reklama 11B

Arko III je zpět. Po světě běhá klon britského parkurového šampiona

ikonka

Úspěšný skokan a vyhledávaný plemeník Arko III, který uhynul začátkem roku 2021, je zpátky. I když ne doslova. Společnosti Gemini Genetics a ViaGen Pets & Equine oznámily, že se narodil jeho klon. Ke složitému procesu posloužil malý kousek kůže.
02.10.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Začátkem roku 2021 obletěla jezdecký svět zpráva, že ve věku sedmadvaceti let odešel úspěšný skokan a populární plemeník Arko III. Jenže hřebec, který ve dvojici s hvězdou britské parkurové historie Nickem Skeltonem mimo jiné dojel v TOP10 při olympiádě v Aténách, je zpátky! Obrazně řečeno…
 
Společnost Gemini Genetics oznámila, že se v srpnu letošního roku narodil jeho klon. To, co se ještě před pár lety zdálo jako science fiction, je realitou. Klonování se uchytilo výrazněji v asijských zemích, ale i v Evropě a Spojených státech amerických je možné si za nemalý obnos nechat naklonovat svého domácího mazlíčka, nebo třeba úspěšného sportovního koně.
 
Pro klonování je používán stejný postup, jako před čtvrt stoletím u historicky prvního zvířete, ovce Dolly. V první řadě je třeba DNA zvířete, které má být klonováno. V případě Arka to byl malý kousek kůže. Dále postup popisuje Wikipedia takto: „Z vajíčka se nejprve odstraní jeho vlastní jádro (provede se enukleace), čímž z vajíčka vznikne jen útvar bez jakékoliv jaderné DNA. Zároveň se z určité tkáně (obvykle jiného) jedince izolují jednotlivé buňky – nejvhodnější bývají embryonální kmenové buňky, blastomery z moruly. Do vajíčka se tyto buňky injikují do prostoru mezi zona pellucida a cytoplazmou a elektricky se navodí jejich fúze. Tím konečně vznikne kýžená diploidní buňka, z níž se za určitých okolností vyvine zdravé embryo.“
 

Psali jsme také: Skeltonův Arko uhynul. Leť výš velikáne, vzkazuje mu tým olympionika

 
Vzhledem k tomu, že se jedná stále o velice náročný proces s nejistým výsledkem, je fakt, že se klon někdejší opory britské reprezentace narodil, pro laboratoř velkým úspěchem. „Když odešel Arko, byl to pro nás extrémně smutný den. On byl součástí rodiny a skutečně to byl náš životní kůň. Narození klonu bylo moc emotivní. Věříme, že to není jen vzrušující okamžik pro širokou jezdeckou společnost, ale že do budoucna je to přínos pro chov. Těšíme se, že může linie Arka pokračovat prostřednictvím dalších šampionů,“ uvedli Arkovi majitelé Pat, John a Lisa Halesovi. 
 
Na klonování Arka se podílely dvě společnosti. Začátek procesu byl v rukou Gemini Genetics, v určité fázi pak byl materiál předán firmě ViaGen Pets & Equine, jež celou věc dokončila. „To, že jsme hráli částečně roli v klonování fenoménu Arka, to opravdu stojí za to. Jsme napjatí, až ho uvidíme růst, a uvidíme stopu, kterou nechá v tomto průmyslu,“ okomentoval událost prezident ViaGen Pets & Equine Blake Russell. 
 
Také Tullis Matson, zakladatel a ředitel Stallion Al Services, která od roku 2002 zastupovala Arka na chovatelském trhu, uvedl, že tato událost je napínavá, a že je zvědavý, jak se Arkův klon předvede. „Bylo pro nás ctí pracovat skoro deset let s takovým plemeníkem, jako byl Arko,“ uvedl Matson.
 
Oldenburský hřebec Arko III (Argentinus x Beach Boy) vyhrál se Skeltonem v sedle řadu těžkých Grand Prix, včetně ceněné CN International Grand Prix ve Spruce Meadows 2008. Jmenovat můžeme také Řím, Lipsko nebo Estoril. Na stupně vítězů vystoupali v La Baule, Dubaji, Cannes, Amsterdamu, Aténách, Londýně, St. Gallen, Torontu, Valkenswaardu nebo Wellington. Skelton s Arkem byli oporou britského týmu i při několika triumfech v Poháru národů. V roce 2004 dokončili olympijskou soutěž v Aténách na desáté příčce a v témže roce vyhráli britský národní šampionát. 
 
Foto: Gemini Genetics
 
Zdroj: Gemini Genetics, Wikipedia, Horsetalk



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE