reklama 11B

Kdo bude Kůň roku? Duo hvězd zůstává, Blessed Kiss už není ve Francii

ikonka

V sobotu 23. února budou na Galavečeru českého turfu v Národním domě na Vinohradech vyhlášeny výsledky výročních anket Jockey Clubu ČR včetně Koně roku 2018. Ohlížíme se za loňskou bilancí trojice nominovaných hvězd.
09.02.2019 23:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Poslední velký souboj dostihové sezony 2018 se nerozhodne na dráze, nýbrž ve slavnostní atmosféře Galavečera českého turfu. V Národním domě na Vinohradech budou 23. února vyhlášeni Kůň roku 2018 a další vítězové výročních anket a šampionátů. Program v Majakovského sále začíná v 18 hodin.
 

Více informací o Galavečeru českého turfu najdete na oficiálním webu

 
Zatímco žák David Liška má svůj první šampionský titul jistý od loňského listopadu, rozhodnutí o Koni roku bude do poslední chvíle napínavé. O vítězství v tradiční anketě, kterou v roce 1970 inicioval Turf klub, se totiž podle nominací zveřejněných Jockey Clubem ČR budou ucházet tři plnokrevníci s výraznými mezinárodními úspěchy.
 
Subway Dancer v říjnu dosáhl historického výsledku českého turfu, když finišoval třetí v grupě 1 Champion Stakes v Ascotu. Nagano Gold v létě vyhrál nevídaným stylem listed ve Vichy a poté se neztratil ani v Grand Prix de Deauville. A v nominaci nechybí ani vítězka Českého derby Blessed Kiss, která se kromě dvou klasických vítězství sympaticky prezentovala ve francouzském listed.
 
Jedná se tak možná o jednu z nejtěžších voleb Koně roku za poslední léta. Nominace opět připomněly, jak obtížné je poměřovat velké výkony v různých zemích a na rozdílných tratích. Ještě před deseti lety byly kvalitní výsledky českých koní v evropských dostizích blacktype vzácností, nyní mají tuzemské stáje hned několik plnokrevníků, kteří jsou na této úrovni konkurenceschopní.
 
A jestliže někteří hlasující léta řešili dilema Koně roku ve stylu "Když nevíš koho, napiš tam dle své oblíbené disciplíny vítěze derby nebo Velké pardubické", letos objektivně stáli před těžkým rozhodnutím.
 

Předprodej vstupenek na galavečer v prodejní síti Goout - klikněte ZDE

 
Rekordmany ankety jsou Železník a Orphee des Blins, kteří získali titul Koně roku třikrát. V letošních nominacích v hlavní kategorii tentokrát vítěz Velké pardubické chybí. Kompletní seznam laureátů Koně roku najdete v infoboxu pod článkem.
 
 
BLESSED KISS (FR)
Původ: Kentucky Dynamite - Blanc Sur Blanc (Hold That Tiger)
Majitel: Yerbol Baizharkinov, trenér: Igor Endaltsev, chovatel: Earl Haras du Taillis a B. Wenger.
Kariéra 2018: 9 startů - 3 vítězství - 1,8 milionu korun.
 
Hnědka trénovaná Igorem Endaltsevem byla jedním z objevů minulé sezony. Přestože začínala na konci podzimu 2017 v provozních dostizích na menších francouzských drahách, nakonec se stala dvojnásobnou klasickou vítězkou v Česku a dvakrát se dostala na "tabuli" ve francouzském listed.
 
Že na breeze-up dražbě pořízenou polosestru druhé z americké grupy 2 Blessed Silence není radno podceňovat, naznačila hnědka už lehkým vítězstvím na 2000 metrů v Karlových Varech. V Českém derby po úderné koncovce zdolala o krk německého hosta Poldi’s Liebling, ve Slovenském derby jí stejný rozdíl chyběl na vítězného Mon Cheri. St. Leger už vyhrála lehce o 4 délky. V srpnu se zúčastnila grupy 3 v Deauville, na sklonku sezony finišovala čtvrtá a pátá v listed.
 
Blessed Kiss se může stát jedenáctým vítězem Českého derby, který dosáhne na titul Koně roku. Ze tří nominovaných je ale spíše outsiderem. Nejen, že její dva soupeři zaznamenali hodnotné výsledky na grupové scéně, ale Igor Endaltsev se na podzim se svými koňmi přestěhoval z Prahy do Chantilly a Blessed Kiss tak sezonu dokončila jako kůň ve francouzském tréninku.
 

Čtěte také: Koňská chřipka řádí dál, 174 stájí v izolaci

 
Páté místo z konce listopadu bylo zřejmě jejím posledním startem na dráze. V polovině ledna byla podle záznamů France Galop exportována do Kazachstánu, kde žije její majitel Yerbol Baizharkinov.
 
 
NAGANO GOLD (GB)
Původ: Sixties Icon - Never Enough (Monsun)
Majitel: Syndikát V3J, trenér: Václav Luka ml., chovatel: J. Knight a E. Cantillon.
Kariéra 2018: 5 startů - 1 vítězství - 1,5 milionu korun.
 
Loni čtyřletý hřebec vystoupal mezi superhvězdy českého turfu už ve své klasické sezoně, když se rehabilitoval za nepovedené České derby působivým vítězstvím v St. Legeru a krátce nato uspěl v "áčkovém" dostihu na umělém povrchu v Deauville. Loni naplnil předpoklady, že se bude dál zlepšovat a jeho majitelé Václav Luka starší, Jan Vedral a Jan Sobotka dostali v létě hned několik nabídek na jeho prodej do zahraničí za téměř pohádkové sumy.
 
Nagano Gold totiž v červenci ovládl listed Prix Hubert Baguenault de Puchesse ve Vichy stylem, ze kterého mrazilo. Poté, co první polovinu absolvoval na chvostu pole, razantně zařadil v cílové rovině vyšší rychlost a téměř zadrženě o 4 1/2 délky zvítězil. Po tomto startu se hodně spekulovalo o tom, zda hnědák půjde do některé z předzkoušek Ceny vítězného oblouku, ale trenér Václav Luka mladší se rozhodl pro pomalejší pozvolnou cestu a poslal svého svěřence do dvou dostihů grupy 2.
 
Výsledkem byla čtvrtá místa v Grand Prix de Deauville a Prix du Conseil de Paris, přičemž ani v jednom případě neměl Nagano Gold v malých polích a při pomalém rozjezdu nijak ideální průběh dostihu.
 
Nagano Gold zůstává v tréninku i v sezoně 2019 a ve svých pěti letech by měl pokračovat dál ve vytyčené mezinárodní cestě.
 
 
SUBWAY DANCER (FR)
Původ: Shamardal - Sub Rose (Galileo)
Majitel: Bonanza, trenér: Zdeno Koplík, chovatel: SCEA Haras de Saint Par.
Kariéra 2018: 8 startů - 0 vítězství - 4,5 milionu korun.
 
Také valach Subway Dancer se celou kariéru specializuje na Francii, jeho nejhodnotnější výkon loňské sezony se však odehrál na britských ostrovech. A jako historicky první kůň v českém tréninku startující v Ascotu (Darsalam se zúčastnil mítinku Royal Ascot v době, kdy se kvůli rekonstrukci běhalo v Yorku) se rozhodně neztratil.
 
V největším srovnávacím dostihu ostrovní sezony Champion Stakes finišoval za jedním ze dvou nejvýše hodnocených koní planety na třetím místě a v žebříčku nejbohatších rovinových koní české historie poskočil na druhou příčku.
 
Přitom ani v měsících, které průkopnické výpravě do Anglie předcházely, si Subway Dancer nevedl vůbec špatně. V Grand Prix de Vichy (Gr.3) obsadil třetí místo, o stříbro v Prix Gontaut - Biron Hong Kong Jockey Club (Gr.3) za Talismanicem dodatečně přišel kvůli pozitivnímu dopingovému testu, který se vysvětlil jako následek kontaminace krmiva. V Prix Dollar (Gr.2) obsadil po nepovedeném průběhu šesté místo.
 

Čtěte více: Plány české jedničky? Subway Dancer opět do Ascotu

 

Subway Dancer bude pokračovat v kariéře i jako sedmiletý, trenér Zdeno Koplík vytyčil ambiciózní plány včetně potenciálního návratu na britskou půdu.



1970 CARAVELLA
1971 CENTURY
1972 KOROK
1973 LIRA
1974 LAKMUS
1976 VERONAL
1976 LINCOLN
1977 KENTO
1978 SAPO cs
1979 SPARTA
1980 LATINA
1981 NIKOLAS
1982 SAGAR
1983 SAGAR
1984 KLEÓN
1985 WHISKY cs
1986 HÁROŠ
1987 ŽELEZNÍK
1988 ARVA
1989 ŽELEZNÍK
1990 WICHITA
1991 ŽELEZNÍK
1992 LAW SOZIRI
1993 AJANTA
1994 LATÉN
1995 REGULUS
1996 GLOWING
1997 YOCKER
1998 BLUERIDGE DANCER
1999 RAY OF LIGHT
2000 PERUÁN
2001 TRIBAL INSTINCT
2002 PODEROSO
2003 REGISTANA
2004 DARSALAM
2005 DARSALAM
2006 KOLORADO
2007 SCYRIS
2008 BLUE CORAL
2009 AGE OF JAPE
2010 SHAMALGAN
2011 SHAMALGAN
2012 ORPHEE DES BLINS
2013 ORPHEE DES BLINS
2014 ORPHEE DES BLINS
2015 TOUCH OF GENIUS
2016 DALLY HIT
2017 TRIP TO RHODOS

reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE