reklama 11D

Baffert pošesté. Kentucky Derby bez diváků mělo rekordní sledovanost

ikonka

Authentic v sedle s Johnem Velazquezem zvítězili stylem start-cíl před prázdnými tribunami v Churchill Downs. Na dálku se však na 146. Kentucky Derby díval rekordní počet lidí. Šestý triumf trenéra Boba Bafferta sledovalo téměř deset milionů diváků.
07.09.2020 10:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C
První Kentucky Derby od roku 1945, které se kvůli pandemii Covidu-19 neběželo v tradičním termínu první květnovou sobotu, se stalo nejsledovanější sportovní událostí od únorového Super Bowlu.
 
S průměrem 8,4 milionů televizních diváků a bezmála deseti milionů v době, kdy Authentic vítězně probíhal cílem, byl 146. ročník dostihu podle televize NBC také nejvíce sledovanou sportovní událostí prvního zářijového víkendu od roku 2017.
 
Kentucky Derby se minulou sobotu běželo bez diváků, pořadatelé v Churchill Downs však umožnili omezený přístup zástupcům médií, majitelům a jejich hostů. Ti společně s ošetřovateli, pracovními jezdci, trenéry a nezbytným technickým personálem vytvořili atmosféru, která se obvyklému hukotu mezi “Twin Spires” podobala jen velmi vzdáleně.
 

Čtěte také: Opasan ovládl derby, Koplík si vybral správně

 
"Malé publikum složené především z koňařů aplaudovalo, když se koně blížili k startovacím boxům, ale ohlušující kulisa 150 000 fanoušků tentokrát chyběla," napsal server Bloodhorse.com.
 
Letošní Kentucky Derby se přesto zapsalo do historie i samotným průběhem a výsledkem dostihu. Stylem start - cíl jdoucí Authentic s žokejem Johnem Velazquezem se postaral o šestý triumf Boba Bafferta. Bělovlasá trenérská ikona tak po 68 letech vyrovnala rekord legendárního Bena Jonese, jehož šestice úspěchů spadá do let 1938 - 1952.
 
Authentic zdolal o 1 1/4 délky favorita Tiz The Law, který se v cílové rovině marně snažil na zástupce Spendthrift Farm LLC a Myracehorse Stable dotáhnout. Třetí skončil outsider 47:1 Mr. Big News.
 
"Předstartovní prognózy, že Authentic neprostojí dva kilometry, jsem pouštěl druhým uchem ven. Když jsem potřeboval, tak on zabral a to je prostě ono. To po koni žádáte, že když ho pobídnete, dá vám všechno, co má. A to on udělal, byl to nádherný pocit," rozplýval se Velazquez, pro kterého to po úspěších s Animal Kingdom a Always Dreaming bylo třetí vítězství v Kentucky Derby.
 
 
Třetím nejrychlejším časem historie 2:00,61 zaostal Authentic o více než vteřinu za letitým rekordem dostihu v podání Secretariata. Od roku 2001 byl vůbec nejrychlejší, zároveň se stal prvním vítězem start - cíl od dob War Emblema (2002).
 
Po doběhu se hřebec postaral o krátký rozruch nervozitou při pózování s pokrývkou růži, všichni včetně Bafferta však z incidentu vyvázli bez zranění. Před dostihem si však při nehodě v paddocku zlomil ruku Baffertův dlouholetý asistent Jimmy Barnes.
 
"Chudák Jimmy, je teď v sanitce. Takhe si to vítězství nedokážu užít. Jsou to emocionální chvíle, jsme v tomhle sportu neustále nahoře a dole," poznamenal Baffert se slzami v očích.
 
Kentucky Derby se jako největší regionální událost stalo kulisou pro protesty proti policejnímu násilí. Před vchodem závodiště protestovali demonstranti kvůli letošní smrti Breonny Taylor, Afroameričanky zastřelené v Louisville.
 
Současné dění ve Spojených státech mělo svůj odraz i přímo na dráze. Velazquez a další žokejové jezdili se stužkami s nápisem “Equality” (rovnost). K demonstrantům se symbolicky přidalo i samotné závodiště, jehož hlasatel před Kentucky Derby přečetl krátké prohlášení.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE