reklama 11A

Čeští žokejové na vlně úspěchů, Jockey Club mění pravidla Koně roku

ikonka

Dostihový víkend byl ve znamení série úspěchů českých žokejů. Palík skvěle odstartoval nové angažmá, Lukášek a Janáček nasadili k vítězným sériím, Bartoš dal o sobě vědět hned po návratu do sedla a Minařík jel v japonské grupě 1.
01.04.2019 07:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Jeho březnový návrat do Německa vyvolal náležitý rozruch. V neděli se Jiří Palík uvedl vítězstvím na zahajovacím mítinku v Kolíně nad Rýnem, když dovedl k jistému úspěchu hnědáka Accona v dostihu tříletých nezvítězivších na 1850 metrů. 46letý žokej se tak naplno prosadil už ve třetím startu pro svého nového zaměstnavatele Holgera Renze.
 
Syn vítěze Epsom Derby Camelota je jedním z koní, kvůli nimž se Palík rozhodl pro německé angažmá.
 
"Pan Renz má u trenéra Markuse Kluga špičkový materiál, s kterým se dá něco dokázat. Hodně dvouletých, několik tříletých a koně do velkých dostihů. Pokud půjde všechno dobře, stojí tady i dva zajímaví koně pro německé derby," řekl Palík v nedávném rozhovoru pro Jezdci.cz.
 
Accon v neděli jistě o 1 3/4 délky porazil Radmaana, třetí finišoval Surely Motivated. Všichni tři vlastní přihlášky do německého derby.
 
Jedno vítězství si v Kolíně nad Rýnem připsal i Bauyržan Murzabajev, první listed německé sezony Grand Prix - Aufgalopp mělo šokující vítězku v pětileté outsiderce Nacidě s Maximem Pecheurem.
 
 
Velké sólo Heaven’s Night v Auteuil
 
Čtyřletá bělka Heaven’s Night z tréninku Jiřího Michala se postarala o atraktivní podívanou v posledním nedělním dostihu v pařížském Auteuil. Klisna stáje David Dahan / Michal natáhla po startu krok a velkou část 3600 metrů dlouhých proutek Prix Kashnil odvodila s náskokem několika délek.
 
Alexandre Seigneul na klisně připravované v Lysé nad Labem, která absolvovala první letošní a celkově šestý start, prokázal dobrý odhad tempa. V závěru se přes Heaven’s Night dostal pouze vítězný Saaluste, třetí Burrows Meadow ztrácel na českou zástupkyni 8 délek.
 
 
Janáček na vítězné vlně
 
V uplynulém týdnu se ve Španělsku konaly dva mítinky a Václav Janáček si na obou z nich připsal po dvou vítězstvích. Nejcennější úspěch si připsal v neděli na madridském závodišti La Zarzuela, kde na pětiletém Vale lehce ovládl Premio Habitancum (1400 m, 25 500 m). V rámcovém programu přidal také bod s tříletou New Bareliere v dostihu na 2100 metrů.
 
Podobně úspěšný byl mnohonásobný šampion i na čtvrtečních dostizích v Dos Hermanas, kde byl rovněž úspěšný dvakrát. Pro svého šéfa Guillerma Arizkorretu vyhrál Premio Ciudad de Albacete v sedle tříleté klisny Fee Du Bien. Janáček při této příležitosti oblékl barvy Doha Horse Clubu.
 
 
Sloup vyhrál v Mannheimu, čeští koně brali umístění
 
Dva koně Pavla Tůmy ze stáje Dr. Charvát se zúčastnili nedělního mítinku v Mannheimu a oba si odvezli dotovaná umístění.
 
Někdejší druhý z Ceny zimního favorita Dominique pod Janem Vernerem sice porazil vítěze grupy 3 a čtvrtého z německého derby Erica, ale v dvojkovém handicapu na 1900 metrů po aktivním průběhu zeslábl a v krátké cílové rovině klesl na páté místo.
 
Naopak šestiletý Saint Joseph bojoval v 3200 metrů dlouhé steeplechase Boxheimer + Scheuermann Jagdrennen až do posledních metrů o vítězství. Jan Faltejsek ho celou dobu vedl v kontaktu s vedoucím Wutzelmannem a v cílové rovině ho rozhýbal k velkému závěru. 
 
O první tři příčky bojovali čeští jezdci. Stylem start - cíl se prosadil Lukáš Sloup na devítiletém valachovi Wutzelmannovi, o krk druhý byl Patrik Boekhout na Tinkers Lane a další 3/4 délky zpět skončil Faltejsek třetí. Na posledním šestém místě se dostal do cíle Rostislav Benš na klisně Lancaster Rose, která se v posledním kilometru už nacházela mimo kontakt s polem.
 
 
Bartoš při návratu dvakrát stříbrný
 
Úřadující italský překážkový šampion Josef Bartoš se v sobotu po šesti týdnech vrátil do sedla. V prvním startu od únorového zranění skončil v Miláně druhý v Premio Castellazo na účastníkovi loňského Gran Premio Merano Ole Caballero.
 
Steeplechase na 3600 metrů se změnila v tréninkový galop svěřenců Josefa Váni mladšího v barvách stáje Scuderia Aichner, když o tři délky zvítězil Zanini pod Janem Kratochvílem.
 
Bartoš během sobotního odpoledne přidal ještě těsně druhé místo v prodejním dostihu na 3000 metrů v sedle Prince d’Orage.
 
 
Epický souboj v Dubai World Cupu
 
Pětiletý Thunder Snow pod žokejem Christophem Soumillonem jako první kůň v historii obhájil vítězství v nejbohatším dostihu světa Dubai World Cupu na závodišti Meydan. Až do posledních metrů ale musel tvrdě bojovat s outsiderem Gronkowskim. Podrobnosti najdete v našem sobotním materiálu.
 
V úvodním dostihu dne Dubai Kahayla Classic pro arabské koně na 2000 metrů se zrodil velký polský úspěch. O nos druhý doběhl pětiletý bělouš Fazza Al Khalediah z tréninku Michala Borkowskiho, který si loni v říjnu připsal grupu 1 v Longchamp. I tentokrát ho odjezdil Ital Pierantonio Convertino.
 
 
Iquitos opět Koněm roku
 
Německým Koněm roku se podruhé stal hnědák Iquitos, který obdržel 58,9 procent hlasů. Na dalších místech skončili klasičtí vítězové Weltstar a Well Timed.
 
Svěřenec Hanse-Jürgena Gröschela loni vyhrál grupu 1 Velkou cenu Bavorska a podruhé v kariéře se stal celkovým vítězem série German Racing Champions League. Celkově získal 8 vítězství z 26 startů a vyběhal přes 660 tisíc eur. Iquitos mezitím již ukončil kariéru a připouští v hřebčíně Ammerland.
 
 
Český Kůň roku mění pravidla
 
Tuzemská verze Koně roku v letošním roce mění pravidla. Jockey Club ČR v pátek oznámil na své internetové stránce, že se od padesátého ročníku ankety přikloní k systému známého například z Cartier Awards a kromě ankety promítne do celkového výsledku i reálné výsledky na dráze.
 
"Porovnat výsledky nejlepších českých koní je každopádně stále složitější. Nejenže totiž mají společnou anketu rovinoví a překážkoví koně, což je české specifikum, ale stále stoupá počet zahraničních startů. Mezi domácí špičkou tak často schází přímé srovnání. Stále složitější je tedy i objektivní hlasování," uvedl handicaper Jaroslav Fabris.
 
Koně budou od letošního roku získávat body za umístění v blacktype i domácích jedničkových dostizích. V anketě na konci roku pak bude možné hlasovat pouze pro koně, kteří získali aspoň 2 body. Na základě poměru hlasování pak bude koním přiděleno dalších 12 bodů.
 
Změna se týká pouze hlavní kategorie Kůň roku, šampionské tituly budou nadále rozdávány podle výsledků anket. Prvními koňmi, kteří letos už bodovali, jsou překážkáři Morning Star a Notti Magiche.
 
 
Minařík: 11 japonských vítězství a účast v grupě 1
 
Žokej Filip Minařík ukončil své působení v Japonsku s bilancí jedenácti vítězství. O víkendu se ještě naposled představil v Nakajamě a Hanshinu, ale žádný další úspěch už nepřidal. V sobotu vytěžil jedno čtvrté a páté místo, o den později byl pátý v dostihu Akashi Tokubetsu.
 
Nejhodnotnější angažmá za celý tříměsíční pobyt čekalo na Minaříka v napjatě očekávaném The Osaka Hai (Gr.1, 2000 m). Na pětiletém Sungrazerovi se ale v těsném doběhu nedostal přes dvanácté místo, přičemž na vítěze Al Aina ztrácel 4 1/2 délky a sedm krků. Svěřenec trenéra Hidekazu Asamiho nastupoval s kursem 135:10.
 
V rámcovém programu Minaříkova rozlučkového mítinku se představil syn klisny Salominy, s níž český žokej vyhrál německé Oaks. Hřebec Salamis finišoval v mílovém dostihu tříletých sedmý.
 
 
Lukášek si připsal double
 
V Kataru se nadále daří Tomáši Lukáškovi, který se prosadil na středečních i čtvrtečních dostizích v Dauhá. První den dovedl k jistému úspěchu o 2 1/2 délky čtyřletého Suprematism, ve čtvrtek po krásném souboji s veteránem Jimmy Quinnem slavil vítězství v mílovém dostihu tříletých v sedle Ferro Grande.
 
 
Schäng se Šafářem v Paříži neuspěli
 
Žokej Jaromír Šafář v sobotu provázel hnědáka Schänga do pařížského Saint-Cloud. Svěřenec Pavla Vovčenka však v grupě 3 Prix Edmond Blanc na 1600 metrů nehrál větší roli a dlouho před cílem bylo jasné, že nebude bojovat o přední příčky. Zvítězil The Revenant v sedle s Olivierem Peslierem, německý hnědák šestičlenné pole uzavřel.
 
Trojnásobný šampion českých jezdců v sedle stejného koně loni absolvoval grupu 1 Prix Maurice de Gheest v Deauville. V zimním rozhovoru s Jezdci.cz Šafář označil Schänga za jednoho ze svých životních koní. “Potřebuje měkko pod nohama a když ho dostane, dokáže zázraky,” řekl.
 
 
Početná návštěva v Bošovicích
 
Zhruba 500 lidí v sobotu navštívilo den otevřených dveří centrály Luka Racing v Bošovicích. Trenér Václav Luka mladší otevřel svou stáj na půl dne veřejnosti už podesáté. Návštěvníkům kromě možnosti projít si zázemí stáje nabídl také komentovaný trénink či ukázku kování.
 
V rámci polední přehlídky Lukových svěřenců byli předvedeni šampion mílařů Wireless, do Prix du Jockey Club přihlášený Fort Templier nebo naděje do českých klasických dostihů.
 
 
Maďarská sezona začala sérií comebacků
 
Dva velké návraty byly k vidění v rámci nedělního zahájení sezony v Budapešti. Po několika letech v roli trenéra se znovu vyhoupl do sedla někdejší šampion Sándor Kovács a po mateřské pauze publikum opět tleskalo i jezdkyni Csenge Suták.
 
Z vítězství se nakonec radovala jen populární Suták, který se prosadila v rámcovém programu na Regölö. Kovács zaznamenal jedno druhé a dvě třetí místa.
 
Blízko úspěchu byl v jedničkovém Pestmegyei Hendikepu, kde se však na ryzákovi Báthory musel sklonit před klisnou Morita Menantie. Druhý vrchol dne Tavaszi Hendikep si připsala čtyřletá Rose Fire s žokejem Norbertem Kriskó.
 
 




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE