reklama 11D

Brash vyhrál potřetí LGCT a dotahuje na Diniz

Světový jezdec číslo jedna Scott Brash je zase o něco blíž k vítězství v Longines Global Champions Tour, když 11. července vyhrál s Hello Sanctos další Grand Prix v portugalském Cascais. Na první pozici na žebříčku ztrácí už jen 32 bodů.
12.07.2015 15:27  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

třetí výhru v Grand Prix v rámci LGCT si v Portugalsku připsal Scott Brash. Foto: Stefano Grasso / LGCT

Scott Brash vyhrál za umělého osvětlení na rozlehlém travnatém kolbišti v CascaisEstorilu dramatickou Grand Prix s dotací 300.000 EUR, kterou mnoho z 30 TOP jezdců světa buď vzdalo, nebo bylo vyloučeno. „Sanctos miluje Estoril, opět dnes skákal fenomenálně. Jsem potěšený, teď musíme pokračovat a porazit Lucianu“, řekl ke své výhře Scott Brash. Brash je nyní na žebříčku jen 32 bodů za vedoucí jezdkyní Lucianou Diniz (POR), která k velkému zklamání domácích diváků chybovala v druhém kole na kolmém skoku Mercedes. Zlatá olympijská dvojice Brash a Hello Sanctos nechala všechny za sebou
 
Kolbiště kousek od břehů Atlantiku bylo tím pravým místem k mezinárodní Grand Prix s účastí 16 zemí včetně soutěžících z Japonska, Maroka, Mexika nebo Ukrajiny. Náročný, ale spravedlivý parkur z dílny Franka Rothenbergera umožnil mnoha hvězdám ukázat svůj talent a hbitost před narvanými tribunami. První kolo se nepodařilo překonat několika TOP jezdcům včetně Němce Daniela Deussera nebo Američanky Lauren Hough. Překážky byly postaveny na maximálních možných rozměrech a byly opravdovou prověrkou i špičkových dvojic.
 
Navzdory této tvrdé zkoušce prošlo do druhého kola patnáct čistých dvojic a další tři s jednou chybou a soutěž nabrala obrátky. Kolmý skok Mercedes stál body mnoho jezdců včetně Luciany Diniz nebo Sheikha Ali Bin Khalid Al Thaniho (QAT). Ludger Beerbaum (GER) pro něj netypicky podcenil tempo a dostal penalizaci za překročení časového limitu. 
 
Jen čtyři jezdci se probojovali do rozeskakování. Nakonec triumfoval Scott Brash před druhým Abdullahem Al Sharbatly (KSA) a třetím Irem Gregem Broderickem. Čtvrté místo připadlo Christianu Ahlmannovi, jehož hřebec Cornado II smolně vykopl v rozeskakování jeden z dílů zdi. Seriál LGCT se vrací opět do Francie, kde ve dnech 17. – 19. července proběhne v Chantilly deváté kolo.  
 
Duarte Nobre Guedes, prezident Longines Global Champions Tour Cascais, Estoril k závodu řekl: „Před deseti lety mi Jan Tops řekl, že bychom tady mohli udělat něco pro jezdecký sport. Je úžasné, kam až se to od té doby dostalo. Děkuji týmu LGCT a jsem hrdý, že mohu být součástí této skupiny“. 
 
„Před deseti lety jsem se do tohoto místa zamiloval, do kolbiště a do všeho kolem. Vždy říkám, že to je jedno z mých oblíbených závodišť. Myslím, že Duarte se stal mým velkým přítelem, a vždy se na něj mohu spolehnout v organizaci této akce. Tady nejde jen o skvělý sport, ale o mimořádnou atmosféru a kouzlo místa“, uvedl k tomuto kolu zakladatel a ředitel seriálu Longines Global Champions Tour Jan Tops. K vítězství Scotta Brashe dodal „Scott každým týdnem tlačí více a více. Už šlape Lucianě na paty, a myslím, že na tyto dva se bude soustředit pozonost. I když do finále v Doha zbývá ještě pět základních kol, a může se stát cokoliv“.
 
Lídr žebříčku Luciana Diniz také sdělila své dojmy. „Musím říct, že jsem ráda, že jsem tu mohla být, miluji to tady. Blahopřeji všem a také divákům, kteří jsou výteční. Oni skáčou se mnou, žijí každým kolem. Byla jsem velmi motivovaná, chtěla jsem být na stupních vítězů. Jsem ráda, že stále vedu. Scott i já uděláme vše proto, aby i nadále to byl skvělý sport. Sledujte nás v příštích týdnech a užívejte si to!“.
 
Vítěz, britský jezdec Scott Brash řekl, že jeho kůň Hello Sanctos skákal opravdu fantasticky, ale že zásluhu na jeho úspěchu má také vždy jeho tým, majitelé, partneři, velká skupina lidí, která při parkurech není vidět. Radost měl také druhý jezdec v pořadí Abdullah Al Sharbatly. „Můj kůň byl úžasný, je to jeho šesté velké skákání a vždy je čistý a první nebo druhý. Je to ale jeho první CSI5* Grand Prix v životě a nemyslel jsem, že by to mohlo být takto. Blahopřeji Scottovi, zasloužil si vyhrát, jsem šťastný za něj i za sebe“. 
 
Také třetí jezdec Greg Broderick byl spokojený, uvedl, že jeho kůň je teprve devítiletý, takže nemá tolik zkušeností, ale po dvou nulách při CSIO St.Gallen je rád, že dostal příležitost i v Estorilu. 
 
Podrobné výsledky najdete ZDE
 
Zdroj: LGCT



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE