reklama 11B

Thunder Snow píše historii. O nos obhájil vítězství v Dubai World Cupu

ikonka

Thunder Snow je po sobotním úspěchu třetím nejbohatším dostihovým koněm všech dob. Christophe Soumillon přirovnal svou jízdu na hnědákovi stáje Godolphin k výkonům překážkových žokejů v Cheltenhamu. Díky Almond Eye se v Meydanu radovali i Japonci.
30.03.2019 21:50  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B
Pětiletý hnědák Thunder Snow se stal prvním koněm, který dokázal obhájit vítězství v 12 miliony dolarů dotovaném Dubai World Cupu na závodišti Meydan. Hvězda stáje Godolphin se však na svůj historický zápis pořádně nadřela, když jí celou cílovou rovinu srdnatě vzdoroval tempař Gronkowski.
 
V cíli oba koně dělil pouhý nos. Třetí doběhl s odstupem 2 3/4 délky Gunnevera před Pavlem, favorit Capezzano nehrál ani na okamžik výraznější roli a uzavřel doběh na posledním místě.
 
"Bylo to hodně těžké, ve finiši jsem vypadal spíš jako překážkový žokej v Cheltenhamu, ale on prostě potřebuje pořádně pobídnout a občas musíte zkusit i něco jiného," radoval se žokej Christophe Soumillon.
 

Čtěte také: Sázky? Jednáme se státem, aby se peníze vracely do turfu, říká Jiří Charvát

 
Pro trenéra Saeeda bin Suroora to bylo už deváté vítězství ve 24leté historii nejbohatšího dostihu světa.
 
"Měli jsme nejlepšího žokeje na světě a to rozhodlo, Thunder Snow a Christophe jsou neskutečný tým. Tohle vítězství cením velmi vysoko, možná stejně jako vítězství Dubai Millennia před devatenácti lety," prohlásil Bin Suroor.
 
Thunder Snow, jehož australský otec Helmet připouští v německém hřebčíně Fährhof, od prvních metrů nedostal nic zadarmo. Nevýhodný startovní box 12 přiměl Soumillona k rychlé reakci a ještě před prvním obloukem si zajistil druhou pozici za vedoucím North America.
 
Hnědák v majetku Ramzana Kadyrova odtáhl větší část 2000 metrů dlouhé tratě. Na protilehlé rovině se k němu přidal outsider 28:1 Gronkowski a při vbíhání do cílové roviny bylo jasné, že letitý sen čečenského prezidenta o vítězství v Dubai World Cupu nedojde naplnění ani tentokrát. North America záhy zeslábl a boj o vítězství se zúžil na dvojici Gronkowski - Thunder Snow.
 
 
Dlouho to vypadalo na úspěch Oisina Murphyho s Gronkowskim, ale Soumillonovi se za distancí podařilo rozhýbat Thunder Snowa do nejvyšších obrátek a nakonec se přes statečně bojujícího soupeře dostal.
 
Thunder Snow vyhrál na nejsledovanějším mítinku dubajské sezony už třetí rok za sebou, v roce 2017 se prosadil v UAE Derby. Úspěšná obhajoba ve vrcholu sezony ho katapultovala na třetí příčku nejbohatších dostihových koní všech dob za Arrogate a Winx. Jeho hlavním cílem pro druhou část sezony zůstává Breeders’ Cup Classic, ve kterém loni doběhl třetí.
 
Stáj Godolphin završila vítězstvím v Dubai World Cupu den plný úspěchů, když si prostřednictvím Cross Countera, Blue Pointa a Old Persiana připsala tři další vítězství v Meydanu, k nimž přidala ještě zásahy ve velkých dostizích v Anglii a Austrálii.
 
Velký večer však zažilo i Japonsko, jehož superhvězda Almond Eye ve svém prvním startu mimo rodnou zemi deklasovala konkurenci v 1800 metrů dlouhém Dubai Turf.
 
"Podala dnes velmi působivý výkon. Způsob, jakým akcelerovala, byl neuvěřitelný. Přitom to dnes na ni bylo trochu krátké, ale ona je prostě tak dobrá, že jsem se vůbec nebál. Když sedíte na správném koni, věříte se bez ohledu na to, co se stane," poznamenal klisnin žokej Christophe Lemaire.
 
Trenér Sakae Kunieda zdůraznil, že vítězství ve velkém zahraničním dostihu byl jeho velký sen, ale velkým cílem v dáli je vybojovat pro Japonsko vytoužený úspěch v Ceně vítězného oblouku.




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE