reklama 11A

Fenomén Ghaiyyath: Soupeře odrovná po cestě, pak ještě umí zrychlit

ikonka

V barvách Godolphinu běhající tempař Ghaiyyath zažívá neuvěřitelnou sezonu. Ve čtyřech startech neprohrál, zvítězil ve třech grupách 1 za sebou a porazil téměř všechny hvězdy. Trenér Charlie Appleby se nyní rozhoduje mezi dvěma lákavými cíli.
28.08.2020 15:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12D
Český Kůň roku porazil o sedm délek nejlépe hodnoceného koně světa. Co na první pohled vypadá jako kuriózní fikce, je ve skutečnosti popisem loňské Ceny vítězného oblouku a jednou by to mohla být dobrá otázka pro zimní dostihové kvízy.
 
Pravda, Nagano Goldovi ani Ghaiyyathovi loňské "Arc" nevyšlo, doběhli na osmém a desátém místě. Letošní výkony pětiletého hnědáka v barvách Godolphinu však s odstupem času dodávají i tomuto výsledku zajímavý kontext.
 
Poté, co Ghaiyyath minulý týden stylem start - cíl ovládl Juddmonte International Stakes, završil hattrick v grupách 1 a udržel letošní neporazitelnost, udělal dojem i na handicapery. Jeho Racing Post Rating 131 je druhé nejlepší hodnocení za posledních pět let.
 

Čtěte také: Lukášek se těší na Zariyannku. Neskrývám, že si věřím, říká před derby

 
Hlavní handicaper BHA Dominic Gardiner-Hill udělil svěřenci Charlieho Applebyho známku 130, která je na úrovni špičkových výkonů Golden Horna a Cracksmana. "Ghaiyyath je momentálně zodpovědný za dva nejlepší světové výkony v letošním roce. Jeho známku v tomto dostihu překonali během tohoto století pouze sedmidélkoví vítězové Frankel (140) a Sakhee (133)," citoval Gardiner-Hilla list Racing Post.
 
 
Ghaiyyath, který zvítězil v devíti ze svých dvanácti startů a vyběhal přes 700 000 liber, nyní může zamířit do Ceny vítězného oblouku nebo Champion Stakes v Ascotu. Po cestě zdolal většinu současných hvězd včetně Enable, Magical nebo Stradivaria.
 
"V posledních dvou startech jsme viděli, jak skvělý je na dvou kilometrech. Bude to těžké rozhodování, složit reparát v Arc by se mi také líbilo," řekl Appleby po vítězství v Yorku.
 
Právě loňský ročník nejbohatšího evropského dostihu znamenal pro třídového tempaře zvláštní předěl. "Ten dostih byl pro nás důležitou lekcí. Vzhledem k startovnímu číslu jsme chtěli jít co nejrychleji dopředu a na velmi měkké dráze šel o něco rychleji než měl. Pak jsme viděli, jak to dopadlo. Od té doby víme, že do toho koni nesmíme mluvit," zhodnotil Appleby. 
 
William Buick, který jel Ghaiyyatha ve všech dostizích kromě prvních dvou startů ve dvou letech, si od té doby dává po startu pozor. "Nechávám ho přijít na nohy a dostat se do potřebného rytmu, zbytek už obstará sám. Má obrovskou rychlost. Při dobrém rozvržení umí v posledním furlongu ještě zrychlit a je schopen věcí, které jiní koně nedokážou. Jezdec má na něm úplně jiné sebevědomí," liboval si Buick v Yorku.
 
Video: Coral-Eclipse 2020
 
 
Video: Coronation Cup 2020
 
 
Video: Grosser Preis von Baden 2019
 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE