reklama 11A

Zasloužil si Soumillon diskvalifikaci? Debata o trestech za biče sílí

ikonka

K zastáncům exemplárních postihů za nadměrné použití bičíku včetně diskvalifikace se nově přidala renomovaná britská společnost Timeform. Kritici současného stavu poukazují na další výkon Christophe Soumillona v sedle vítěze Dubai World Cupu.
03.04.2019 13:28  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A
Žokej Christophe Soumillon dotlačí Thunder Snowa k těsnému vítězství o nos v Dubai World Cupu, ale z úspěšné obhajoby v nejbohatším dostihu světa se těší jen několik minut. Dostihová komise si totiž důkladně prohlédne jeho počínání v cílové rovině a kvůli nadměrnému použití bičíku vítěze diskvalifikuje.
 
Absurdní představa? Na mezinárodní dostihové scéně sílí hlasy, připouštějící i takto přísné trestání prohřešků s bičíkem.
 
Nejnovější debatu vyvolal vyvolal právě vrchol dubajské sezony z minulého víkendu. V Meydanu porušilo pravidla hned devět žokejů včetně čtyř vítězů.
 

Čtěte také: Evropa dál omezuje bičíky v dostizích. Britové řeší "dočasné opatření"

 
Nejvyšší trest večera ve výši necelých 10 tisíc dolarů obdržel právě Belgičan Soumillon. V sedle Thunder Snowa použil bičík celkem třináctkrát, přičemž místní pravidla umožňují maximálně dvanáct pobídek.
 
 
Soumillon, kterého trenér Saeed bin Suroor po doběhu označil za nejlepšího žokeje na světě, na sebe podobným způsobem upozornil i loni v listopadu a bylo to shodou okolností na stejném koni.
 
Za nejméně 16 pobídek ve finiši Breeders’ Cup Classic, kde skončil s Thunder Snowem třetí, si vysloužil celosvětovou kritiku. Zejména evropští pozorovatelé upozorňovali na fakt, že některé z ran přišly dřív, než vůbec hnědák stihl reagovat. Soumillon nicméně v Churchill Downs vyvázl bez trestu a zastal se ho i Bin Suroor.
 
"Nemám žádné stížnosti, Thunder Snow je tvrdý kůň a Christophe se snažil udělat, co bylo v jeho silách, pro koně i výsledek. Kůň vypadá po doběhu dobře a je veselý," prohlásil trenér po vrcholu americké sezony.
 
Mnozí to ale vidí jinak a znovu se ozvali po minulém víkendu.
 
"Pokud si špičkový žokej světového jména může dovolit vyhrát nejbohatší dostih planety způsobem, který znechutí i významný počet skalních dostihových příznivců, není na čase snížit počet podobných prohřešků zavedením výrazně tvrdších sankcí včetně eventuální diskvalifikace příslušného koně?" ptá se například britský list Guardian.
 
 
K zastáncům exemplárních trestů se nejnověji zařadila renomovaná organizace Timeform, která zveřejnila své stanovisko v novém vydání výroční publikace Racehorses.
 
Podle Timeformu by dostihové komise měly do budoucna dostat výrazně větší pravomoci, pokud by se rovnou neomezilo používání bičíku jen na korektivní účely. "Dozrál čas na dotažení pravidel a představení radikálních trestů, aby otázka bičíků přestala být tématem," konstatuje společnost.
 
Zároveň podotýká, že navzdory různým debatám zejména kolem překážkových vrcholů v Aintree a Cheltenhamu nejsou bičíky na britských ostrovech problémem z hlediska welfare, a to nejen kvůli moderním vyztuženým modelům. Poslední data British Horseracing Authority ukazují, že na 99,5 procentech koní startujících v posledních dvou sezonách nedošlo k žádným prohřeškům ohledně pravidel pro správné použití bičíku.
 
"Britské dostihy vstupují profesionalizací rozhodčích v roce 2019 do nové éry. V této souvislosti by bylo dobré, aby byla pravidla upravena do flexibilnější podoby, aby bylo možné důsledně posoudit i různé konkrétní případy. Rozhodčí musí dostat zásadní rozhodovací pravomoc, kterou zatím nemají, aby mohli v extrémních případech i diskvalifikovat koně, na němž dojde k porušení pravidel," dodává Timeform s tím, že další možností radikálního trestu by mohlo být cílené uplatňování trestů ztráty licence na velké mítinky sezony.
 

Čtěte také: Napoprvé jsem udělal díru v Taxisu. Teď už dostihy nestíhám, říká Mátl

 
Zaznívají ale i opačné hlasy. Například bývalý hvězdný žokej a současný trenér Johnny Murtagh se razantně ohradil proti tomu, že Irsko letos poprvé v historii zavedlo maximální počet 9 pobídek. Jakékoli omezování bičíku je podle bývalého žokeje dvojnásobného derby-vítěze Sinndara nesmyslné.
 
Na britských ostrovech se objevují i názory, že není správné trestat za porušení pravidel pouze žokeje a že by se sankce měly rozšířit i na trenéry nebo majitele, v jejichž barvách jezdec porušující pravidla nastupuje.
 
Český dostihový řád umožňuje maximální počet šesti pobídek v rovinových dostizích a osmi pobídek na překážkách. V dostizích dvouletých a nestartovavších koní smí jezdci dát maximálně čtyři rány.
 
V sezoně 2018 padlo v souvislosti s používáním bičíků 48 trestů, což činí 1,2 procenta všech startů. Celá řada špičkových jezdců jako David Liška, Jiří Chaloupka, Vendula Korečková, Jan Kratochvíl či Marcel Novák loni v souvislosti s bičíkem nebyla ani jednou trestána.
 
Jaký je váš názor na problematiku omezování používání bičíků v dostizích? Na jakou stranu se kloníte? Napište nám svůj názor v diskusi v naší facebookové skupině Máme rádi dostihy Jezdci.cz.
 
 
Ilustrační foto: France Galop




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE