reklama 11C

České dostihy míří do jubilejní sezony. Závodiště chystají investice

ikonka

Dostihový sport v Česku do budoucna musí participovat na výnosech ze sázek, řekl ve středu prezident Jockey Clubu Jiří Charvát před zahájením sezony v pražském hotelu Paříž. Uvnitř článku najdete videozáznam tiskové konference.
27.03.2019 15:35  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C
Jedenáct dní před startem nové dostihové sezony proběhla v pražském hotelu Paříž velká tisková konference Jockey Clubu ČR a závodišť Velká Chuchle a Pardubice. Řídící dostihová autorita zároveň symbolicky oslavila 100 let od založení svého předchůdce Čs. Jockey Clubu na jaře 1919.
 
"Sto let je hezká tradice a chtěl bych poděkovat všem, kdo se zasloužili o její udržení a rozvíjení," řekl prezident Jockey Clubu ČR Jiří Charvát. Zároveň připomněl, že 31. března uplyne dokonce 180 let od založení prvního dostihového pořadatele v českých zemích Böhmischer Rennvereinu.
 
Jockey Club si jubileum připomněl mimo jiné vydáním statistické brožury "100 let dostihů v Československu a České republice 1919 - 2019", která obsahuje bohaté statistické údaje o všech existujících i zaniklých závodištích na českém území, seznam šampionů a další data.
 

Čtěte také: Nejstarší dostih světa slaví 500 let. Nejvýhodnější je těsně prohrát

 
Jubilejní sezona začne 7. dubna a bude trvat do 9. listopadu. Čítá celkem 56 dostihových dnů na jedenácti závodištích, na dotacích bude vyplaceno přes 46 milionů korun.
 
"Trochu se nám zužuje základna stájí. Držíme stav kolem 1200 registrovaných koní v tréninku, který zůstává podobný jako v předchozích letech," dodal Charvát, který v rámci bilancování vyzdvihl zahraniční úspěchy českých stájí či převzetí francouzského hřebčína Haras de Beaufay rodinou Trávníčkových.
 
Pro budoucnost českých dostihů je podle prezidenta Jockey Clubu ČR klíčové, aby participoval na výnosech ze sázek.
 
"V Česku je obrat sázkových kanceláří kolem 100 milionů korun a dostihový sport z toho moc nemá. Na straně státu zatím nepanuje ochota vyplácet nám výnosy ze sázkových příjmů. Do budoucna je třeba vytvořit tlak, abychom nějakou část z těchto zdrojů dostali na financování dostihů," prohlásil Charvát.
 
 
Jednou z velkých změn je přesun klasické Jarní ceny klisen z Prahy do Mostu. "Důvodem je v zásadě zlepšení nabídky velkých dostihů v Mostě. Snažíme se, aby byl poměr těch nejlepších a normálních dostihů na každém závodišti přiměřený. Špičkové dostihy poutají pozornost a lákají na závodiště diváky. Není v tom nic jiného, než vyvážit ten poměr," zdůvodnil Charvát, který zároveň kontroluje majoritní podíl v Hipodromu Most.
 
Praha: Do rekonstrukce půjde 50 milionů korun
 
Závodiště Velká Chuchle připravuje 14 dostihových dnů s celkem 111 dostihy. Hlavním vrcholy budou České derby a nejbohatší středoevropský mítink Evropský pohár žokejů. Jak bylo již dříve avizováno, dotace derby se snižuje o 500 tisíc korun.
 
"Tuto změnu jsme provedli po širších diskusích s dostihovou obcí s tím, že jsme zároveň výrazně navýšili dotace dalších dostihů. Domníváme se, že to přinese zvýšení atraktivity jedničkových dostihů v průběhu celé sezony. České derby je svou vysokou dotací poměrně ojedinělé. Vycházíme z toho, že na příští rok jeho dotaci opět navýšíme, ale tak, aby to bylo v souladu s úpravou dotací dalších dostihů sezony," řekl ředitel závodiště Martin Pecka.
 
V chuchelském areálu, kam se letos po půlstoletí vrátí také parkurové závody, pokračuje rozsáhlá výstavba a renovace. Budují se parkurová kolbiště a také krytá jezdecká hala, která poskytne ustájení pro 80 koní.
 

Čtěte také: Tak začínali Janáček, Fabris i Havelková. Nostalgická fotogalerie 1

 
"V ustájení koní, kteří přijíždějí na dostihy a jezdecké závody, bychom rádi zajistili modernější standardy a přiblížili se i v této oblasti poměrům v zahraničí," řekl Pecka.
 
Zásadní interiérové proměny doznaly klientské salonky a zcela nově byl vybaven Derby Club. "Tribuna byla postavena na přelomu 80. a 90. let, od té doby do ní kvůli známým okolnostem nebylo možné výrazněji investovat. Snažíme se realizovat aspoň určité opravy, které nám umožňuje nájemní smlouva uzavřená s bývalým Státním závodištěm, státním podnikem v likvidaci," dodal Pecka.
 
Ačkoli rodina Vítkových původně avizovala investice v rozsahu 30 milionů korun, majitelé závodiště nakonec pro letošní rok uvolnili 50 milionů. "Ani to možná ještě není konečné číslo, hodně věcí řešíme za pochodu," vysvětlil Pecka.
 
Na dotaci Velké pardubické se nic nemění
 
Velkým tématem středeční tiskové konference byla také aktuální situace na závodišti Pardubice. Podle místopředsedy představenstva Dostihového spolku Martina Korby probíhá revitalizace dráhy podle schváleného časového plánu.
 
"To se týká i cílové roviny, vše běží podle předem daného harmonogramu. Byly provedeny všechny stanovené práce a v tuto chvíli se pracuje na dalších úpravách," upřesnil Korba na jeden z novinářských dotazů.
 
V areálu závodiště probíhá také výměna oken na tribunách a na letošní rok se plánuje rekonstrukce stájí.
 
Dotace 129. Velké pardubické, která se poběží v neděli 13. října, zůstává navzdory absenci generálního partnera na avizované úrovni 5 milionů korun.
 
"Tuto částku zaplatí Dostihový spolek. V současné době se jedná o generálním partnerovi a finišují poslední jednání se strategickým partnerem, kterým je společnost Lokotrans. Ve finální fázi jsou i jednání s ministerstvem zemědělství o poskytnutí záštity," uvedl Martin Korba, který ve středu absolvoval schůzku s primátorem Pardubic Martinem Charvátem.




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE