reklama 11A

Ohlédnutí do historie WEG: Normandie 2014

V živé paměti máme zatím poslední uskutečněné světové jezdecké hry. Konaly se ve dnech 24. srpna až 7. září na několika místech francouzského regionu Normandie. Hlavním centrem soutěží bylo Caen. Do Francie zamířila také početná česká ekipa.
08.12.2016 14:49  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Zuzana Zelinková byla v Normandii nejúspěšnější českou jezdkyní ve skákání. Ilustrační foto: Kateřina Návojová

Skoky, všestrannost, vytrvalost, voltiž, spřežení a paradrezura. To jsou disciplíny, ve kterých měla v roce 2014 na WEG zastoupení Česká republika
 
V parkurovém skákání postavila ČJF tým ve složení Zuzana Zelinková, Ondřej Zvára a Emma de Moussac. Aleš Opatrný bohužel kvůli zranění koně nakonec do Francie neodcestoval. Jako družstvo skončili Češi na 24. místě
 
Parkurovou soutěž však zcela ovládli Nizozemci. Vyhráli hodnocení týmů, v soutěži jednotlivců vyhrál Jeroen Dubbeldam
 
Anastasja Vištalová reprezentovala ČR v paradrezuře. Závodila tehdy podle původních měřítek v kategorii Ib, zatímco dnes je v Ia. Úvodní soutěž dokončila na 22. příčce. V druhé úloze o jedno místo klesla. Soutěž družstev v této disciplíně ovládli Britové. Zlatých medailí se rozdalo celkem deset, v každé kategorii dvě. Podělili se o jezdci Británie, Nizozemí, Německa, Belgie a Itálie.
 
V drezuře se dařilo Němcům, kteří zvítězili v týmovém hodnocení. Obě individuální zlaté medaile si odvezla Charlotte Dujardin (GBR) s Valegrem.
Soutěž spřežení dopadla stejně jako o čtyři roky dříve v Kentucky. Mistrem světa se stal Australan Boyd Exell, týmové medaile si na krk pověsili Nizozemci. Česko mělo v Normandii také kompletní tým složený z členů rodiny Nesvačilových, který dokončil na 10. příčce. 
 
 Ve vytrvalosti nás zastupovali Petr Jadlovský, Magdaléna Prikrylová, Silvie Lorenzová a Tereza Kopecká. Do cíle 160 km dlouhého závody ve vytrvalosti z Čechů nikdo nedojel. Nutno však říct, že podmínky soutěže byly extrémně náročné. Vítězem se dle očekávání stal jezdec UAE Hamad bin Mohammed Al Maktoum. Týmy vyhráli Španělé.
 
Německou záležitostí se stala soutěž všestrannosti. Titul mistryně světa si odvezla Sandra Auffahrt a také v hodnocení celků byli nejlepší Němci. Náročný závod dokončil také Čech Martin Maivald s Gombou. Nakonec mu patřila 56. pozice.
 
V reiningu kralovali Američané. Získali tituly v hodnocení týmů a vítězem soutěže jednotlivců se stal Shawn Flarida. 
 
Početná výprava se účastnila voltižního klání. Lukáš Klouda dokončil třináctý v soutěži mužů, kterou vyhrál domácí jezdec Jaques Ferrari. Jednatřicátá skončila Jana Bartoňková mezi ženami. Zlato putovalo do Británie zásluhou Joanne Eccles.
 
Výborné 11. místo obsadili naši voltižéři v soutěži skupin. Nejlepší hodnocení dostali Němci. V Pas-de-deux vybojovali zlato rakouští reprezentanti Jasmin Lindner a Lukas Wacha.



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE