reklama 11B

Den favoritů v Chuchli. Master Of Gold završil hattrick v Gombě

ikonka

Na závodišti Velká Chuchle se v neděli rozběhla sezona, hlavní dostihy ovládli favorité Master Of Gold a Black Canyon. Úřadujícímu Koni roku Subway Dancerovi zabránily ve vstupu do sezony nejasnosti kolem vakcinace.
07.04.2019 20:49  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
OBRAZEM
| FANCLUB
reklama 12B

Divácky poutavý a v řadě ohledů dramatický start měla dostihová sezona ve Velké Chuchli. Oba vrcholy úvodní neděle vyhráli favorité, ale až do poslední chvíle neměli nic jistého.
 
V závěru Gomba handicapu bojovali o vítězství tři koně. Skvěle načasovaným finišem se prosadil osmiletý Master Of Gold s Jaromírem Šafářem, jemuž do poslední chvíle vzdorovala Celine My Heart. Na třetím místě doběhla další klisna Benidiction, výrok rozhodčích zněl "boj krk - krk".
 
Master Of Gold zaběhl nový rekord dostihu 1:09,64. Svěřenec Grega Wroblewského ze stáje TVD se zároveň stal teprve třetím koněm v 92 let dlouhé historii Gomba handicapu, který dokázal zvítězit třikrát za sebou. Před ním se tento kousek podařil jen hvězdnému sprinterovi první republiky Luxorovi a všestrannému Blatci v 60. letech.
 
"Jezdit takového koně je vždycky příjemné. Musím říct, že jsem mu před startem věřil hodně," radoval se Jaromír Šafář, který si do Prahy odskočil ze svého německého působení.
 

 
Na pozadí Gomba handicapu se odehrálo ještě jedno, tentokrát nešťastné, drama. Žokeji Petru Foretovi vypadla v okamžiku startu noha z levého třmenu. Ztratil tak kontrolu nad těžko ovladatelným Ultimate Fightem a při pádu za cílem si zlomil klíční kost.
 
Horký favorit Velké dubnové ceny Black Canyon, kterého Foret jezdí v tréninku i dostizích, tak přišel těsně před startem o svého žokeje. Trenér Čestmír Olehla musel na pětiletého tmavého hnědáka narychlo angažovat Adama Floriana.
 
Třetí muž loňského šampionátu připravil Black Canyonovi ideální dostih z druhé pozice. V cílové rovině nastoupil a vyhrál jistě o 1 3/4 délky před Cape Freedomem a Mormillem. Také Black Canyon se zapsal do rekordních tabulek - časem 1:48,89 zaběhl nejrychlejší chuchelský čas na 1800 metrů. 
 
"Tohle vítězství patří Petru Foretovi, Black Canyon je jeho osobní kůň," řekl po doběhu Florian, pro kterého to bylo první jedničkové vítězství kariéry.
 
Vzhledem k tomu, že firma TOTO CZ zatím nedostala novou licenci, zahájení sezony se obešlo bez klasických sázkových terminálů sázkové kanceláře Betino. V areálu závodiště operovalo několik týmů Tipsportu, jejichž prostřednictvím bylo možné si vsadit po předchozí registraci.
 

VIDEO: Tady najdete záznamy všech dostihů z Velké Chuchle na jednom místě

 
V rámcovém programu vstoupila do sezony celá řada tříletých koní hlášených do klasických dostihů. Zvítězit se podařilo dvěma. Klisna Gold Memory po tuhém boji porazila bělouše Politicum v III. kategorii na 1200 metrů, v závěrečné míli IV. kategorie se pohlednou koncovkou prosadil Torque Power, vlastní odchovanec Valentina Buchtojarova v péči Arslangireje Šavujeva.
 
 
Subway Dancera ve Francii nepustili na start
 
Vstup do další ambiciózní sezony měl v nedělním Longchamp absolvovat Subway Dancer. Úřadujícího Koně roku však na start Prix D’Harcourt (Gr.2, 2000 m) nepustily administrativní problémy. “Měl v průkazu špatně zapsané datum očkování,” řekl serveru Jezdci.cz trenér Zdeno Koplík.
 
 
Velká národní: Tiger Roll navázal na Red Ruma
 
Devítiletý hnědák Tiger Roll se v sobotu na závodišti Aintree u Liverpoolu stal prvním koněm po 45 letech, který dokázal obhájit vítězství ve Velké národní. Navázal tak na legendárního Red Ruma. Svěřenec trenéra Gordona Elliotta, který slavný dostih vyhrál už potřetí, šel na start jako horký favorit a pod žokejem Davym Russellem předvedl suverénní představení. V cíli měl 2 3/4 délky k dobru na druhou v cíli Magic Of Light.
 
Úspěch syna vítěze Epsom Derby Authorized, který dal v chovu i ve Velké pardubické úspěšného No Time To Lose, znamenal špatnou zprávu pro bookmakery. Podle hrubých odhadů stálo vítězství favorita celou branži zhruba 250 milionů liber. Například firmy Paddy Power a Betfair nicméně uvedly, že Velká národní pro ně nakonec dopadla dobře. Zásluhu na tom měli outsideři na předních pozicích - kromě druhé Magic Of Light (66:1) zaběhli dobře i Walk In The Mill (25:1) a One For Arthur (25:1). Více najdete v sobotním článku: Malý kůň s velkým srdcem. Tiger Roll obhájil triumf ve Velké národní.
 
 
Překážkový víkend: vítězství v Itálii, umístění ve Francii i Švédsku
 
Nando pod Josefem Bartošem v neděli zvítězil v 4000 metrů dlouhé steeplechase Premio Cossato v Miláně a stal se tak jediným českým zástupcem, který si v rámci víkendových překážkových startů v zahraničí připsal vítězství.
 
V sobotu a v neděli se však zrodila celá řada hodnotných umístění. Vedle milánského stříbra Morning Stara to byla především čtvrtá příčka čtyřletého Andoinse v Prix Andre Girard (3500 m) v pařížském Auteuil. Oba svěřence Josefa Váni mladšího odjezdil Josef Bartoš. Hlavním želízkem centrály Mlýnce v Auteuil byl v sobotu bělouš Champ de Bataille, ale dvojnásobný vítěz Gran Corsa Siepi di Milano v závěru listed Prix Jean Granel (3900 m, 75 000 eur) zeslábl a klesl na poslední devátou příčku.
 
Čeští skokani byli v sobotu v akci také ve švédském Blommerödu. V Jockeyklubbens Stora Pris (3700 m, 100 000 SEK) skončila Carry the Glory pod Thomasem Boyerem třetí a Celeste s Pavlem Složilem pátá.
 
 
Stoprocentní Štangel
 
Úspěšnou neděli zažil v rámci zahájení slovenské dostihové sezony v Bratislavě trenér Marian Štangel. Úspěšný parkurový jezdec, jehož stáj se v posledních sezonách zařadila i do dostihové špičky, připravil vítěze obou nedělních steeplechase. V 46. Jarnej ceně Petržalky na 3800 m zvítězil devítiletý maďarský odchovanec Summer Hill pod Lukášem Matuským, barvy stáje Štangel Racing hájil i vítěz Ceny Petržalských novín Marian.
 
 
Cena fair play za záchranu jezdce
 
Po letech se dostihy dostaly na Cenu Fair Play Českého olympijského výboru. Jedno z ocenění si převzal veterinární technik Jaroslav Komárek za pohotové zastavení hnědáka Smajlíka. Ten v rámcovém programu loňské Velké pardubické po nešťastném pádu táhl oranicí u svého jezdce Jána Macha, jemuž uvízla noha ve třmenu.
 
Díky rychlému zásahu Jaroslava Komárka se podařilo zabránit tragédii a jezdec Mach vyvázl z nehody s otřesem mozku a pochroumanou rukou. “Štěstí bylo na mé straně, podařilo se mi koně chytit za otěže, a protože se rychle uklidnil, bylo vyhráno,” řekl Komárek serveru Aktuálně.cz.
 
 
Foto: Václav Volf, Marek Sekáč, Ivan Krejza




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE