reklama 11A

O sezonách ČJF 2016 - 2017 s Markétou Kvapilovou

Do naší pravidelné rubriky, v které se ptáme manažerů jednotlivých disciplín a předsedů oblastí v rámci České jezdecké federace, jak by zhodnotili uplynulý rok, a co plánují na rok další, nám odpověděla také Markéta Kvapilová.
03.01.2017 13:00  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

Markétu Kvapilovou můžete v sezóně vídat hlavně v roli rozhodčí pro všestrannost. Foto: archiv Jezdci.cz

Markéta Kvapilová je předsedkyní Východočeské oblasti ČJF, je tedy také členkou Rady ČJF a vedle toho působí hlavně jako rozhodčí pro soutěže všestrannosti. Také jsme požádali o příspěvek do naší rubriky na přelomu roku 2016 a 2017, a níže najdete její odpovědi.
 
 
Jak byste shrnula sezónu 2016 ve vaší oblasti?
 
Jezdecká sezóna 2016 byla pro Východočechy opět úspěšná. Jezdci z naší oblasti dosahovali během roku cenná umístění na významných republikových závodech a šampionátech. Těší nás vysoký počet jezdců, kteří splnili kvalifikační podmínky k účasti na MČR a úspěšně absolvovali. Jezdecký sport je pochopitelně hlavně o sportovních výsledcích, ale i o práci pořadatelů a funkcionářů. Naši členové se aktivně zapojují do práce v ČJF a za to jim všem patří velký dík.
 
Můžete jmenovat nějaké konkrétní úspěchy, v OV i ve sportu?
 
Je složité vyjmenovávat konkrétní úspěchy, nerada bych něco opominula. V oblasti sportu je jistě třeba vyzdvihnout úspěšnou reprezentaci České republiky bratrů Nesvačilových na MS čtyřspřeží v holandské Bredě, dále dobrý výsledek Gabriely Slavíkové na šampionátu mladých koní ve všestrannosti. Východočeští jezdci – především vozatajci, jezdci všestrannosti a skokani již zcela pravidelně úspěšně startují v zahraničí.
 
Na domácí půdě nás opakovaně potěšil obhájeným vítězstvím ve Skokovém poháru Rudolf Doležal. Opět nezklamali jezdci všestrannosti – na MČR  vybojovali celkem 8 medailí včetně zisku zlatých ve 3 kategoriích – senioři – Miloslav Příhoda, starší junioři – Vladimíra Pechanová, mladí jezdci – Eliška Orctová . Velký počet cenných umístění a celkem 6 medailí včetně paradrezury z MČR přivezly také drezurní jezdkyně. Libuše Mencke (roz.Půlpánová ) získala medaili nejcennější.  
 
I vozatajci skvěle reprezentovali na MČR , potěšili nás ziskem 6 medailí, včetně zlaté Jiřího Nesvačila ml. v soutěži čtyřspřeží.  Východočeši se neztratili ani na parkuru, z MČR přivezli 2 medaile a 1 doplnili jezdci na pony.  Na MČR ve vytrvalosti jsme měli také své zástupce a do oblasti putovala 1 medaile.
 
Co by se ještě mělo více zlepšit v činnosti OV?
 
V průběhu roku 2016 ukončil svoji činnost dosavadní sekretář naší oblasti pan Jaroslav Kosař. Od 1. 1. 2017 nastupuje do funkce nová sekretářka Mgr. Pavlína Dušková. Zároveň z OV na vlastní žádost odstoupil pan Oldřich Sojka. I touto cestou bych mu chtěla poděkovat za práci v OV, jeho názory díky dlouholeté praxi v jezdeckém světě byly vždy obrovským přínosem.
 
Během roku proběhla v rámci ČJF spousta změn, připravují se nové systémy práce, jsou schváleny nové Stanovy, zavádí se JIS, vznikají nové situace a problémy, které bude potřeba řešit. 
 
Určitě by v této fázi pomohla nejen nám, ale všem funkcionářům v rámci ČJF lepší vstřícnost členů. O malém zájmu svědčí např. nižší počty členů ČJF  na oblastních konferencích, schůzkách pořadatelů závodů apod. Pro mnohé je jezdecký sport pouze zábavou, pro někoho živobytí, těžko se vzájemné postoje slaďují. Chtěla bych touto cestou požádat řadové členy o užší spolupráci a zpětnou vazbu, bez čehož činnost OV můžeme těžko zlepšovat. Přínosná komunikace je velmi důležitá.
 
Jaký je hlavní cíle OV pro blížící se novou sezónu?
 
Jak jsem se již zmínila výše, hlavním cílem v práci OV pro novou sezónu bude úspěšné zavedení JIS, již během měsíce ledna jsme naplánovali schůzky s korespondenty oddílů, na kterých budeme členy naší oblasti prakticky s JIS seznamovat.
 
Dlouholetou prioritou práce členů OV je práce s mládeží. Využili jsme možnosti přípravy projektu – finanční podpory jezdeckých soustředění. Během listopadu a prosince jsme pořádali drezurní a skoková soustředění pod vedením zkušených trenérů – P. Vachutky, J. Skřivana, J. Bubna, J. Hatly.
 
V nastoleném systému budeme pokračovat i začátkem roku v rámci oblastních SCM i otevřených soustředění. V březnu opět uspořádáme pravidelná doškolování rozhodčích pro všechny disciplíny, v průběhu sezóny pro stavitele parkurů.  Je dobré, že během posledních dvou let přibyli v oblasti noví rozhodčí a stavitelé. Naší snahou bude je aktivně do práce zapojovat a tím zajišťovat jejich praktické vzdělávání a růst.
 
Co byste si osobně přála do nového roku 2017?
 
Do nového roku bych sobě i všem kolem sebe přála hlavně hodně zdraví, osobních i sportovních úspěchů. Přála bych si, aby mezi lidmi panovala vzájemná vstřícnost, úcta a chuť se vždy domluvit. Pak jistě půjde vývoj v jezdeckém sportu lépe kupředu.
 



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE