reklama 11C

Bartoš: Trénujeme a čekáme. Dostihy bez diváků si neumím představit

ikonka

Pozastavení překážkových dostihů v severní Itálii kvůli šíření nákazy způsobené koronavirem zasáhlo hlavně šampionskou centrálu Josefa Váni mladšího. Podle žokeje Josefa Bartoše koně pracují jako obvykle, ale brzké řešení situace není v dohledu.
04.03.2020 12:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Přesně před rokem byl Josef Bartoš mimo hru po těžkém pádu, při němž si potrhal plíci a zlomil čtyři žebra. Teď úřadujícího italského šampiona a trojnásobného vítěze Velké pardubické nebrzdí zranění, ale epidemie spojená s koronavirem, která zastavila zimní dostihový provoz na severu Itálie.
 
"Je to zvláštní situace. Loni touhle dobou jsem nemohl jezdit ze zdravotních důvodů, ale tentokrát je to jiné. Hlavně kvůli té nejistotě. Momentálně vůbec nevíme, co bude," říká Bartoš.
 
Do aktuální sezony vstoupili spolu s trenérem Josefem Váňou mladším ve velkém stylu. Na Karlovarsku připravovaní koně italského podnikatele Josefa Aichnera letos vyhráli už osm dostihů včetně Gran Corsa Siepi di Nazionale (Gd1), Premio Neni da Zara (Gd3) nebo Premio Gran Corsa Siepi di Pisa (Gd3). Pod šesti z těchto úspěchů na koních jako Kölsche Jung, Santa Klara nebo Kapjahr byl podepsaný právě Bartoš.
 
Koronavirus se v severní Itálii rozšířil právě v době, kdy se překážkové stáje soustředí na mítinky v Trevisu, než se ve druhé polovině března měly stěhovat do dalšího z ohnisek nákazy Milána. "Čekáme, jak to dopadne a jaké budou další zprávy. Osobně se snažím na to moc nemyslet a připravuji se, jako obvykle. Tak jsme se domluvili i s Pepčou Váňou, všechny práce jsme šli podle plánu, jako kdyby se běhalo. Všechno proběhlo normálně, abychom byli připravení, kdyby se náhodou situace změnila," popisuje Bartoš.
 
 

Účet za Saudi Cup: Smith dostal za čtrnáct pobídek pokutu 4,6 milionu

 
Samotná italská autorita zatím nevyloučila, že by ve čtvrtek mohla zveřejnit startovní listiny na sobotní mítink v Trevisu. Bartoš s Váňou však odhadují, že v praxi je to spíše nepravděpodobné.
 
Hlavním problémem navíc v této chvíli není otázka, zda se samotné dostihy poběží nebo ne. "V podstatě se tam ani nedá vyrazit, protože celý sever Itálie je riziková oblast. Pokud bychom tam s koňmi jeli, museli bychom pak jít na čtrnáct dnů do karantény. Těžko bychom pak mohli normálně fungovat a připravovat koně," potvrzuje Bartoš.
 
Centrály Mlýnce / Bohuslav se situace bytostně týká nejen kvůli faktu, že Josef Váňa mladšího připravuje koně stáje Scuderia Aichner SRL. Prodlužující se stop stav v Itálii zároveň znamená hrozbu nemalé finanční ztráty. Prozatím se uvažuje o březnových startech ve Francii. "Právě Francie může být aspoň částečné řešení, ale situace je velmi nepřehledná. I v Compiegne se už běhalo bez diváků a situace se mění každým dnem, za týden můžou platit další omezení," krčí rameny Bartoš.
 
S pochopením sleduje frustraci českých biatlonistů, kteří tento týden musí závodit v Novém Městě na Moravě před prázdnými tribunami. "Vůbec si nedokážu představit, že by se dostihy u nás běhaly bez diváků. Kdyby k tomu muselo dojít, sice bych jezdil, ale vůbec by se mi nechtělo. Zklamání biatlonistů rozumím, oni jsou navíc závislí na počasí a nemůžou to odložit," uzavírá Bartoš.
 
 
Foto: Ivan Krejza



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE