reklama 11D

Pheline Ahlmann, nová jezdkyně a posila v týmu Olgy Plaché

ikonka

Po ukončení spolupráce se Zuzanou Zelinkovou předala své koně Olga Plachá do péče nadějné jezdkyně Pheline Ahlmann, která pochází ze známé německé jezdecké rodiny. V rozhovoru hovoří mimo jiné o svých začátcích a sportovních plánech do budoucna.
21.04.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12D

 
Novou posilou ve stáji Jumping Team For Pleasure Olgy Plaché je od začátku minulého roku velmi úspěšná, dvaadvacetiletá německá reprezentantka Pheline Ahlmann, která pochází z velmi známé jezdecké rodiny. „Můžu říct, že jsem s koňmi vyrůstala, protože moji rodiče vybudovali vlastní jezdeckou stáj na severu Německa. Když jsem se narodila, tak můj táta Dirk Ahlmann jezdil koně ve stáji Ludgera  Beerbauma a zanedlouho poté rozjel soukromé podnikání s mojí mamkou,” říká v úvodu Pheline Ahlmann. 
 
Následovalo pořízení farmy v Reheru, kde v těchto dnech chovají mladé koně a připravují je do mezinárodního sportu. Dále se rodina Ahlmann zabývá tréninkem a zdokonalováním nových nadějných jezdců, založili také svou vlastní stanici plemenných hřebců. „Můj bratr Hanness Ahlmann a já jsme vždy měli příležitost jít si za svým jezdeckým snem a měli jsme od mala možnost účastnit se velkých jezdeckých událostí. Moc si toho vážím, že to všechno děláme společně s celou naší rodinou a vím, že se navzájem podporujeme během všech vzestupů a pádů, které jezdecký sport přináší.”  
 
Pheline Ahlmann by sama sebe charakterizovala jako velmi pozitivního člověka. Ve vrcholovém sportu je k sobě však velmi kritická a snaží se, aby bylo vše perfektní a práce s koňmi byla odvedena vždy kvalitně. „K jezdeckému sportu jsem se dostala už ve velmi mladém věku a od samotného začátku jsem k tomu přistupovala velmi poctivě, byla jsem vždy velice ambiciózní. Jelikož jsem vyrůstala v ideálních podmínkách pro parkurové skákání, tak mě ani nikdy jiné jezdecké odvětví příliš nelákalo. Nejvíce se mi na parkuru líbí pocit, když jste se svým koněm opravdu dobře sehraní. Vstoupíte do kolbiště, v němž probíhají důležité závody a dostaví se myšelnky, že váš kůň pro vás udělá vše, co je v jeho silách pro dosažení nejlepšího výsledku,” přibližuje Pheline svou lásku k parkurovému sportu.  
 

Psali jsme: Zelinková opouští stáj Ing. Plaché. Rodina je na prvním místě, říká

 
Své první oficiální parkurové závody absolvovala s poníkem Bonnym ve městě Thaden, což byly národní závody poblíž jejího rodného města. Největší vliv samozřejmě přicházel v průběhu jezdeckých začátků ze strany jezdecky založených rodičů. „Na začátku jsem se drezurně vzdělávala pod vedením mé mamky a skokové zkušenosti mi předával převážně můj táta. Jako malá jsem byla velkou fanynkou dvojice Meredith Michaels Beerbaum a Shutterfly, na kterou jsem se ráda dívala v televizi,” vzpomíná Pheline na období jezdeckých začátků.   
 
Velmi si tato německá jezdkyně cení svých kvalitně překonaných parkurů, kterých má na svém kontě už opravdu veliké množství. Mezi úspěchy řadí například vítězství s nepříliš zkušenými koňmi na úrovni 140 centimetrů a konkrétně velmi ráda vzpomíná na loňské mezinárodní závody ve Zduchovicích, kde se jí podařilo zvítězit s německým týmem v Poháru národů a následně přidala i druhé místo v Grand Prix s hřebcem Dialem.  
 
Do týmu Olgy Plaché, která je prezidentkou České jezdecké federace, začala patřit Pheline Ahlmann od začátku roku 2020. Dirk Ahlmann již několik let spolupracoval se Zuzanou Zelinkovou, která v té době dala přednost spíše svým mateřským povinnostem a Pheline postupně začala prezentovat na závodech Linta, Ekatharinu a Abby. „Nyní již jezdím všechny koně a mám plnou podporu majitelky a celého týmu ve stáji. Moc mě baví tato práce s celým týmem a nyní se soustředím především na koně a parkurový sport. Před měsícem jsem se přestěhovala do České republiky a přivezla si s sebou ještě hřebce Diala. Jsem velmi vděčná, že jsem dostala příležitost od Olgy Plaché a majitele Diala, Michaela Krügera,” pokračuje Pheline.  
 
Hezké vzpomínky má Pheline už z minulé sportovní sezony, kterou již trávila částečně v českých areálech. „Ve Zduchovicích a při CSIO v Praze jsem se setkala se spoustou českých jezdců a lidí pohybujících se kolem koní a musím říct, že byli moc milí a vstřícní. To byl také jeden z důvodů, proč jsem se sem přestěhovala. Celé zdejší jezdecké prostředí na mě působí velmi dobře a i ve stáji je to stejné, vycházíme spolu všichni moc hezky,” pochvaluje si aktuální situaci. 
 

Čtěte také: Olga Plachá: Vstříc příštímu roku hledím s respektem i s optimismem

 
V tuto chvíli čítá koňský tým nové jezdkyně celkem devět koní. Konkrétně jsou to dva hřebci, dvanáctiletý Dialo a destiletý Lint a dále do týmu patří klisny Ekatharina a Abby, s nimiž by se také ráda účastnila obtížnějších soutěží. Poté má Pheline k dispozici dva sedmileté koně Jonase a Indiru a tři šestileté, to jsou Ace, Comtessa a Cantero. Hřebec Caleri je v současné době ve stáji Hapax, kde plní své chovatelské povinnosti.  
 
„Na letošní sezonu jsme měli původně velmi nabitý sportovní plán, nejprve Oliva Nova, poté Praha, Šamorín a Olomouc. Po rozšíření herpesviru ve Valencii jsme však začátek museli odložit, jelikož zdraví koní je pro nás na prvním místě. Budeme doufat, že se situace brzy uklidní a budeme moci si naplno užít letošní sportovní sezonu. V ideálním případě bude mým cílem kvalifikace do finále v kategorii U25 na CSIO v Cáchách a také účast při CSIO v Praze, protože loňský ročník těchto závodů byl pro mě opravdovým zážitkem,” přidává Pheline Ahlman své plány na závěr.  
 
Foto: Peter Hansen, Pegasus Foto, Tomáš Holcbecher, Jakub Mikulica / poskytla Pheline Ahlamnn 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE