reklama 11C

Royal Word "pod rukama" ovládl Velkou jarní cenu, Hazarder přišel včas

ikonka

Tři jedničkové dostihy se v neděli běžely v Chuchle Areně Praha a dva z nich byly určeny tříletým. Royal Word ve Velké jarní ceně i Hazarder v derby-trialu ukázali potenciál, dosažené časy však vybízejí ke zdrženlivosti při odhadování síly ročníku.
16.05.2021 23:06  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Hnědák Royal Word dostál roli černého koně Velké jarní ceny a pod rukama Jiřího Palíka si v Chuchle Areně Praha doběhl s lehkostí pro klasické vítězství. Týden po triumfu Solemeeny se tak i ve druhém letošním klasickém dostihu prosadil owner-breeder, byť nikoli český. Royal Word se totiž narodil ve vlastním chovu Valentina Buchtojarova a Jevgenije Kapuševa.

Trenér Arslangirej Šavujev má nyní několik dní na rozhodnutí, jakou cestou se syn hřebce Wootton Bassetta pustí dál. Kromě Českého derby je stále přihlášen i do Prix du Jockey Club.

Průběh 100. ročníku Velké jarní ceny poznamenal pomalý úvod. Čelo tvořené trojicí Rabbit Power, Aidensfield a Arion sice kilometr před cílem zrychlilo, ale brzy se tempo z dostihu opět vytratilo. Royal Word zpočátku cválal na čtvrtém místě ve vnější stopě. Při vbíhání do cílové roviny se k Palíkově překvapení dostal bez sebemenšího vypětí sil na špici.

 

Čtěte také: Václav Chaloupka vítězný ve Francii: Machinos triumfoval v Nancy

 

"Před obloukem vzali všichni zpátky. Měl jsem ordre sedět na třetí až páté pozici a dost mě udivilo, jak brzy došly koním na špici síly. Mně se koník teprve začal rozbíhat a najednou jsem se ocitl vpředu. Je to ještě děťátko, šel na půl plynu. Cválal a vlastně ho to moc nezajímalo," shrnul Palík.

Vítězství Royal Worda nebylo ani na okamžik v ohrožení. Vítěze předzkoušky Mandarina udržel s přehledem za sebou a podél bariéry cválající český odchovanec Lailaho běžel jedním tempem. Větší zrychlení předvedl v závěru jen Vert Liberte, který za distancí dohnal řadu délek a posunul se na druhé místo. Hřebec stáje Pegas potvrdil svou preferenci měkké dráhy i vysoké ambice na delších tratích.

Mandarin uhájil třetí příčku před Lailahem a Dragon Arrowem, za nímž zela sedmidélková mezera. Na jejím konci získali poslední dotované pozice Mysak Miki a Rabbit Red Jazz. Dosažený čas 1:42,06 vybízí v této fázi sezony ke zdrženlivosti při odhadování síly ročníku.

"Po dnešku se ještě zvedne"

Royal Word je polobratrem listed vítěze a čtvrtého v grupě 3 na 2400 metrů Moderatora. Další sourozenec Motorsport startoval ve Velké jarní ceně před třemi lety a obsadil osmé místo.

Mohutný hnědák naznačil svůj potenciál už v dubnu lehkým vítězstvím o 5 délek v solidně obsazeném čtyřkovém dostihu na 1800 metrů. Jako dvouletý debutoval po vzoru mnoha slavných tréninkových kolegů v Karlových Varech, při obou seznamovacích startech se umístil.

"Je to velmi dobrý kůň, od soupeřů jsem odešel s plnýma rukama. Vzhledem ke své mohutnosti potřebuje v dostihu kolem sebe prostor, po dnešním vítězství se každopádně ještě zvedne," dodal Palík.

Vítěz Memoriálu profesora Václava Michala Mandarin podal další kvalitní výkon, na měkkém podkladu však jeho závěru scházel důraz předvedený v dubnu. "Průběh jsem měla ideální, všechno se podařilo podle představ. Když přicházeli koně, cítila jsem, že zase zabírá. On je klidný kůň, který jen čeká na jezdcův povel. Není ještě úplně vyzrálý, stále se učí," řekla hřebcova jezdkyně a trenérka v jedné osobě Ingrid Janáčková Koplíková.

Hazarder to stihl, Locomotive druhý

První velký derby-trial Memoriál JUDr. Otakara Frankenbergera se podle očekávání stal kořistí favorita Hazardera s Janem Vernerem. Vítězství hřebce stáje Dr. Charvát se zrodilo po velké stíhací jízdě a souboji s tempařem Locomotivem.

Po startu odskočila skupinka tvořená Zoriymanem, Locomotivem, Tcheque Kingem a Victorií Great, která se podílela na přepáleném tempu při nabíhání na protilehlou rovinu. V jednu chvíli se díky nim roztrhalo pole do dobrých třiceti délek.

U mezníku 1200 metrů osaměl na špici mostecký vítěz Locomotive a v posledním oblouku šel do trháku. Radek Koplík na ryzákovi stále čekal, kdy přijde útok Hazardera. Ten však dlouho zůstával schovaný v zadní části roztaženého pole a nechal se Janem Vernerem přemlouvat k akceptování tempa soupeřů. Ještě kilometr před cílem byl hnědák z tréninku Pavla Tůmy devátý. Na začátku cílové roviny našel Verner prostor, posunul se na čtvrté místo a s každým dalším cvalovým skokem se začal přibližovat k vedoucímu koni.

100 metrů před cílem unavený Locomotive lehce vybočil doleva. To už mu Hazarder dýchal na záda, během kratičké chvilky se objevil po jeho boku a rozhodl o svém vítězství o 1 3/4 délky. "Přišlo to strašně rychle. Hazarder udělal frrrr - a byl před námi. Locomotive se v tak krátké době nestihl chytit, přece jen cválal od 1600 metrů sám. Kdybych ale počkal, vyšlo by to při Hazarderově závěru nastejno," krčil rameny Radek Koplík.

Za druhým Locomotivem se seřadili další z "uprchlíků" podílejících se na tempu Zoriyman a Tcheque King. S odstupem pátý finišoval Kmotr. Vítěz vyběhl čas 2:23,88.

"Nechtěl jsem být tak vzadu a celou dobu jsem se snažil, aby Hazarder cválal s ostatními, ale on se prostě nenechá a chce si udělat všechno sám. Chvíli jsem si už říkal, že to nestihnu, ale pak přišel jeho závěr. Zvládl to s přehledem a jakmile přešel přes Locomotiva, začal zase brzdit," usmíval se po doběhu Jan Verner.

Ignacius Reilly je zpět

Poslední metry třetího vrcholu chuchelské neděle Velké květnové ceny přinesly reprízu doběhu loňské Tattersalls Mile. Na distanci se opět ocitli vedle sebe Ignacius Reilly, Torque Power a dlouho vedoucí šampion sprinterů Mr Right.

Znovu zvítězil Ignacius Reilly, tentokrát však s mnohem větší převahou. Bělouš Syndikátu V3J pod Petrem Foretem pohodlně odešel od Torque Powera o 3 1/2 délky, Mr Right uhájil třetí příčku. Čtvrtý Rate už ztrácel 2 1/2 délky. Nedařilo se vítězům posledních dvou ročníků - Cape Freedom doběhl sedmý a ve stínidlech běžící Black Canyon po problémech se sedlem vycouval na deváté místo.

Ignacius Reilly před měsícem vstoupil do sezony matným devátým místem v Longchamp, v neděli však nalezl svou dřívější lehkost. "Myslím si, že naplno předvedl, co umí," poznamenal Petr Foret. "V cílové rovině jsem měl štěstí, že se mi to všude otevřelo. Byl jsem tam, kde jsem chtěl být a posledních 200 metrů bylo prostě úžasných. Ukázal, proč je šampionem mílařů."

 

Krátce z turfu

 

Pavel Složil mladší slavil double v nedělním Meranu. Nejprve zvítězil na čtyřletém Vinci Per Noi z tréninku Josefa Váni v proutěných překážkách na 3300 metrů, poté se prosadil na domácím Desperadosovi v proutěných překážkách nezvítězivších na 3000 metrů.

Předloňská vítězka Oaks Falcon Baby se vrátila po dvouleté přestávce na dráhu suverénním vítězstvím ve Slušovicích. Pod Jaromírem Šafářem ovládla velmi lehce o 11 délek trojkovou Cenu společnosti D Plast na 1800 metrů. Další rekonvalescentka z tréninku Heleny Vocáskové, čtyřletá Francesca Bella, si jistě poradila s Avignonem a Fly Amicem v trojkové Ceně společnosti Tipsport na 2400 metrů. Při letošním debutu nenašel přemožitele ve steeplechase na 3200 metrů dvojnásobný vítěz Poplerova memoriálu Tiara Man.

Do Českého derby přihlášený Domstürmer získal stylem start - cíl Buchmacher Albers-Rennen (2000 m) pro tříleté nezvítězivší v Hannoveru. Svěřenec Bohumila Nedorostka vyhrál pod Maximem Pecheurem jistě o 1 3/4 délky.

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE