reklama 11B

Velká slovenská jízda: Opasan ovládl derby, Koplík si vybral správně

ikonka

100. České derby bylo důstojnou oslavou velkého jubilea. Prostřednictvím slovenského Opasana, kterého výborně provedl dostihem žokej Radek Koplík, zvítězil nejtřídovější kůň v poli. Hvězda stáje Bormann by se do Prahy měla vrátit koncem října.
06.09.2020 23:50  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Dvaadvacet let po Temirkanovovi zněla na počest vítěze Českého derby opět slovenská hymna. Hnědák Opasan, kterého pro stáj Bormann připravuje v Borském Mikuláši trenér Jozef Chodúr, neprohrál ani v třetím letošním startu.
 
V sedle se svým stálým jezdcem Radkem Koplíkem obstál v roli favorita 100. Českého derby a opět předvedl nadšenému publiku v Chuchle Arena Praha svůj drtivý finiš. Tentokrát však našel důstojného soupeře v klisně Vivienne Wells, která běžela velký dostih a obsadila druhou příčku 1/2 délky za vítězem.
 
"Opasan v klíčové chvíli zabojoval a zvítězil poměrně jistě. Dal jsem mu snad jednu nebo dvě pobídky bičíkem. Vivienne Wells nás trochu potrápila, ale on je bojovník. Podržel mě a v závěru ještě zapnul. Od minulého startu se zvedl, ale stále jsem cítil rezervy. Ani dnes to ještě nebyl jeho strop," radoval se Koplík, který si po slovenské a rakouské modré stuze konečně připsal i tu domácí.
 

Čtěte více: Na začátku byla ženská intuice. Jak Opasan dozrál do favorita derby

 
Na současném třetím místě proběhli cílem Francimor a Troop Commander, loňský šampion dvouletých hřebců Rate finišoval pátý. Na dotovaných místech skončili ještě Rusel a Cote Jardin, zatímco spolufavoritka Zariyannka zklamala až devátým místem.
 
Mezera se otevřela 400 metrů před cílem
 
Jubilejní ročník derby přišel o jednoho z favoritů ještě dopoledne. Vítěz Velké červnové ceny Markoni LP musel být kvůli teplotě škrtnut a uvolnil místo v boxech slovenskému náhradníkovi Sparticovi.
 
Na startu se lehce opozdila tempařka Vivienne Wells, ale nikomu ze soupeřů se nechtělo vodit, a tak se Alexandr Pietsch záhy probojoval na špici. V Německu trénovaná klisna z vlastního chovu rodiny Touškových neměla zájem na příliš rychlém tempu, což zkomplikovalo situaci některým pulujícím koním z druhého sledu. 
 
Spolufavorité Zariyannka a Opasan se pohodlně usadili na posledních dvou příčkách a vydrželi tam i v prostřední fázi dostihu, kdy Vivienne Wells výrazně přidala a na protilehlé rovině odešla zbytku pole o zhruba pět délek.
 
Pronásledovatele druhé z Oaks vedli Swinging Thomas, Polish King, Rusel a Francimor. Z náskoku svěřenkyně Bohumila Nedorostka postupně ukrajovali, ale Vivienne Wells zbýval dostatek sil i poté, co zavedla pole do cílové roviny.
 
Rozhodující moment přišel 400 metrů před cílem, kdy se do té doby schovanému Opasanovi otevřela mezera k útoku. Radek Koplík ho do ní navedl, provlékl se mezi Swinging Thomasem a Ruselem a minul i před nimi běžícího Francimora.
 
Slovenský hřebec nasadil k velkému finiši, kterým letos zaskočil soupeře ve dvou přípravných dostizích. Vivienne Wells však nadále držela vysoké tempo a favorit rozhodl o svém vítězství až v posledních padesáti metrech. Třetí Francimor s Troop Commanderem ztráceli na bojující dvojici čtyři délky.
 
Vitězi derby někdo propíchl gumy
 
O triumfu Opasana, který vyběhl čas 2:33,36, do značné míry rozhodl optimální průběh dostihu. "Z pomalého tempa po startu jsem neměl obavy. Věděl jsem, že Opasan má velký závěr. Říkal jsem si, že pokud to bude pomalé, aspoň mi ostatní neutečou. A pokud se poběží rychleji, tak to holt budeme muset dohnat," usmíval se Koplík.
 
"Radek si v cílové rovině krásně počkal, až se mu otevře mezera a našel si místo. Musím říct, že Vivienne Wells podala výborný výkon. Naštěstí Opasan včas zabral," hodnotil vítězný trenér Jozef Chodúr.
 

Čtěte také: Vzpomínka na bílou královnu. Odešla Sixteen, klisna s drtivým finišem

 
Opasan byl v pátek přihlášen do Slovenského derby, ale podle Chodúra ho nejspíš vynechá. "Čtyři týdny jsou na regeneraci málo. On se v dostihu vydává a bývá unavený, tak nebudeme riskovat. Pokud bude fit, zřejmě se vrátíme do Prahy na St. Leger," dodal.
 
Pro Jozefa Chodúra i majitele Reného Borovského, který podniká ve spediční přepravě, se jedná o zatím největší úspěch kariéry. Početná slovenská výprava byla v neděli večer nadšená navzdory velmi nepříjemnému momentu ze zákulisí, kdy někdo u stájí propíchnul všechny čtyři pneumatiky na autě, které Opasana přivezlo do Prahy. Stájový tým má podle svých slov konkrétní podezření a incident zřejmě nemá přímou spojitost s hřebcovým úspěchem na dráze.
 
Lukovo odpoledne, strhující doběhy
 
Rámcový program ovládl trenér Václav Luka, který si vynahradil zklamání ze škrtu Markoniho LP hattrickem. Klasický vítěz Ramssio, výborně odježděný Václavem Janáčkem, porazil v J&T Banka Zlatém poháru po krásném souboji držitele slovenské trojkoruny Arcturuse a Zorianu.
 
Strhující doběh měla také Tattersalls Mile, kde Ignacius Reilly pod Janem Rájou o hlavu udolal šampiona sprinterů Mr Righta, třetí Torque Power ztrácel další hlavu. Třetí vítězství pro bošovickou centrálu zajistila dvouletá Solemeena v Ceně portálu Fitmin & Turf Magazín.
 
První ročník Memoriálu Tomáše Šatry získala jistě o délku do té doby nezvítězivší hnědka Hofergirl s Michaelou Musialovou. Čtyřletá klisna, chystaná Ingrid Janáčkovou Koplíkovou pro rodinu Knybelových, porazila domácí odchovance Galiose a Big Bena.
 
 
Foto: Pavla Pechmanová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE