reklama 11B

Ze tří bratrů zbyl už jen jeden. Jamie Moore ukončil jezdeckou kariéru

ikonka

Vítězství ryzáka Sire De Gruggyho, ale i neblaze proslulý pád ve vítězné pozici za poslední překážkou v Cheltenhamu. To všechno mělo své místo v kariéře populárního žokeje Jamieho Moorea, který oznámil ze zdravotních důvodů konec aktivní činnosti.
16.02.2024 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Foto: The Jockey Club  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Byli tři bratři a všichni jezdili dostihy. Příběh synů Garyho Moorea by se dal vyprávět i jako pohádka, přestože není skoupý na pády a zranění všeho druhu. Ve čtvrtek do něj přibyla nejnovější peripetie. Vítěz 968 dostihů Jamie Moore se vydal ve stopách bratra Joshe a ukončil ve věku 39 let svou bohatou kariéru.

Jediným aktivním žokejem v rodině tak zůstává Ryan Moore, stájová jednička irského Coolmoru a jeden z nejúspěšnějších rovinových jezdců moderní éry.

"S velkým politováním musím oznámit, že po pádu z loňského listopadu v Lingfieldu se už nevrátím k ježdění dostihů. Po prohlídce špičkovými neurology a spinálními specialisty mi lékaři doporučili, abych už nejezdil," řekl Jamie Moore ve stanovisku zveřejněném prostřednictvím britské asociace žokejů.

 

Čtěte také: Flavien Prat v českých službách. Vítěz Kentucky Derby pojede v Rijádu Abhu

 

Při zmiňovaném čtvrt roku starém pádu si zlomil obratel T7, dvě žebra i nos a musel v rámci rekonvalescence nosit zpevňující krční krunýř.

Během více než dvaceti let nasbíral sedm vítězství na úrovni Graded1. K vrcholům patřily úspěchy s hvězdným steeplerem jeho otce Garyho Sire De Grugym, s nímž ovládli Champion Chase, Clarence House Chase a dvakrát Tingle Creek Chase. Do sbírky úspěchů Jamieho Moorea patří i Scottish Grand National 2014 nebo Welsh Grand National o dva roky později.

Jedním z nejtěžších momentů byl naopak pád z Goshena ve vítězné pozici v cheltenhamském Triumph Hurdle, když byl katapultován ze sedla za poslední překážkou ve chvíli, kdy vedl o deset délek. Moore poté čelil obrovské nevoli sázkařů a ve stejné době byla jeho manželce Lucii diagnostikována rakovina prsu.

"Rád bych poděkoval každému, kdo při mně stál a podporoval mě během mé 22 let dlouhé kariéry. Měl jsem velké štěstí, že jsem měl tak dobrého trenéra jako mého otce Garyho, který mě spolu s brilantními a věrnými majiteli vždy podporoval. Také moje matka Jayne a manželka Lucie tady vždy byly pro mne. A úplně na začátku mi pomohl můj první šéf Martin Pipe," shrnul Jamie Moore.

V relativně krátké době je již druhým členem rodiny, kdo se musel s těžkým srdcem rozloučit s dostihovým sedlem. Jeho mladší bratr Josh předloni ukončil kariéru po těžkém pádu v Haydocku, který ho téměř stál život. Při zavalení koněm utrpěl zlomeninu nohy a žeber, měl propíchnutou plíci a další zranění. Následně dostal nebezpečnou infekci, po níž musel být na několik týdnů uveden do umělého spánku.

"Je strašně těžké si zvyknout na myšlenku, že už nebudu jezdit dostihy, i když si uvědomuji, jak velké štěstí jsem měl," řekl Josh Moore listu Racing Post.

Zdroje: RacingTV, Racing Post. Guardian, PJA




Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE