reklama 11A

Dědictví Khalida Abdullaha: Pusťte si Frankela, Enable a další momenty

ikonka

Výčet velkých koní prince Khalida Abdullaha je dlouhý. Dostihový svět bilancuje po smrti velkého majitele a chovatele jeho vklad do novodobé historie sportu. Podívejte se na některé slavné momenty z historie Juddmonte Farms a hlasujte v naší anketě.
14.01.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A
Saúdský princ Khalid Abdullah, který na začátku tohoto týdne zemřel ve věku 83 let, nebyl pouze jedním z nejúspěšnějších majitelů a chovatelů posledních čtyř dekád. Zakladatel impéria Juddmonte Farms zosobňoval v realitě 21. století stále vzácnější typ dostihového mecenáše starého střihu, který dokázal své nemalé finanční prostředky investovat uvážlivě, důsledně sledovat vytyčenou vizi a spojovat síly se správnými lidmi.
 
Výsledkem bylo více než pět stovek stakes vítězství, z toho 118 úspěchů na úrovni grupy 1. Zároveň se v princových ikonických bílo-zeleno-růžových barvách během let vystřídalo množství výjimečných koní, z nichž každý jeden by pro většinu normálních smrtelníků znamenal životí výhru a nedostižný sen.
 
Princův otec Abdullah bin Abdul Rahman byl oblíbený bratr a poradce prvního saúdského krála Abdula Azíze. Po králově smrti se na trůnu vystřídalo šest Abdullahových bratranců. Samotný princ se navíc oženil s Al Jawharií bint Abdul Azíz, královou dcerou a sestrou jeho nástupců.
 

Čtěte také: Troizilet našel svou bojovnost. První rovinový vítěz roku je z Bošovic

 
Abdullah studoval historii ve Spojených státech, po návratu do Saúdské Arábie pak v roce 1968 založil velmi úspěšný Mawarid Holding. Časopis Fortune později princův majetek odhadl na 1 miliardu dolarů. Když se ve druhé polovině 70. let kvůli obchodu přesunul do Velké Británie, vzpomněl si, jak ho při rodinné návštěvě Paříže o dvě desetiletí dříve okouzlily dostihy v Longchamp. A rozhodl se do nich naplno vstoupit.
 
Už rok po britském debutu svých barev v roce 1978 slavil Abdullah první úspěch v grupě 1 prostřednictvím Known Facta. Ten se stal zároveň jeho prvním klasickým vítězem, když si v sezoně 1980 připsal po Nureyevově diskvalifikaci 2000 Guineas.
 
Od 80. let následovalo ve stále větší kadenci jedno velké jméno za druhým. Zpočátku šlo o nákupy ročků, mezi nimiž byl mimo jiné vítěz Coronation Cupu a Ceny vítězného oblouku z roku 1985 Rainbow Quest. Za 200 000 dolarů získaný Dancing Brave vyhrál 2000 Guineas, King George and Queen Elizabeth Diamond Stakes a Cenu vítězného oblouku. Britské derby prohrál po legendárním špatném průběhu a pozdním útokem se dostal jen na druhé místo.
 
Abdullah si později v nejslavnějším klasickém dostihu spravil chuť díky trojici Quest For Fame, Commander In Chief a Workforce.
 
To už ale začal sbírat první úspěchy vlastní chov Juddmonte Farms. Abdullahovým prvním vlastním odchovancem, který se prosadil v grupě 1, byl výborný Warning. Třídový mílař Danehill se měl brzy stát mnohonásobným šampionem plemeníků v Coolmoru. A vysoké tempo Juddmonte Farms dál pokračovalo. Během poslední dekády 20. století získali jeho odchovanci všech pět britských klasických dostihů, o něco později se jim podařil podobný milník ve Francii.
 
V roce 2003 byl Abdullah nejúspěšnějším majitelem ve Velké Británii i Francii a souběžně získal americké Eclipse Awards pro nejlepšího majitele i chovatele. Rok 2003 byl vůbec Abdullahovou velkou sezónou. Odchovanci Juddmonte Farms zvítězili v osmnácti dostizích grupy 1 po celém světě. Devatenáctým vítězem byl Continent, který v Prix de l’Abbaye nesl jiné barvy.
 
A to přitom měli dva nejslavnější nositelé princových barev teprve přijít na svět. Nejprve to byl ve čtrnácti startech neporažený Frankel a po něm dvojnásobná vítězka Ceny vítězného oblouku Enable, připravovaní mistři svého řemesla Henrym Cecilem a Johnem Gosdenem. Ve Spojených státech byl nejúspěšnějším Abdullahovým reprezentantem bělouš Arrogate.
 
Jak připomněl list Racing Post, koně Juddmonte Farms zvítězili v 28 ze současných 35 dostihů grupy 1 v britském kalendáři. Z těch, které existovaly v době Abdullahových dostihových začátků, nevyhrál pouze jeden - Gold Cup v rámci Royal Ascotu.
 
Jenom pouhý výčet dostihových milníků či bližší pohled na systém fungování Juddmonte Farms s hřebčínem Banstead Manor Stud, několika pobočkami a devíti stovkami plnokrevníků však nemůže zcela vyjádřit hloubku fenoménu kultovní stáje.
 
"Každý zná princovy úspěchy jako majitele a chovatele, je jednou z největších dostihových osobností všech dob. Ale víte, on byl především skutečným aristokratem. Ne v třídním smyslu, ale byl princem ve všem, co dělal. Myslím si, že každý v jeho okolí pro něj toužil udělat maximum, bez jakékohokoli tlaku. Prostě jen proto, že to byl dobrý člověk a každý mu přál, aby se mu dařilo," řekl jeden z mnoha Abdullahových trenérů Andre Fabre.
 
Henry Cecil podlehl rakovině žaludku osm měsíců poté, co Frankel ukončil kariéru. Neporažený hřebec byl pojmenován na počest jiné trenérské osobnosti Bobbyho Frankela, který zemřel v roce 2009 po dlouhém boji s leukémií. Khalid Abdullah přispíval oběma trenérům na nákladnou léčbu.
 
Sám tvrdil, že dostihy a chov anglického plnokrevníka jsou jeho jediným skutečným koníčkem. V zákulisí rád promlouval do konkrétních spojení a neustále listoval svou plemennou knihou, na veřejnosti však mluvil jen výjimečně. Jeho plachost byla pověstná.
 
 
Pusťte si některé z velkých momentů historie Juddmonte Farms a jejich největších hvězd.
 
 
 
 

Arrogate

 
 

Dancing Brave

 
 

Danehill

 
 

Enable

 
 

Frankel

 
 
 

Kingman

 

Oasis Dream

 
 
 

Rainbow Quest

 
 
 

Warning

 
 
 
 

Zafonic

 

Který z šampionů Khalida Abdullaha vás nejvíce vzal za srdce?

celkem hlasů: 60

Hlasování skončilo.

Arrogate 6 / 10%
Dancing Brave 3 / 5%
Enable 18 / 30%
Frankel 27 / 45%
Kingman 0 / 0%
Oasis Dream 0 / 0%
Rainbow Quest 1 / 1.67%
Někdo jiný 5 / 8.33%



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE