reklama 11A

V Napajedlích se narodilo už deset hříbat. Z nákupu hřebce zatím sešlo

ikonka

Poslední ročník hříbat Stormy Jaila, ale i první tuzemské potomky Amico Fritze letos očekává Hřebčín Napajedla. Celkem se v historicky nejúspěšnějším domácím plnokrevném chovu narodí kolem čtyřiceti hříbat.
05.02.2019 17:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12B

Už deset hříbat se letos narodilo v hřebčíně Napajedla. Historicky nejúspěšnější tuzemský chov anglického plnokrevníka očekává ještě kolem třicítky dalších přírůstků a chystá se na nadcházející připouštěcí sezonu. "Během ledna začaly přijíždět cizí klisny na připuštění a postupně budou přibývat další," řekla serveru Jezdci.cz vedoucí hřebčína Martina Benková.
 
Z lednových hříbat poutají pozornost dcery Stormy Jaila z šampionky Dally Hit a klasické vítězky Ines. "Dcera Dally Hit se jmenuje Dally Top a je to velmi pěkné, korektní hříbě. Dcera Ines má velmi zajímavé prochování a výborný exteriér. U obou bych byla ráda, kdyby se později vrátily do chovu Hřebčína Napajedla," konstatuje Benková.
 
Na světě už je také druhé hříbě šampionky dvouletých klisen Skary, tmavý hnědák po Chardonney Tcheque. V pondělí porodila dceru po Pouvoir Absolu jedničková vítězka Cassie, polosestra loni ve čtyřech klasických dostizích umístěné Carmelly.
 
Sestava napajedelských plemeníků se zatím rozšiřovat nebude, ze zvažovaného nákupu nového hřebce nakonec sešlo. "Měli jsme několik vybraných, ale ty nejzajímavější hřebce se jejich majitelé nakonec rozhodli neprodat a ostatní nebyli pro nás zajímaví," vysvětluje Martina Benková.
 
První hříbě Amico Fritze, poslední ročník Stormy Jaila
 
Špatnou zprávou loňského roku bylo na konci října tragické uhynutí Stormy Jaila. Vnuk Storm Cata po sobě zanechal výraznou stopu, přestože během své chovné kariéry opakovaně bojoval se zdravotními problémy a jednu sezonu odpočíval. V mateřském stádě Napajedel působí jeho dcera Renessie, pravá sestra výborného Renny Storma z rodiny klasické vítězky Redakty.
 
Z hřebcova posledního ročníku se zatím narodily tři klisničky a jeden hřebeček. "Na Stormy Jailovi velmi kladně hodnotím ranost a rychlost, kterou předával potomkům. Dále konstituci a především charakter," shrnuje Benková.
 

Čtěte také: Pád slavného trenéra, stovky koní se stěhují

 
Vedle posledních hříbat Stormy Jaila očekávají Napajedla také prvního zdejšího potomka Amico Fritze. Vítěz největšího německého sprintu Goldene Peitsche a otec jedničkové vítězky Love Connection loni připustil 20 klisen. Mezi nimi například Rabbit Montjeu, Greek Wedding, Waka Lauru, Lailah nebo Sweet Answer.
 
V nadcházející připouštěcí sezoně Amico Fritz dostane mimo jiné zimní královnu a vítězku Ceny Hřebčína Napajedla Princess Of Gracie, šampionku Skaru nebo Vapetinu dceru Vanetu. Do hřebčína za ním již přijela druhá z Velké ceny českého turfu Airfare, další klisny jsou k němu nahlášeny.
 
Pouvoir Absolu na vzestupu
 
Dobrý rok měl loni Pouvoir Absolu, který prostřednictvím zimní královny Dark Absolu postavil svou první jedničkovou vítězku. Syn Sadler’s Wellse v roce 2019 dostane dobrou příležitost. Vedle klasické vítězky Ines a šampionky Waka Laury připustí například matku slovenského derby-vítěze Lorellai, jedničkovou vítězku Rapet nebo klasicky umístěnou Agnes Seice.
 
"Typově jsou hříbata Pouvoir Absolu líbivá, korektní a kostnatá. Většina z nich má také hodně odznaků," dodává Martina Benková.
 
Osmnáctiletý Egerton loni posílil své renomé hřebce, který vedle úspěšných rovinových koní umí dát také špičkové překážkáře. Poinsettia, která se vrátí do chovu Napajedel, potěšila vítězstvím v Ceně Laty Brandisové, syn Talent zvítězil v první kvalifikaci Velké pardubické.
 
"Majitelé většinou posílají klisny k Egertonovi s vizí do rovin a později do překážek," potvrzuje Benková s tím, že hnědák narozený v německém hřebčíně Röttgen letos dostane již zmíněné jedničkové vítězky Dally Hit, Cassie nebo Greek Wedding.
 
Nahlášeny jsou Avera, Reglisse i matka Mooreen
 
Dobrý start v Napajedlích zaznamenal šampion mílařů a vítěz italského listed Chardonney Tcheque. Polobratr stále úspěšnějšího Shamalgana tak i letos dostane zajímavé šance. Nahlášené má i kvalitní klisny jiných chovatelů jako například Marnaari, matku slovenské jedničkové vítězky Mooreen.
 

Čtěte také: Německo chystá svou Velkou národní

 

"Mě osobně Chardonney Tcheque velmi potěšil vstupem do připouštěcí sezony. Od prvního dne u nás se schoval jako plemeník. Jeho hříbata vypadají famózně. Typově jsou velmi podobná svému otci, vesměs větší konstituce a hodně kostnatá. Roční klisnu z Anjou bych později velmi ráda viděla v našem chovu," vysvětluje Benková.
 
Hřebčín v posledních týdnech zažívá rušné období. V areálu se nachází nejvíce cizích ročků na odchov za posledních deset let a začínají přijíždět také klisny na připuštění.
 
Do Napajedel již dorazila Avera v majetku Lokotransu, matka vítěze Gran Premio Merano Al Bustana a druhého z Českého derby Avereho, která navštíví Egertona. K Pouvoir Absolu zamíří dvě klisny Rabbitu Trhový Štěpánov, matka zimní královny Rabbit Dark Angel a Rabbit Motivator. Prezident Jockey Clubu ČR Jiří Charvát má v Napajedlích bělku Reglisse, matku vítěze Karpatské ceny a třetího ze Slovenského derby Res Judicaty.
 
 
Ilustrační foto: Eva Kopečná




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE