reklama 11B

Co vybrat pod stromeček? Knižní tipy pro trenéry, ale nejen pro ně

ikonka

/PR článek/ V dalším díle předvánočních knižních tipů připravovaných s Danielem Burdou uděláme radost těm, kteří mají na starosti začínající jezdce. Taky trénujete? Tak víte, že najít ucelenou příručku bylo léta nemožné. Až do letošního roku!
03.12.2021 09:30  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

 
Vydavatelství Arcaro vydalo Učebnici ježdění pro instruktory od Karola Hollého, která vychází z klasického ježdění, je okořeněná metodou maďarského jezdce Széchenyiho a doplněná padesátiletými zkušenostmi autora.
 
„U koní už všechno bylo a nikdo na nic nového nepřijde,“ říká s oblibou Karol Hollý. Jeho kniha postupuje krůček po krůčku, aby stvořila jezdce s perfektním jistým sedem a klidnou, živou a citlivou rukou. Celý text je rozdělený na 10 kapitol s tím, že v závěru již jezdec pracuje s koněm na dvou stopách. Text je zhuštěním asi 250-300 hodin výuky a nemá žádná hluchá místa. „Předpokládám, že vše, co je uvnitř, už trenéři znají. Ale neměli to takto pohromadě,“ vysvětluje autor. Kniha je určená sice pro instruktory, ale snadno ji lze využít autodidakticky.
 
Dobrým doplňkem k tréninku, který může jezdcům otevřít oči, je pak dotisk už legendární knihy Kdyby koně mohli křičet. Dr. Gerhard Heuschmann v ní otevřeně popisuje utrpení sportovních koní ježděných s hlavou zarolovanou až na prsou, se zatnutým hřbetem, koní, kteří chodí pod jezdcem nohama, ale ne hřbetem, koní s pevně utaženým podpínacím řemínkem atd. Kniha se okamžitě stala bestsellerem. Kdo chce porozumět koni a jeho biomechanice, teorii a praxi výcviku, nemůže tuto knihu opominout.
 

Psali jsme: Knižní tipy nejen na vánoční dárky: 100 her s koňmi i polonazí muži

 
Pokud ale hledáte něco pro dítě, které začíná jezdit, na Hollého i Heuschmanna zatím zapomeňte. Bude lepší sáhnout po jiné novince letošního roku, a to po knize Jízda na koni pro začátečníky od Elżbiety Gródekové. „Máme zkušenost, že knihy pro začátečníky od nekoňských vydavatelů bývají tristní. Ale tohle je případ, kdy se to povedlo,“ míní Daniel Burda z e-shopu koňskéknihy.cz s tím, že nejde o příručku výcviku. „Je to spíš doplněk, když má dítě trenéra, někam dochází. V knize se dozví, jak ke koni a výcviku přistupovat, jak se nebát a jak s koněm správně komunikovat,“ doplňuje Daniel Burda.
 
A protože k dobrému výcviku je třeba i hlava jezdce, závěrem připomeneme jednu z nejprodávanějších knih o koních z posledních let. Čistá mysl: čistá jízda učí jezdce, jak se vypořádat se stresem, lépe se soustředit a nastavit si správně své cíle. Vítězí jen ti, kteří mají vlastní emoce a myšlenky pod kontrolou.
 
Foto: poskytl Daniel Burda



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE