reklama 11D

Pád při prvním parkuru Adélu Včelákovou nezastavil. Stoupá stále výš

ikonka

Druhá nejlepší juniorka v letošním grand finále série Czech Junior Cup Adéla Včeláková začínala na rančích v Málkově a Hořovicích. Poté se přes Dvůr Hoffmeister dostala do Centra Zájezd, kde s manžely Studničkovými pokračuje v rozjeté kariéře.
28.10.2022 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Již ve svých čtyřech letech přilnula ke koním dnes úspěšná parkurová jezdkyně Adéla Včeláková. Od mala měla ráda všechna zvířata a koně především a pokaždé, když někde koně uviděla, tak se na ně hned musela jít přinejmenším detailněji podívat. 
 
Vybavíte si ten svůj úplně první kontakt s koňmi a na kterém místě se později odehrávaly vaše jezdecké začátky? 
Poprvé jsem se s koňmi sblížila na ranči v Málkově, kam jsem později začala docházet pravidelně na poníka Ferdu. Ke koním jsem se přivedla tak nějak sama, vzhledem k tomu, že nejsem z koňské rodiny.
 
V posledních letech býváte nejčastěji viděna na parkurových kolbištích. Jaké výkonnosti jste zatím v této disciplíně dosáhla? 
Ano, to je také správně. Od začátku se věnuji parkuru a dosáhla jsem doposud výkonnosti stupně S**. Tento rok jsem si také vyzkoušela drezuru s poníkem mé sestry.
 
Jak vzpomínáte na své první závodní zkušenosti a v sedle kterých koní to bylo?
Svůj první hobby závod jsem jela s poníkem Wickedem Bubbl. Brown Sugar s.v.. První své oficiální závody jsem poté překonala s poníkem Joly’s Dario v Mělníku, bohužel jsem při tomto parkuru spadla.
 
Vedle ranče v Málkově, o němž už jste hovořila, byla ještě nějaká další místa, kde jste se vzdělávala v jezdeckém sportu?
Ještě jsem měla možnost pravidelně jezdit v Jezdecké stáji v Hořovicích u pana Opatrného, kde jsme také pořídili prvního vlastního poníka. Potom jsem působila ve Dvoře Hoffmeister a teď jezdím v Jezdeckém centru Zájezd u manželů Studničkových. 
 
Kdo vás průběžně zdokonaloval a předával vám nové zkušenosti? 
Ze začátku to byl bezpochyby pan Opatrný, dále jsem trénovala pod Nikolou Huškovou a Riou Hoffmeistrovou. Nyní trénuji s manžely Studničkovými, kterým také nejvíce vděčím za to, čeho jsem v jezdeckém sportu do této chvíle dosáhla.
 

Psali jsme: Dominika Tomíková: Ve všestrannosti závodila maminka. Byla mým vzorem

 
Kdy se u vás dostavil takový ten první zásadnější úspěch a kterých dalších si osobně ceníte nejvíce? 
Asi prvním zásadnějším úspěchem bylo stříbro s družstvem na poníkovském republikovém mistrovství. Dále si cením třetího místa ve finále pohárové série Czech Junior Cup ve Velké Chuchli a také druhého místa v závěrečném grand finále. Ale jinak jsem samozřejmě vždy ráda za každý dobře odjetý parkur.
 
Na které své koně vzpomínáte nejraději?
Z poníků nejraději vzpomínám na svou Pretty 11, která je opravdu speciální a dala mi spoustu zkušeností. Hlavně mě však naučila velké trpělivosti. Z velkých koní je to určitě můj první velký kůň Askany, který mě přenesl přes parkury od stupně ZM až do S**.
 
Máte nyní své vlastní koně a co spolu máte již za sebou? 
Ano, v současném době mám tři kobyly – Struwwelliese, Dark Berry a Icaru. Se Struwwelliese jsem minulou sezónu překonávala parkury na výšce 130 centimetrů. S Icarou, kterou mám velmi krátkou dobu, jsem dosáhla úrovně S* a s Dark Berry se pravidelně účastníme jednotlivých kol Czech Junior Cupu a nejvýše jsme zatím spolu pokořily S**.
 
Jaké máte v tuto chvíli své sportovní ambice do budoucna?
Moje jediná ambice je stále se zlepšovat a posouvat se v jezdeckém sportu. Žádný určitý cíl nemám.
 
Foto: Zenon Kisza / poskytla Adéla Včeláková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE