reklama 11A

O sezonách ČJF 2017 - 2018 s Janou Rosickou

ikonka

V pravidelné rubrice „O jezdeckých sezonách ČJF 2017 – 2018“ jsme jako další z předsedů komisí disciplín České jezdecké federace poprosili o pár slov týkající se hodnocení sezony 2017 a plánů v roce 2018 předsedkyni komise pony sportu Janu Rosickou…
29.11.2017 19:12  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Foto: Jan Matuška

Jak byste zhodnotila uplynulou jezdeckou sezonu v rámci vaší disciplíny na českých kolbištích?

Sezona 2017 byla pro pony přelomovou. Přivítala řadu změn, které byly důsledkem vývoje pony sportu. Ne proto, že to, co bylo, bylo špatně. Ale tak, jak vše prochází evolucí a postupně vyžaduje změny, nastalo toto i v naší disciplíně. Nastaly tedy změny věkových kategorií, nové STP, zrodily se nové projekty jako kupříkladu Sportovní centra pony. Rozvoj pony sportu byl velmi zřejmý třeba na počtu pony účastnících se MČR kde letos startovalo 231 pony oproti 160 v sezoně 2016. Nově se na MČR konaly i divácky populární soutěže družstev. Byla zřejmá též stoupající kvalita projevu jezdeckých dvojic, kdy v drezuře byly až na pár výjimek všechny výsledky nad 60%, ve skocích pak byla vidět řada velmi kvalitních projevů. Proběhly významné soutěže jako Národní pohár dětí a mládeže ČJF ve skocích, drezuře i všestrannosti, Drezurní šampionát, Styl šampionát, CEM.

 

Jaké byste vyzdvihla letošní reprezentační výjezdy pony jezdců? - Které mezinárodní výsledky našich jezdců vám nejvíce utkvěly v hlavě?

V drezuře nás v sezoně 2017 reprezentovaly jezdkyně Julie Sekaninová, Julie Pásková a Nikola Feherová. Toto trio pak sestavilo i družstvo na ME pony, kterého se účastnila i naše nejlepší všestranná pony jezdkyně Barbora Vaňková. Barbora absolvovala velmi dobře i další dva zahraniční starty, kdy jednou přivezla i skvělé čtvrté místo. Eliška Hasnedlová a Jana Táboříková reprezentovaly ČJF na CSIOP Lamprechtshausen.

 

Co se v roce 2017 podařilo v rámci činnosti komise vaší disciplíny, a co se naopak letos nepodařilo dotáhnout do konce?

Jako největší a časově pro komisi nejvíce náročný úspěch v sezoně 2017 považuji realizaci Sportovních center pony ve skocích a drezuře. Velký úspěch pro nás bylo i to, že po mnoha peripetiích se podařilo zrealizovat zcela nový Národní pohár ČJF dětí a mládeže -  skoky. První ročník měl mnoho porodních bolestí, ale věřím, že si najde pevné místo v kalendáři našich pony jezdců. Pro děti se nám též povedlo zajistit pořadatele a pomoci s realizací Gala pony 2017. Z vytyčených cílů pro rok 2017 před námi ještě stále leží pokračování Talent pony. Avšak to, že tento projekt ještě stále není v „běhu“ není zapříčiněno nečinností komise.

 

Jaké cíle v rámci činnosti komise máte pro rok 2018?

V roce 2018 bychom rádi rozeběhli zmíněný Talent pony. Taktéž je v jednání školení stylových rozhodčích s jedním z nejlepších německých školitelů – Johanem Sailerem. Dále pak pokračování Sportovních center a další ročníky oblíbených seriálů. Účast pony jezdců na ME pony v Anglii.

 

Na co se příznivci vaší disciplíny mohou nejvíce těšit v roce 2018?

Třeba na Ježíška. :-) A možná, že přijde i kouzelník…

Každopádně 17. 3. 2018 by měl proběhnout Galavečer pony, v březnu nás pak čeká již zmíněné školení s Johanem Sailerem. Probíhat by měly všechny zmíněné oblíbené seriály a významné soutěže, vrcholem sezony pak bude pochopitelně MČR a ME.

 

Jaké je vaše osobní přání do roku 2018?

Ať mě nikdo nevytočí. :D

Každopádně si přeji, aby všechny děti nacházely v pony sportu radost jak ze sportovního výkonu, tak z parťáctví se svým čtyřnožcem. Přeji si, aby si všichni uměli vážit práce a píle. Přeji si více úsměvů a méně zlosti. Vždy je možné vidět jednu a tutéž sklenici zpola plnou nebo zpola prázdnou. 




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE