reklama 11B

O sezonách ČJF 2016 - 2017 s Renatou Habáskovou

Nezadržitelně se blíží konec roku 2016. S ním nastává i čas bilancovat nad uplynulou sezonou a plánovat tu další. Stejně jako před rokem jsme oslovili manažery komisí a předsedy oblastí, aby nám odpověděli na pár otázek.
20.12.2016 12:09  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Renata Habásková (vpravo) na fotce s Anastasiou Vištalovou při zkoušce repreznetačního oblečení pro paralympiádu v Riu. Foto: Josef Malinovský

Prvním, koho jsme požádali o pár slov k jezdecké sezóně 2016 a plánům na rok 2017, je manažerka drezurní komise ČJF ing. Renata Habásková. Právě drezura je disciplínou, která v loňském roce zaznamenala několik historických úspěchů. Vícečtěte níže…
 
Jak byste shrnula sezónu 2016 ve vaší disciplíně?
 
Sezona 2016 byla pro drezuru i pro paradrezuru velice úspěšná, protože jsme dosáhli několika historických prvenství. Poprvé jsme měli medaili na ME – a to konkrétně Eva Vavříková získala bronz na ME dětí ve Španělsku.
 
Poprvé zazněla česká hymna na mezinárodních paradrezurních závodech když Nasťa Vištalová zvítězila na CPEDI v Holandsku a následně se poprvé tato česká paradrezurní jezdkyně zúčastnila Paralympijských her v Riu De Janeiru.  
 
Můžete jmenovat nějaké konkrétní úspěchy, v činnosti komise i ve sportu a reprezentaci?
 
Ty největší úspěchy jsem jmenovala již výše, ale za výbornou reprezentaci je nutné pochválit i ostatní reprezentanty především Hanu Vašáryovou, Fabrizia Sigismondiho, Terezu Hábovou, Adélu Neumannovou a další. Drezurní komise připravila opět pro jezdce s koňmi, kteří ještě nedosáhnou na MČR dva šampionáty, konkrétně pro seniory a mladé jezdce v Kralovicích a pro pony, děti a juniory ve Zduchovicích, kde proběhl i veřejný trénink se zahraničním rozhodčím.  Neméně důležitou akcí byl první ročník Drezurního poháru mládeže pro pony, děti a juniory jehož finále proběhlo na Hradištku. Dále komise zrealizovala i několik školení rozhodčích pro drezuru i pro paradrezuru a soustředění pro obě tyto disciplíny. 
 
Co by se ještě mělo více zlepšit v činnosti komise?
 
Určitě jsme se zamysleli nad pravidly právě Drezurního poháru mládeže a pro rok 2017 jsme je pozměnili a vyjasnili, a také jsme do této akce zapojili oblasti a nabídli jim možnost uspořádání kvalifikačního kola, takže tento pohár proběhne opravdu napříč celou ČR. Nutno říci, že ne všechny oblasti však s námi spolupracují. 
 
Co se hlavním cílem komise pro blížící se novou sezónu?
 
To je těžko říci. Komise je pouze poradním orgánem VV a nemá žádnou pravomoc, je tedy závislá na požadavcích VV. Takže cílem je být dobrým rádcem VV, připravit vzdělávací projekty, které VV podpoří a schválí tak aby se drezurní disciplína mohla stále posouvat k lepším výsledkům a k širší základně jezdců, hlavně dětí a juniorů. 
 
Jaké je vaše osobní přání do nového roku 2017?
 
Zní to možná banálně, ale hlavně hodně zdraví. Bez všeho ostatního se dá žít, ale bez zdraví to opravdu nejde, takže přeji hodně zdraví jak všem našim jezdcům a členům ČJF, ale také i našim čtyřnohým kamarádům, kteří nám přinášejí spoustu radostí i starostí, ale bez nichž bychom si ten život neuměli představit.



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE