reklama 11B

Fenomén jménem Casall ASK se rozloučí s kariérou

Posledními závody ve sportovní kariéře holštýnského plemeníka Casalla ASK bude Longines Global Champions Tour v Hamburku. Fenomenální hnědák se rozloučí s fanoušky v sobotu 27. května. Jaké úspěchy má za sebou, se dočtete v článku…
23.05.2017 16:18  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Casall ASK při loňském triumfu v GCT v Dauhá. Foto: GCT / Stefano Grasso

V Hamburku se v sobotu 27. května po Velké ceně GCT rozloučí s kariérou jeden z nejúspěšnějších a nejvýraznějších parkurových koní posledních let – Casall ASK. Fanoušci jej znají v sedle s švédským jezdcem Rolfem Göranem-Bengtssonem. 
 
Dvojice má za sebou řadu triumfů. Poslední velký úspěch zaznamenala ve finále Global Champions Tour 2016 v Dauhá. Bengtsson s Casallem tam vyhrál soutěž Grand Prix a tím také celoroční bodování jedné z nejprestižnějších parkurových sérií.
 
Jen v rámci GCT v loňské sezoně dokázal Casall zvítězit v sedle se švédským reprezentantem v pětihvězdových Velkých cenách v Paříži a ve Valkenswaardu. 
 
V letech 2011 až 2014 se dvojice prezentovala na mnoha vrcholných závodech. Z mistrovství Evropy 2013 v Herningu mají týmový bronz. V individuální soutěží dokončili těsně pod stupni vítězů. Čtvrté místo obsadili také ve finále světových jezdeckých her v Normandii v roce 2014. 
 
Na olympijských hrách v Londýně dojelo švédské družstvo šesté, a ani tehdy u toho Casall nechyběl. Do finále dalšího vrcholného seriálu Světového poháru postoupil s Bengtssonem celkem třikrát. Nejlépe jim vyšla účast na domácí půdě v roce 2013 v Göteborgu, kde dojeli pátí. Vítězství v soutěžích Grand Prix na evropských kolbištích mají nepočítaně. 
 
Casall ASK, který je v majetku Holštýnského chovatelského svazu, je také špičkový plemeník. Právě s ohledem na vytížení koně v této roli, je vždy obtížné vyvážit působení v chovu a sportu. Od května 2017 bude Casall působit už jen v chovu.
 
Světová chovatelská federace sportovních koní jej v závěru roku 2016 zařadila na 4. místo nejlepších v současnosti využívaných plemeníků. 
 
Casall ASK je narozený v roce 1999. Jeho otcem je Caretino 2, matka Kira XVII je po Lavall 5. Dědem Casalla ze strany otce je Caletto II, takže má v původu také Cor de la Bryere. Ze strany matky má pro změnu v původu Landgrafa I.



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE