reklama 11B

Knižní tipy nejen na vánoční dárky: 100 her s koňmi i polonazí muži

ikonka

/PR článek/ Vánoce jsou doslova za dveřmi, a nejen mnozí příznivci koní pod stromečkem pravidelně objevují knihy. Ve spolupráci s Danielem Burdou a vydavatelstvím Arcaro jsme pro vás připravili pro nadcházející období několik knižních tipů.
29.11.2021 17:37  |  Autor: Daniel Burda  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Znáte ten klip, jak Jean-Claude van Damme udělá roznožku nad dvěma jedoucími kamiony? Něco podobného se dá praktikovat i na koních, pokud máte dost odvahy a patřičný návod. Jeden letos na podzim vyšel. Kniha Hry s koňmi ale nepopisuje jen bláznivé cviky jako uherskou poštu. Nabízí 100 her, které můžete se svým koněm dělat, abyste se společně nenudili a utužili přátelství.
 
Ale ještě budeme chvíli pokračovat cviky, které berou dech: Třeba můžete sedět na koni uprostřed kruhu a lonžovat další dva koně. Nebo skočit s koněm kavaletu a zároveň ho nechat skočit přes švihadlo. Nebo udělat ze svých nohou překážku, kterou kůň skočí. To vše můžete vidět na fotografiích, takže to jde!
 
Ale dost s blázněním, protože kniha Hry s koňmi má her rovnou stovku a začíná doslova od píky. Než si s koněm či koňmi začnete hrát – a to jednoduchými cviky jako slalom mezi kbelíky, couvání mezi barely, přivolání, úklona a jiné, vysvětlí vám kanadská autorka Jutta Wiemers, jak koně motivovat, jak ho vést, jak být vůdcem a mít respekt. „Všechny tyto hry jsou pro koně přínosné. Udržují tělo a stimulují mysl,“ říká. Sama všechny postupy nailustrovala, takže knihou vás přehledně provedou stovky obrázků a desítky fotografií. 
 
Kdo má doma knihu Koně – práce ze země, která je mimochodem stále velmi žádaná a k dostání, je novinka Hry s koňmi krásným rozšířením obzorů. K tomu, abyste při hrách koně dobře chápali, můžete přibrat i velmi žádanou příručku Konejšivé signály a řeč těla u koní. Autorka analyzovala mnoho videozáznamů koňského chování a sestavila jakýsi "obrazový slovník koňské řeči". I po letech u koní se možná nad něčím podivíte a také začnete víc vnímat detaily – mrknutí oka, odvrácení pohledu, přežvýknutí, ... Může znamenat víc, než si myslíte. A často je to první signál, že kůň vnímá nějaký stresový podnět.
 
A pokud si nechcete hrát, ale jen se kochat, z aktuální nabídky www.konskeknihy.cz můžeme nabídnout Charitativní kalendář Muži & koně od Elišky Váchalové, který bychom stručně popsali slovy „polonazí muži a hříbátka“. Ostatně výtěžek z prodeje jde právě na péči o osiřelá hříbátka, kterou poskytuje MVDr. Gabriela Macečková.
 
Text: Daniel Burda, konskeknihy.cz
/PR článek/



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE