reklama 11D

Barthesa utekla všem. První dostihy v Mostě patřily Tomáši Lukáškovi

ikonka

Triumf favoritky v klasickém trialu, těsný souboj málo zatížených klisen ve druhém vrcholu dne i několik zajímavých výkonů tříletých nadějí pro klasické zkoušky. Dostihová premiéra měla řadu motivů, ale jejich hlavním hrdinou byl Tomáš Lukášek.
18.05.2020 20:22  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Pět startů, čtyři vítězství. Pondělní zahajovací mítink dostihové sezony v Mostě, který se běžel za zavřenými dveřmi bez diváků i majitelů, patřil od začátku až do konce žokeji Tomáši Lukáškovi. Kromě splněné mise s favoritkou Barthesou v Memoriálu Rudolfa Deyla přidal úspěchy s dalším triem tříletých koí s přihláškami do klasických dostihů.
 
"Mám velkou radost, dnes mi vycházelo prakticky všechno. Dnešní dostihy měly samozřejmě zvláštní atmosféru, jakou jsme ještě nikdo nezažili. Je škoda, že si je nemohli na místě užít i diváci a majitelé, ale nedá se nic dělat," hodnotil Lukášek.
 
Bělce Barthese připravil v Memoriálu Rudolfa Deyla optimální průběh dostihu z pozice. Při vbíhání do cílové roviny byl se podobně jako při třech loňských vítězstvích ocitl vpředu a v závěrečných stovkách metrů klisna stáje Statek Blata Český Ráj pohodlně odešla od soupeřek.
 
V cíli měla Barthesa 2 3/4 délky k dobru na druhou Eternity, která zdolala srdnatě bojující Rabbit Breath. Čtvrtá Achird už ztrácela dalších 3 1/4 délky, tabuli uzavřela jediná česká odchovankyně v poli Miluška.
 

Čtěte také: Spolu navzdory koronaviru. Dostihové Česko vlastním mobilem

 
"Stále mám pocit, že Barthesa běžela na půl plynu. Určitě neukázala ještě všechno, co v ní je. Co udělá 200 metrů navíc v Jarní ceně klisen je samozřejmě otázkou, ale Barthesa dnes ukázala, že má stále rezervy," shrnul Lukášek své dojmy ze svěřenkyně Heleny Vocáskové.
 
Ještě výrazně snadnější vítězství slavil na Cote Jardinovi v Ceně tříletých vytrvalců na 2200 metrů. Ryzák trénovaný Jiřím Chaloupkou ve Velké Chuchli se po startu dostal na špici a Lukášek s ním udal pomalé tempo. V cílové rovině odskočil a zvítězil o pět délek před Rosa Alpinou a Sylvianou, skloňovaný Swinging Thomas obsadil čtvrtou příčku.
 
Lukášek přidal ještě úspěchy v úvodním a závěrečném dostihu dne s klisnami Secret Passion a Rabbit Toronado. Prvně jmenovaná hnědka z lotu Heleny Vocáskové, vlastnící přihlášky do čtyř klasických dostihů, dominovala ve trojkovém dostihu na 1400 metrů o deset délek. Srbský zimní favorit Markoni LP debutoval na české půdě třetím místem.
 
Druhý vrchol dne, Memoriál Jaroslava Podolana (II, 2000 m), se stal soubojem "pérových vah". O krk se prosadila čtyřletá Reine D’Argent, jejíž jezdkyně Jiřina Andrésová měla navážit 48,5 kg (v praxi kvůli současným “koronavirovým” pravidlům o 2 kg více). Druhá doběhla jen o půl kilogramu více zatížená Boruvka, za níž se seřadili tři nejvýše zatížení koně v poli Well Absolut, Mo My Dream a Galis.
 
K atmosféře dostihů za zavřenými dveřmi se vrátíme v úterý prostřednictvím mimořádného vydání Podcastu EquiTV.
 
 
Foto: Bohumil Křižan, Jockey Club ČR



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE