reklama 11A

O sezonách ČJF 2017 - 2018 s Renatou Habáskovou

ikonka

V naší pravidelné rubrice „O sezonách ČJF 2017 – 2018“ se ptáme předsedů komisí disciplín ČJF na hodnocení sezony 2017 a plánů komise do sezony následující. Jako další vám přinášíme rozhovor s předsedkyní drezurní komise Renatou Habáskovou…
05.12.2017 19:40  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Foto: archiv EquiTV

Jak byste zhodnotila uplynulou jezdeckou sezonu ve vaší disciplíně na českých kolbištích?

V minulé sezoně se zvýšil počet startujících v drezuře, což nás velice potěšilo. Na některých důležitých závodech se jelo na dvou, někdy i na třech, obdélnících. Zvýšil se počet účastníků nejen na šampionátu, ale i na Poháru ČJF dětí a mládeže, takže se zdá, že i v budoucnosti bude mít drezura dostatek svých příznivců. 

 

Jaké byste vyzdvihla letošní reprezentační výjezdy v drezuře? - Které mezinárodní výsledky našich jezdců vám nejvíce utkvěly v hlavě?

Samozřejmě, že nejdůležitějším výjezdem bylo ME, které bylo pro nás nejúspěšnější v kategorii dětí, juniorů a mladých jezdců, kde výborných výsledků dosahovala Eva Vavříková, Alexandra Hanáčková, Aneta Havlíčková, Anežka Zajícová a Eliška Skřivanová. Juniorky nám poprvé v historii sestavily i družstvo. Další prvenství byla kvalifikace a účast Barbory Marešové na ME v kategorii U25. A nelze nezmínit i třinácté místo na ME ve Švédsku v paradrezuře Anastasji Vištalové.

 

Co se v roce 2017 podařilo v rámci činnosti komise vaší disciplíny, a co se naopak letos nepodařilo dotáhnout do konce?

Uspořádali jsme mnoho školení pro rozhodčí i trenéry, proběhlo osm soustředění s holandskou trenérkou Monique, které obnášelo celkem 384 drezurních lekcí. Uspořádali jsme již počtvrté „Šampionát“ pro pony, děti, juniory ve Zduchovicích a pro seniory a mladé jezdce v Královicích. Ve spolupráci s oblastmi proběhl druhý ročník seriálu „Národního poháru ČJF dětí a mládeže“ s finále na Hradištku. Nepodařilo se nám zajistit program pro vzdělávání instruktorů a trenérů a hlavně přesvědčit je, že by se také měli vzdělávat, chceme-li zlepšit výkonnost našich jezdců.

 

Jaké cíle v rámci činnosti komise máte pro rok 2018?

Pokračovat v započaté práci, získat více pořadatelů drezurních závodů tím, že se ve spolupráci s oblastmi podpoří i pořadatelé malých závodů, které nejsou tak ekonomicky zajímavé. Vytvořit nové drezurní úlohy pro začínající a mírně pokročilé jezdce a pro děti, tak aby se drezurních závodů mohli bez obav účastnit i opravdoví začátečníci nebo i skokani a rozšířit tak drezurní základnu, z které se nám profilují noví budoucí reprezentanti.

 

Na co se příznivci vaší disciplíny mohou nejvíce těšit v roce 2018?

Po ročním přerušení opět uspořádáme 13. ledna společenský večer drezury ve Vigvamu Němčice. Přejmenovali jsme „Šampionát“ a změnili jej na seriál „Pohár Nadějí“, který bude nadále určen výhradně pro jezdce, kteří se neúčastní MČR a tomu bude přizpůsobena i jeho obtížnost s využitím nových drezurních úloh. Finále tohoto „Poháru Nadějí“ proběhnou opět ve Zduchovicích a Královicích. Uspořádáme také třetí ročník seriálu „Pohár ČJF dětí a mládeže“ pro pony, děti a juniory.

 

Jaké je vaše osobní přání do roku 2018?

Aby nám vedení ČJF vytvořilo dobré podmínky pro naši práci, tak aby nás bavila a byla smysluplná, a aby nám naslouchalo, protože se snažíme mluvit ústy široké veřejnosti. Abychom měli zdravé koně i jezdce, na které se budeme těšit v sezoně 2018.




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE