reklama 11C

Lesk a smutek čtvrté kvalifikace. Sottovento udělal další krok k Velké

ikonka

Osmiletý valach Sottovento v sedle s Janem Odložilem v sobotní čtvrté kvalifikaci dokázal, že v něm roste zajímavý kůň pro Velkou pardubickou. Tzigane du Berlais se kvalifikoval šestým místem.
29.08.2020 17:55  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12D

Letošní sezonu začínal Sottovento ve třetí kategorii. Během několika letních týdnů se však osmiletý hnědák stáje Statek Chyše - Váňa rázně posunul do pozice černého koně 130. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou. Měsíc po výborném výkonu ve druhé kvalifikaci ovládl v sobotu Velkou cenu města Pardubic stylem koně na vzestupu.
 
Pod žokejem Janem Odložilem bez větších problémů porazil o 4 1/2 délky slovenského Vanduala, třetí Talent už ztrácel dalších šestnáct délek. "Krásně jsem se svezl, Sottovento byl výborně připravený. Nešel dnes úplně na doraz," řekl Odložil po doběhu České televizi.
 
Pro trenéra Josefa Váňu však měla čtvrtá kvalifikace hořký nádech. Favorit Ange Guardian, který měl zaútočit na rekordní šesté vítězství v kvalifikačním dostihu, se při vbíhání do posledního oblouku fatálně zranil.
 

Čtěte také: Comblot prolomil smůlu, Luka slaví první letošní úspěch ve Francii

 
Až do té doby přitom byla Velká cena města Pardubic dostihem bez incidentů a velkých chyb. Na špici se v solidním tempu střídali Vandual, Moula a Talent, zatímco tempaře Bridgeura stáhl Jaroslav Myška na zadní pozici.
 
Po Velkém anglickém skoku už oba svěřenci Josefa Váni cválali v kontaktu s čelní skupinou. Havlův skok překonával Sottovento hlava - hlava s vedoucím Vandualem, blížil se i Ange Guardian. Po favoritově zadržení se souboj o vítězství zúžil na dvojici Sottoventa a Vanduala, ale Odložil měl ve finiši všechno pod kontrolou.
 
Předloňský vítěz Velké pardubické Tzigane du Berlais vstoupil do sezony šestým místem a s přehledem se kvalifikoval na druhou říjnovou neděli. Z okruhu uchazečů Velké pardubické naopak vypadl loni třetí Chicname de Cotte, který byl před startem škrtnut.
 
Hattrick Myškových a pády zkušených krosařů
 
Druhý výkon dne ukázal šestiletý Evžen ve dvojkovém krosu Ceně společnosti Seko Aerospace na 5200 metrů. Loňský vítěz Ceny Vltavy se nejdelším startem své dosavadní kariéry téměř protančil a v cílové rovině odskočil druhému Casperovi zadrženě o 10 délek.
 
"Letos ho čeká Cena Labe, ale pokud bude všechno v pořádku, příští rok bychom už zkusili Velkou pardubickou," poznamenala spokojená trenérka Štěpánka Myšková.
 
Centrála Valy u Přelouče a žokej Jaroslav Myška v sobotu zkompletovali hattrick, když slavili ještě s polokrevným Chrystal Crossem ve II. kategorii na 3300 metrů a se čtyřletým Popinjayem.
 
V Ceně deníku Právo, dvojkovém krosu na 4500 metrů, se v cílové rovině přetahovali o vítězství Player, Forever Dry a Lombargini, ale na distanci prošel mezi bojujícími soupeři jako nůž máslem někdejší vítěz Zlatého poháru Mustamir pod Lukášem Matuským a ve třetím krosu své kariéry vyhrál po boji o 3/4 délky před Playerem a Lombarginim.
 
Na pátém místě doběhl druhý z loňské Velké pardubické Stretton. V rámcovém programu absolvovali poslední přípravu na vrchol sezonu i další špičkoví krosaři, vesměs se jim však nedařilo. No Time To Lose v Ceně východních Čech spadl na Havlově skoku, do cíle svých dostihů se nedostali ani Mazhilis, Mahony či Bugsie Malone.
 
 
Foto: Ivan Krejza



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE