reklama 11B

Další TOP stavitel v Olomouci. Letos přijede Alan Wade, říká Damborská

ikonka

„Vždy jsme chtěli pro Světový pohár v Olomouci něco zajímavého pro jezdce, a tak jsme se dohodli na tom, že budeme zvát stavitele parkurů té nejvyšší úrovně. Letos padla volba na irského stavitele Alana Wadea,“ prozradila Klára Damborská.
27.05.2021 10:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A
 
Za necelé tři týdny se do Olomouce vrátí parkurový Světový pohár. Osmý ročník mezinárodních skokových závodů kategorie CSI2*-W proběhne od středy 16. do neděle 20. června na kolbišti Equine Sport Centra a kurzy pro jezdce a koně bude letos chystat špičkový course-designer Alan Wade z Irska.
 
„Vždy jsme chtěli pro Světový pohár v Olomouci něco zajímavého pro jezdce, a tak jsme se dohodli na tom, že budeme zvát stavitele parkuru té nejvyšší úrovně. Tedy ty, kteří dosáhli Level 4, a kteří staví ty největší závody a šampionáty,“ říká ředitelka mezinárodního mítinku v Olomouci Klára Damborská.
 
„Naším cílem je, aby si jejich parkury mohli vyzkoušet i jezdci z našeho regionu, kteří běžně soutěží na úrovni dvou a tří hvězd. Již jsme tu měli takové hvězdy jako jsou legendární Olaf Petersen či Uliano Vezzani, letos padla volba na irského stavitele Alana Wadea. Ten byl třeba autorem kurzů na Světových jezdeckých hrách v Tryonu,“ pokračuje Damborská.
 
Alan Wade pochází z irského Tipperary, což hrabství se zhruba pěti tisícovkami obyvatel. Svého času byl úspěšným parkurovým jezdcem na mezinárodní úrovni a také zastával roli šéfa irské ekipy na mnoha závodech, mezi něž patří evropský šampionát korunovaný irským vítězstvím i více jak tři desítky Pohárů národů. Navrhování parkurů se věnuje již od svých dvanácti let. Za svou dlouhou kariéru připravoval kurzy při nejvýznamnějších jezdeckých akcích. Vedle již zmíněných Světových jezdeckých her v americkém Tryonu patří do jeho profesního seznamu např. CSIO v Dublinu, TOP10 finále Gucci Masters v Paříži, Světový pohár v londýnské Olympii a mnohé další. 
 
„Parkury začínám vždy připravovat s papírem a tužkou, abych získal skutečnou linii kurzu. Stále měním názor a až pak ji překreslím do počítače. Posledním dílkem je, když ji přenesu na zem. Pořád však mohu každou chvíli s linií trochu pohnout. Není to jako když se staví dům. Je to něco, pro co musíte mít cit,“ říká Wade. 
 

Psali jsme: ESC Olomouc se chystá na druhý parkurový Světový pohár v době Covidu

 
Irský stavitel se soustředí také na atraktivní vzhled překážek, jejich barvy, rozložení a kombinace jednotlivých prvků. Správný vzhled skoků je pro něj zásadní, chce ohromit diváky jak v aréně, tak u televizních obrazovek. Zároveň skoky musí prověřit schopnosti koní přizpůsobovat se. Když v roce 2018 připravoval kurzy během Světových jezdeckých her v Tryonu, jednou z nejvýraznějších překážek byla ta s indiánem. „Vizuální efekt byl přesně to, co jsem chtěl. Překážku s indiánem maloval ručně malíř, byl to výjimečný skok,“ uvedl tehdy v rozhovoru pro Mezinárodní jezdeckou federaci. 
 
Alan Wade také prozradil, že předem nachystané kurzy v noci často mění podle toho, jak koně skákali během uplynulého dne. „Je to něco, co lidé nazývají ‚sůl a pepř‘. Je to něco, co neumím přesně vysvětlit. Není to přesná věda. Vždy si myslíme, že koně budou překážky zdolávat dobře, ale pokaždé existuje možnost, že nevidíme něco, co by mohli vidět koně.“ Jeho cíl při práci stavitele parkurů je ovšem jednoznačný. „Chci, aby vyhrála ta nejlepší dvojice v daný den a chci, aby ti, kteří neuspěli, měli pocit, že kdyby jezdili lépe, vyhráli by oni.“ Více informací o blížících se mezinárodních závodech CSI2*-W Olomouc 2021 najdete na adrese www.csiolomouc.cz.
 
Zdroj: tisková zpráva pořadatelů a FEI
Foto: Kateřina Návojová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE