reklama 11C

Úspěch v Pardubicích až po několika startech

„Vy to tak možná nevnímáte, ale Maďaři, Poláci, my nebo Rakušané si říkáme, jak to, že je tam o ty překážky takový zájem? Ti majitelé přece nemají v České republice lehký život?“ řekl Marián Šurda. Přinášíme článek uveřejněný na webu DS Pardubice…
15.11.2015 18:27  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Marián Šurda narozený v roce 1958 je rodák z Topolčianek, dlouholetý ředitel Dostihového závodiště Bratislava, šéf slovenských dostihových klání, prezident sdružení Středoevropského turfu (K.M.E.T), člen výkonného výboru Mezinárodní federace dostihových autorit (IFHA). 
 
„Dělá to ale ta neuvěřitelná tradice, z mého pohledu je to české rodinné stříbro, klenot. Je to dostihová svatyně, takový Olymp." Takhle hovoří o Velké pardubické s Českou pojišťovnou zřejmě nejpovolanější muž slovenského turfu, jeho šéf Marián Šurda.
 
Podle něj je účast na Velké úžasnou motivací pro všechny, i když se , že dostihový sport je jen ve výjimkách výdělečným. "Týká se to realizačních týmů, trenérů, jezdců, ale hlavně majitelů. Ta sounáležitost je skvělá. My vám všichni jen závidíme. Máte stále novou mladou generaci překážkových trenérů, jezdců, jako je Josef Bartoš, mladý Váňa nebo Faltejsek. To jsou jezdci, kteří se dnes neztratí ani v Evropě," pokračuje slovenská legenda.
 
Česká republika je podle něj doslova anomálie. "Všude na světě jsou na prvním místě rovinové dostihy a překážkové jsou ve stínu. Ale u vás je to obrácený poměr. Když se v Česku řekne dostihy, tak se každému vybaví Váňa a Velká pardubická, prostě obojí legenda. Dělá to ten adrenalin, a když jsou koně připravení a není tam mnoho pádů, kolizí, tak ty dostihy jsou úžasné, nádherné, krásně se tam projevuje to spojení jezdce s koněm," říká Marián Šurda.
 
Budoucnost překážkových dostihů alespoň ve východočeské metropoli vidí jen v růžových barvách. "Nevím, proč by to nemělo pokračovat, když je o to takový zájem?  No a pro Pardubice je to součást historie města, takže podpora od něj je doslova morální povinností. Pardubice jsou dneska dostihová značka v celé Evropě," dodává šéf slovenských dostihů.
 
Jak zdůrazňuje, Česko je v současnosti díky Pardubicím evropská překážková velmoc. Mezi Českem a Slovenskem navíc podle jeho slov funguje nepsaná dostihová unie. "Máme výhodu, že mezi námi neexistují v naší hegemonii hranice, samozřejmě ani jazyková bariéra. Navíc cross country je speciální dostihová disciplína. Západní dostihový svět preferuje spíš klasické steeplechase, my máme jen vypsanou jedinou klasickou ukázkovou cross country v Senici, ale pro nás to ze Slovenska do Pardubic není daleko," připojuje Marián Šurda.
 
Podle něj není účast zahraničních koní na Velké zase tolik důležitá, protože se  fanoušci koní z celé Evropy do Pardubic přesto přijedou podívat na originální klání. "Já říkám, že kdo chce v Pardubicích uspět, musí tam několikrát startovat, musí se z nich stát takoví specialisté. Těžko může do Pardubic přijet kůň, který startuje na jiných závodištích, a hned bude dobíhat na Velké pardubické. Ta pardubická dráha je velmi specifická. Závodiště je velmi pěkně upravené, teď tam přibyly závlahy, ale ty koně se tam prostě musejí adaptovat, což bez několika startů v sezóně prostě nejde," uzavírá.
 
Zdroj: www.pardubice-racecourse.cz



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE