reklama 11D

O sezonách ČJF 2017 - 2018 se Zuzanou Žežulkovou

ikonka

Konec roku 2017 se nezadržitelně blíží, a proto jsme oslovili předsedy disciplín ČJF, aby zhodnotili sezonu 2017 a prozradili novinky chystané do sezony 2018. Jako první jsme vyzpovídali předsedkyni komise vytrvalosti MVDr. Zuzanu Žežulkovou...
28.11.2017 18:44  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Foto: archiv MVDr. Zuzany Žežulkové

Jak byste zhodnotila uplynulou jezdeckou sezonu na českých vytrvalostních mítincích?

Vytrvalostní sezóna 2017 se odehrála myslím ke spokojenosti všech zúčastněných – jak jezdců, kteří velmi ocenili zjednodušení pravidel a jejich sjednocení s mezinárodními pravidly vytrvalosti, tak i pořadatelů, kterým, poté co se korektně rozeběhl, usnadnil práci JIS.

 

Jaké byste vyzdvihla letošní reprezentační výjezdy? - Které mezinárodní výsledky našich vytrvalostních reprezentantů vám nejvíce utkvěly v hlavě?

Nejzdařilejším letošním reprezentačním výjezdem bylo jednoznačně 10. místo Petra Jadlovského s Karisou na MS sedmiletých koní. Vyzdvihnout je ale třeba i dokončení stejného jezdce na ME v Bruselu s Naomi Dakotou, kdy trať byla extrémně náročná nebo třeba úspěch Lucie Škábové na pouštní trati v Dubaji jak na 160 km se Sahar, tak na 120 km s Touzeur de Sauveterre. Druhý dubajský závod dokončila i Sylvie Lorenzová se Surayou. Úspěšných reprezentačních výjezdů bylo ale po evropském kontinentu více.

 

Co se v roce 2017 podařilo v rámci činnosti komise vaší disciplíny, a co se naopak letos nepodařilo dotáhnout do konce?

Vzhledem k tomu, že naše komise byla ustanovena letos v lednu, bylo prvořadé najít společnou řeč a pochopit fungování ČJF. To se myslím podařilo. Stejně tak si troufám říct, že díky výše zmiňované změně pravidel, se podařilo i stabilizovat disciplínu. Tím chci říct, že lidi to začalo zase bavit. Celkově jsme zanedbali vzdělávání našich jezdců, neproběhl ani jeden seminář, ale to máme v plánu dohnat v příštím roce.

 

Jaké cíle v rámci činnosti komise máte pro rok 2018?

Právě to vzdělávání. Chtěli bychom ukázat a vysvětlit jezdecké (i rekreační) veřejnosti o čem je vytrvalost. Že to není jen sednout na koně a „davaj“, ale že je to o souznění koně a jeho jezdce, o pohodě a hlavně, že na nižších úrovních je to opravdu pro každého. Druhým záměrem je zlepšení kvality našich jezdců a trenérů tak, aby mohli konkurovat na mezinárodní úrovni.

 

Na co se příznivci vaší disciplíny mohou nejvíce těšit v roce 2018?

Chystáme poměrně hodně závodů, některé z nich i na Moravě, která se nám bohužel z letošního kalendáře vytratila. Učeníchtiví se mohou těšit na seminář o přípravě vytrvalostního koně během roku se zahraničním lektorem, seminář o coachingu nebo třeba již v lednu na seminář s Koňskou záchrankou týkající se manipulace a transportu nemocného nebo zraněného koně. A samozřejmě vyhlášení nejlepších vytrvalců letošní sezóny ve Vigvamu v Němčicích, kde se obvykle sejdou všichni skalní příznivci naší disciplíny.

 

Jaké je vaše osobní přání do roku 2018?

Vytrvat. Díky tvrdé práci několika nadšenců, z komise i mimo ni, se nám podařilo dát naší disciplíně formu a v tom bychom chtěli pokračovat. Byla bych také velmi ráda, kdyby se obraz vytrvalosti v očích veřejnosti zlepšil.




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE