reklama 11D

Malý kůň s velkým srdcem. Tiger Roll obhájil triumf ve Velké národní!

ikonka

Nejen, že podruhé za sebou zvítězil ve Velké národní, ale podařilo se mu to naprosto suverénním způsobem. Drobný hnědák Tiger Roll se svým sobotním vítězstvím v Aintree u Liverpoolu zařadil po bok největších osobností historie překážkových dostihů.
06.04.2019 20:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12D
Dokázal to! Hnědák Tiger Roll v sobotu jako první kůň od dob legendárního Red Ruma obhájil vítězství ve Velké národní. A do historie překážkových dostihů se zapsal naprosto neskutečným způsobem, ze kterého běhal mráz po zádech.
 
Valach ze stáje Gigginstown House Stud v majetku šéfa Ryanairu Michaela O’Learyho odskakoval v kursu 4:1. Větší favorit ve slavném dostihu nedokázal zvítězit od roku 1912.
 
Tiger Roll, který v posledním startu před Aintree ovládl šestikilometrovou cross country v rámci festivalu v Cheltenhamu, stál před téměř nemožným úkolem. Vždyť od 70. let se žádnému koni nepodařilo vítězství v nejslavnějším překážkovém handicapu zopakovat.
 
V praxi to ale vypadalo až nečekaně jednoduše. Ve stínidlech běžící Tiger Roll bravurně přeskákal celý kurs a pod 39letým Davym Russellem se v každé fázi 6907 metrů dlouhého kursu držel přesně tam, kde potřeboval být. Když se dvě překážky před koncem probojoval na druhé místo, Russell stále seděl v klidu.
 

Čtěte také: Americký sen existuje. Do ježdění se mi už moc nechce, říká Eliška Kubinová

 
Na poslední překážce se obhájce vítězství pod rukama posunul do vedení a doběhl si pro jisté vítězství o 2 3/4 délky. Druhá po skvělém výkonu finišovala outsiderka 66:1 Magic Of Light, v kontaktu finišoval i třetí Rathvinden pod Rubym Walshem.
 
Čtvrtý Walk In The Mill už ztrácel 11 délek. Do cíle se dostalo 19 ze 40 startujících. Zejména v prvním okruhu se řada překážek obešla bez jakýchkoli incidentů.
 
 
Hned na prvním skoku však došlo k fatálnímu pádu Up For Review a pole proto ve druhém kole muselo překážku objet. Ostatní pády se obešly bez větších zranění.
 
Navázal na Red Ruma
 
Pro trenéra Gordona Elliotta i stáj Gigginstown House Stud je to už třetí úspěch ve Velké národní. Historii ale píše především Tiger Roll, se 155 centimetry nejmenší kůň ve startovním poli. Jako první kůň od Red Ruma v 70. letech dokázal zopakovat vítězství ve Velké národní a je teprve třetím vícenásobným vítězem od 19. století.
 
"Nemůžu tomu uvěřit. Tenhle dostih bude vždycky výjimečný, dotýká se tolika lidí na celém světě a jsem hrdý na to, že můžu být jeho součástí. Tiger Roll je neskutečný kůň, bylo to na něm dnes strašně jednoduché. Jak letěl nad překážkami, úplně jsem nad tím žasnul," řekl Davy Russell televizi ITV.
 
Majitel vítěze Michael O’Leary přiznal, že před startem v úspěšnou obhajobu moc nevěřil. 
 
"Myslel jsem, že nemá šanci. Nechápu, jak se může stále takhle zlepšovat. Teď už jsem se dostal do fáze, že se před každým jeho dostihem hlavně modlím, aby se mu nic nestalo. Dnešek je velký den - a také skvělý výsledek pro sázkaře," poznamenal šéf Ryanairu.
 
Původně měl běhat za šejka Mohammeda
 
Tiger Roll se narodil v chovu dlouholetého veterináře Coolmoru Gerryho O’Briena. Jako odstávče ho za 70 000 guinejí vydražil John Ferguson pro Darley, ale v barvách šejka Mohammeda nikdy nevyběhl a jako nestartovavší tříletek byl nabídnut na dražbě. Tam ho za 10 tisíc liber koupil trenér Nigel Hawke, vítěz Velké národní 1991 v sedle Seagrama, a nachystal ho k překážkovému debutu.
 
Naposledy se Tiger Roll objevil v dražebním ringu v Cheltenhamu, kde ho získal Gigginstown za 80 000 liber. V Elliottově tréninku se brzy ukázal jako velký talent. Už ve čtyřech letech ovládl ve velkém stylu Triumph Hurdle na National Hunt Festivalu.
 

Čtěte také: Betino zatím bez licence. Ve Velké Chuchli půjde sázet jen u Tipsportu

 
Postupně si na cheltenhamském mítinku připsal tři různé dostihy a celkem čtyři vítězství, v posledních dvou letech lehce vyhrál Glenfarclas Cross Country Chase na 6000 metrů.
O’Leary v Tiger Rollovi dlouho neviděl koně pro Velkou národní a jednu dobu se ho chystal penzionovat. Nechal se však přesvědčit Elliottem, aby valacha ještě nechal v tréninku.
 
V závěru loňské Velké národní hnědák vypadal jako jasný vítěz, pak se chvíli zdálo, že neodolá drtivému útoku krajana Pleasant Company. V cíli je nakonec dělila pouhá hlava.
 
"V životě bych si nemyslel, že se z něj stane špičkový steepler a krosař. Souhlasil jsem, aby se to zkusilo, ale on je taková malá krysa. Když šel cross country v Cheltenhamu, byl menší než tamní překážky. S věkem neskutečně vyzrál a hlavně je to obrovský trenérský výkon Gordona Elliotta," řekl O’Leary v době, kdy ještě netušil, že má ve stáji dvojnásobného vítěze Velké národní.
 
Kompletní profil Tiger Rolla a jeho majitele Michaela O’Learyho z tohoto týdne najdete na tomto odkazu.
 
 
Foto: Aintree racecourse / Twitter




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE