reklama 11B

Adéla Včeláková si s Askanym sedla. Vše šlo až nečekaně dobře, říká

ikonka

Prvním velkým koněm parkurové jezdkyně Adély Včelákové byl holštýnský valach Askany. Společně s ním se od ZM dostala až do dvouhvězdového S. Od první chvíle si sedli, právem o něm hovoří jako o nezapomenutelném koni. Vždy pro ni dělal maximum.
30.12.2022 11:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Prvním velkým koněm parkurové jezdkyně Adély Včelákové byl holštýnský valach Askany po hřebci Askano. Od samých začátků jezdkyni dodával jistotu a ta v něm následně nacházela obrovskou oporu. „Vždy, když jsem vcházela do parkuru, tak jsem věděla, že udělá naprosto cokoliv, aby mě v bezpečí dovezl do cíle,“ říká jezdkyně v úvodu rozhovoru, který je věnován jejímu nezapomenutelnému koni.
 
Kdy jste se potkali poprvé a jaké byly vaše společné začátky? 
Poprvé jsme se potkali v létě roku 2019, kdy ho má trenérka objevila na závodech a jeho původní majitelé nám ho přivezli na zkoušku domů. U nás zůstal poté asi ještě čtyři dny, ale rozhodnutu bylo od prvního okamžiku. Od prvního momentu jsme si sedli a hned vše klapalo a šlo až nečekaně dobře.
 
V čem jste si spolu od začátku nejvíce rozuměli?
Okouzlil mě svojí oddaností a ochotou, snažil se ze sebe vždy vydat to nejlepší a od první chvíle jsem mu důvěřovala. Věděla jsem, že vždy udělá cokoliv, jen aby mě dostal za překážku.
 
Je něco, v čem vás konkrétně jako jezdce posunul dál? 
Askany mi vlastně dal základ do jezdeckého sportu na velkých koních. Dal mi zkušenost od soutěží stupně ZM a dostali jsme se spolu až do S**.
 
Jaké měl základní charakteristické znaky? 
Askany byl velmi pracovitý a ochotný, vždy chtěl vše udělat správně a sám od sebe, takže kolikrát dělal věci dříve, než měl. Uměl mi číst myšlenky jako žádný jiný kůň. Ale pozlobit taky uměl, hlavně při skákání, když měl radost. Jinak byl velmi hodný, miloval pohyb a především skákání.
 
Měl nějaké speciální libůstky ve stáji nebo pod sedlem?
Strašně rád se nechával opečovávat a moc rád se mazlil. A také to byl vodomil.
 

Psali jsme: Pád při prvním parkuru Adélu Včelákovou nezastavil. Stoupá stále výš

 
Vybavíte si nějaké veselé historky nebo naopak slabé společné chvilky? 
Společných veselých historek máme spoustu, ale co mě asi dokázalo vždy nejvíce pobavit bylo, jak si uměl odpočinout za každé situace. Jinak Askany byl takový ten „správňák“, takže podle mého tónu hlasu poznal moji náladu a podle toho se zachoval. Slabé chvilky přicházely často na opracovišti, jelikož se Askany velmi bál koní. To bylo vždy záživné, ale jakmile jsem přišla do parkuru, tak to byl ten nejhodnější kůň.
 
Vzpomenete si na první společný úspěch a kterých dalších si ceníte nejvíce? 
První společný úspěch byl, když jsme spolu šli moje první L** a hned jsme se umístili na čtvrtém místě. Největší úspěch však pro mě je, kam až jsme se spolu za poměrně krátkou dobu dopracovali.
 
Nyní jíž pravidelně startujete s dalšími svými svěřenci. Jaký byl Askanyho osud? 
Askany se bohužel minulý rok zranil, a i přes všechnu snahu se nedokázal uzdravit. Takže si již užívá důchod na pastvinách ve výběhu s hříbaty, mezi dospělými koňmi se totiž nudil. Odloučení pro mě bylo těžké, nejhorší totiž bylo, že jsem věděla, že Askany do důchodu ještě nechce. On žil závoděním, takže to pro něj bylo určitě mnohem těžší než pro mě, vzdát se toho, co nejvíce miluje, ale po čase si na volno zvykl a dnes je již spokojený. 
 
Měli jste určitě silné pouto. Vzpomínáte na něj často?
Ano, na Askanyho vzpomínám často. Stále mi velmi chybí, protože to byl opravdu skvělý partner za všech okolností.
 
Foto: poskytla Adéla Včeláková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE