reklama 11C

Česká stopa ve Svatém Mořici. Dál vítězí i Minařík a Lukášek

ikonka

Od dostihů na sněhu ve Svatém Mořici až po extrémně rychlou dráhu v Tokiu. Máme pro vás tradiční shrnutí dostihového víkendu z pohledu českého turfu, tentokrát obohacený o rozsáhlou fotogalerii.
03.02.2019 18:34  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12B

První den mítinku White Turf ve Svatém Mořici se sice již tradičně obešel bez koní v českém tréninku, ale v sedlech domácích plnokrevníků si výborně vedli Hana Juránková a Milan Zatloukal. V zahraničí působící Filip Minařík a Tomáš Lukášek si o víkendu připsali po jednom úspěchu, naopak devítiletý Iraklin tentokrát vyšel v Dortmundu naprázdno.
 
Svatý Mořic: Vítězství Hany Juránkové
 
Za Rakousko jezdící Hana Juránková v neděli vyhrála dostih série Fegentri ve Svatém Mořici. Ve Vídni žijící amatérská jezdkyně utekla soupeřům s domácím Acteur de l’Ecu o 8 délek.
 
V rámci zahájení mítinku White Turf byl jednou v akci i žokej Milan Zatloukal. V GP Koller Elektro (1300 m, 15 000 CHF) finišoval na devítiletém valachovi Footprintinthesand z tréninku Miroslava Weisse druhý, na vítěze ztrácel tři délky.
 
Hlavní dostih otevírací neděle ve Svatém Mořici se změnil v britskou záležitost. Vítězem GP Longines (1800 m, 20 000 CHF) se stal New Agenda pod Dennisem Schiergenem, na třetí pozici ho jistil krajan Berrahri, který přijel na White Turf už popáté a loni byl stříbrný ve Velké ceně Svatého Mořice. Na druhou příčku se vklínila domácí Fiesta.
 
"Na anglického koně jsem se dostal šťastnou náhodou. Telefonoval jsem trenérovi Johnu Bestovi, zda má jezdce pro Berrahriho a on mě odkázal na svého kolegu Paula Webbera," řekl Dennis Schiergen serveru Jezdci.cz.
 
Tradičně dramatický byl závod ve skikjöringu. Na 2700 metrů dlouhé trati se prosadil historicky nejúspěšnější muž této disciplíny Jakob Broger se Strade Kirkem, který po boji o krk zdolal Sociopatha. Na třetím místě dokonal švýcarský doběh raz-tři Pinot. Obhájkyně vítězství Usbekia s Valerií Holinger skončila čtvrtá. "Usbekia nikdy nepřestala bojovat, ale dnešní těžká dráha jí neseděla," napsala Holinger na Facebook.
 

Čtěte také: Skikjöring? Adrenalin, na který se nepřipravíte, říká hvězda

 
První letošní dostihy na sněhu tentokrát neměly problémy s tloušťkou ledu jako loni, ale během odpoledne je provázelo vytrvalé sněžení a vítr, což se podepsalo na podkladu. Na zamrzlé jezero dorazili četní mezinárodní hosté, mezi nimi někdejší kultovní francouzský žokej Yves Saint-Martin. Poprvé v historii se v rámcovém programu odběhl také dostih poníků.
 
Japonsko: Minařík na půldruhé míle za 2:27,4
 
Žokej Filip Minařík v sobotu zaznamenal v Tokiu své sedmé letošní vítězství. Zrodilo se v dostihu tříletých nezvítězivších koní na 2400 metrů. Český žokej v něm vedl hřebce Mirai O, syna někdejšího nejvýše hodnoceného koně světa Harbingera v tréninku Yukihira Kata. Na cílové čáře předstihl o krk Francouze Christophe Lemaira.
 
Mirai O vyběhl na rychlé tokijské dráze čas 2:27,4. "Vyhrát v Tokiu 2400 metrů na trávě je vždycky zážitek," řekl Minařík serveru Jezdci.cz.
 
Celkem během víkendu absolvoval deset startů a posbíral ještě dvě třetí místa. V nedělní grupě 3 The Tokyo Shimbun Han o 75,3 milionů jenů (v přepočtu 15,5 milionu korun) se neumístil. Obsáhlý fotoreport z Tokia najdete ve fotogalerii uvnitř článku.
 
Minařík po víkendu klesl v japonském šampionátu na 16. místo. Vede nadále irský žokej Oisin Murphy, který však před týdnem své měsíční japonské angažmá ukončil.
 

Zemřel Miki Melnicki. Polská legenda, jež v roce 1984 zdrtila Chuchli

 
"Měl jsem letos štěstí, musím poděkovat všem, kteří mi zdejší pobyt umožnili. Japonsko je absolutní vrchol světových dostihů a bylo fantastické tady jezdit," konstatoval Murphy. Do svého anglického působiště se vrátil přes Dubaj, kde stihl vyhrát UAE 1000 Guineas.
 
Lukášek i Janáček dál na vítězné cestě
 
Osmý muž průběžného pořadí katarského šampionátu Tomáš Lukášek se na sobotním mítinku v Dauhá radoval z vítězství v dostihu arabů na 1400 metrů. Pro trenéra Hadi Nassera Rašída al Ramzáního vedl šestiletou klisnu domácího chovu AJS Al Maha. V části programu věnované anglickým plnokrevníkům přidal Lukášek jedno druhé a třetí místo.
 
Za úspěšnou nedělí se ohlíží i pětinásobný španělský šampión Václav Janáček, který na Gran Hipódromo de Andalucía v Dos Hermanas o krk vyhrál handicap na 2000 metrů s šestiletou Fashionatou. S klisnou trenéra Massimiliana Telliniho tak navázal na společný triumf z poloviny ledna na stejné dráze. Kromě toho byl Janáček v neděli ještě dvakrát třetí.
 
Dortmund: Iraklin osmý
 
Nedařilo se jedinému českému zástupci na nedělním mítinku PMU v Dortmundu. Veterán Iraklin s žokejem Jaromírem Šafářem tentokrát ve čtyřkovém handicapu na 1200 metrů doběhl až osmý. Za vítězným Monte Cinqou zaostal zástupce stáje Karin - Neuberg o necelých 12 délek.
 
 
Foto: swiss image / Andy Mettler (Svatý Mořic), Manabu Miuru (Japonsko)




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE