Polish Kingem a Markonim LP. Jenže velkou část jara se zdálo, že svěřenec Jozefa Pirucha z provozních dostihů nijak zvlášť nespěchá. Až přišel ambiciózní start v červencové Ceně města Karlovy Vary, kde Armitago s nejnižší hmotností jako outsider 25:1 vybojoval pátou příčku o krk za Lady Roseburg a porazil Portorikose či Red Persiana. Tento výkon ho rázem katapultoval k dostatečné handicapové známce pro účast v derby. Teď musí dokázat, že to nebylo jen jednorázové vzepětí a prostát derby-distanci na velkém pražském oválu.
 
 
Foto: Pavla Pechmanová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE