reklama 11C

Maximum Security je zpět. Nejbohatší dostih světa ovládla Amerika

ikonka

Inaugurační ročník Saudi Cupu proběhl v režii Američanů, kteří se postarali o tempo a posléze obsadili první dvě příčky. Čtyřletý Maximum Security setřásl nálepku antihrdiny Kentucky Derby, od soboty je vítězem nejbohatšího dostihu světa.
29.02.2020 20:10  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B
Čtyřletý hnědák Maximum Security s žokejem Luisem Saezem v sobotu po bojovném výkonu zvítězil v premiérovém ročníku Saudi Cupu (1800 m, 20 milionů dolarů) na závodišti krále Abdulazize v Rijádu. Velkým náporem v závěru favorit udržel o 3/4 délky za sebou o rok starší Midnight Bisou, která dotvořila americký doběh na prvních dvou místech. Třetí finišoval Benbatl před Mucho Gustem a Tacitusem.
 
Diskvalifikovaný vítěz loňského Kentucky Derby z tréninku Jasona Servise nastoupil do nově vypsaného nejbohatšího dostihu světa v modro-oranžových barvách Coolmoru, který na hřebci v týdnu před dostihem získal podíl. Od startu se pohyboval blízko špice a Saez v jeho sedle musel naplno pracovat už v posledním oblouku. Maximum Security se přesto dokázal dotáhnout na slábnoucího Mucho Gusta a první příčku už uhájil.
 
"Výborně odskočil a pak jsme měli optimální dostih. V cílové rovině bylo znát, že chce za každou cenu zvítězit a bojoval do posledního dechu. Je to nejlepší kůň, na kterém jsem kdy seděl. Tohle je pro Ameriku a mé lidi v Panamě," řekl po doběhu šťastný Saez.
 

Čtěte také: Minařík pojede hvězdného bělouše. Tribuny zůstanou prázdné

 
"Když si vzpomenu na události kolem loňského Kentucky Derby, je tohle svým způsobem satisfakce. Dnes už snad nikdo nebude zpochybňovat, že Maximum Security byl nejlepším koněm v dostihu. A to byl i dnes. Jestli s ním zkusíme i Dubai World Cup, zatím nemůžu říct. Byl to hodně těžký dostih, musíme pár dní počkat, jak na tom bude. Prozatím se chystáme oslavovat," dodal trenér Jason Servis.
 
Ve čtrnáctičlenném poli Saudi Cupu se nacházelo deset gr.1 vítězů a ještě desátý kůň v cíli inkasoval 200 000 dolarů. O nervozitu se v zákulisí postaraly zpožděné přílety několika hvězdných mezinárodních žokejů, jejichž cestu do Rijádu zkomplikovaly problémy související s epidemií koronaviru.
 
Rámcový program v Rijádu přinesl pestrou sestavu mezinárodních vítězů. The Saudi Cup na 1600 metrů ovládl japonský outsider Full Flat s žokejem Yutakou Takem, v 2,5 miliony dolarů dotovaném handicapu na 3000 metrů se radovali Francouzi prostřednictvím Call The Winda pod Olivierem Peslierem.
 
 
V historicky prvním dostihu na trávě v Rijádu se představil i někdejší trojnásobný český šampion Bauyržan Murzabajev, který v milionovém Mohamed Yousuf Naghi Motors Cupu obsadil s Royal Youmzainem po horším průběhu dostihu pátou příčku. Vítězství navzdory zaváhání na startu vybojoval mocně finišující valach Port Lions, v jehož sedle byl další účastník Evropského poháru žokejů Adrie de Vries.
 
Už v pátek viděl Rijád první vítězství ženy v oficiálním dostihu na půdě Saúdské Arábie, když novozélandská jezdkyně Lisa Allpress slavila v prvním dostihu započítávaném do místní soutěže žokejů. Celkovým vítězem se stal Mike Smith před Švýcarskou Sibylle Vogt.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE