reklama 11A

Abha doběhla v Rijádu osmá. Neseděla jí rychlá dráha, řekl Prat

ikonka

Slibný moment měla v cílové rovině Saudi International Handicapu česká zástupkyně Abha, v závěru však zeslábla a na rychlé dráze finišovala osmá. Vítězství slaví stáj katarského emíra díky "starému známému" z Chuchle Areny Falehovi Bughanaimovi.
24.02.2024 20:05  |  Autor: Martin Cáp  |  Foto: Jockey Club of Saudi Arabia / Mathea Kelley  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B

Osmým místem skončilo sobotní vystoupení vítězky Českého derby Abhy v rámcovém programu nejbohatšího dostihu světa Saudi Cupu. Tmavá hnědka ze stáje Jany Dufkové vyrovnala v NHC Saudi International Handicapu (2100 m, 500 000 dolarů) výsledek Zariyannky z roku 2021, na loňské třetí místo stájového kolegy Stronger Together však nenavázala.

Dostih přinesl dokonalý triumf stáje Wathnan Racing v majetku katarského emíra, která obsadila první a třetí místo. Z vítězství se radoval šestiletý valach King Shalaa v sedle s někdejším účastníkem Evropského poháru žokejů Falehem Bughanaimem.

Svěřenec francouzského trenéra Albana de Mieulleho porazil jistě o 1 1/4 délky domácího My Frankela, třetí finišoval Silawi. Nejlepším Evropanem byl na sedmém místě španělský Furioso s Václavem Janáčkem.

 

Čtěte více: Abha má už nyní jeden primát. Mezinárodní kariéry vítězek derby byly pestré

 

Česká zástupkyně se po startu zařadila na chvost pole a Flavien Prat ji schoval za hradbu koní u bariéry. Abha na protilehlé rovině akceptovala tempo soupeřů a pozvolna se začala posouvat zadní částí pole. Při nabíhání do závěrečného oblouku ztrácela na čelo asi deset délek a Prat ji upozornil na nutnost zrychlení. Pozdější vítěz v té době cválal asi dvě délky před ní.

Slibný moment měla Abha asi 300 metrů před cílem, kdy se dostala z krátkého sevření a zdálo se, že by vnitřní stopou podél bariéry mohla proniknout do podstatného dění. Na distanci však zeslábla, stejně jako Furioso, který byl zkraje cílové roviny ještě druhý za vodícím Silawim. Ani jeden z evropských koní ale ve finiši neodolal náporu soupeřů na vnější straně dráhy.

Nejsilnější závěr předvedl King Shalaa, na něhož o 5 kg méně nesoucí Abha v cíli ztrácela asi 4 1/2 délky. "Trenér mu hodně věřil a říkal mi, že dnes máme dobrou šanci. Když jsem ho pobídl, postaral se mi o dobrý den," radoval se Bughanaim, působící především v rodném Kataru.

Vítěznou stáj Wathnan Racing zastupoval v Rijádu Ali Al Kubaisi. "Vyhráli jsme hlavní dostihy v Kataru, pokračovali jsme v britském Gold Cupu a tohle je jenom začátek. Jsme velká stáj s mnoha koňmi, kteří můžou nastoupit kdekoli," řekl Al Kubaisi.

Abha nestačila na rozběhané místní specialisty, porazila však například norského Slava Ukraini, který doběhl devátý. "Měli jsme dobrý průběh dostihu, ale dráha dnes na mou klisnu byla příliš rychlá," hodnotil Flavien Prat.

Podobně mluvil po doběhu i Václav Janáček o sedmém Furiosovi. "Dráha byla hodně rychlá, což mu nevyhovovalo. Za normálních okolností je lepší a pracuje na špici. Dnes byl v závěru unavený," poznamenal španělský šampion.




Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE