reklama 11B

První Lusitáno festival v Českých Budějovicích

ikonka

Areál výstaviště v Českých Budějovicích se stal v sobotu 15. září dějištěm historicky prvního Lusitáno festivalu v České republice. V pátek byla navíc možnost se účastnit přednášky o lusitánských koních z úst pana komisaře João Ralão Duarte…
20.09.2018 16:40  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

Z celkového počtu 65 čistých lusitánských koní u nás se na přehlídce předvedla téměř polovina z nich. Předvedeni mohli být pouze koně, kteří jsou řádně registrovaní v APSL (Associação portuguesa de criadores do cavalo puro sangue lusitano). Tato plemenná kniha se vede v Portugalsku od roku 1966. Lusitáni jako plemeno se v současné době těší stále větší oblibě a cílem této akce byl, kromě předvedení koní, zápis klisen a hřebců do plemenné knihy.

Svodu se účastnilo 13 klisen a 2 hřebci, z nichž dvěma nejmladším klisnám bylo doporučeno pozdější uchovnění, a to z důvodu nízkého věku. Kromě jednoho hřebce byli ostatní uchovněni. Koně hodnotil generální sekretář APSL a sekretář asociace chovatelů lusitánů João Ralão Duarte, který se s koňmi setkal poprvé v pátek při měření a pak v sobotu při samotné výstavě.

Šampionem hřebců se stal 3letý Lidador D Pardinhos portugalského chovu Antónia Cerreia Mandoncy, který byl osobně přítomen. Hřebec je v majetku známé české drezurní jezdkyně Pavly Rubíčkové, jemuž byla udělena tzv. stříbrná medaile. Jedná se o zvláštní ocenění APSL udělované koním s výjimečným exteriérem. Šampionkou klisen a zároveň titul Best lusitano in show s nejvyšším bodovým ohodnocením 73bodů si odnesla 5letá klisna Iva z chovu Manuela Vieiry da Silva, v majetku Petry Škrabalové, které byla taktéž udělena stříbrná medaile za exteriér a výborný pohyb.

Celkem byly uděleny 3 stříbrné medaile, což svědčí o vzrůstající kvalitě koní tohoto plemene v českém chovu. Třetí oceněnou byla 12letá klisna Badiana v majetku Marka Citrona.

Na festivalu byli předvedeni koně v několika kategoriích, a to na ruce i pod sedlem a taktéž v doprovodném programu, kde zájemci o chov mohli shlédnout krásnou práci plemenného hřebce Fantastico při předvedení drezurních cviků na ruce s majitelkou Pavlou Rubíčkovou. Druhým předvedeným plemenným hřebcem byl 22letý Quiosque, který ukázal, že i koně jeho věku jsou schopni předvádět nejtěžší drezurní cviky.

Zároveň byl založen klub chovatelů Lusitano, a to s cílem sdružovat chovatele a přenést sem částečně působnost portugalské asociace APSL. Lusitány v ČR reprezentuje ve sportu zejména Pavla Rubíčková, která stojí také v čele chovatelského klubu.

 

Text připravila Petra Škrabalová




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE