reklama 11B

Dotace derby klesá. V pozadí je spor rovinových a překážkových dostihů

ikonka

Rada JC ČR schválila na sklonku loňského roku nové přerozdělení finančních prostředků od státu, vycházející z návrhu závodiště Pardubice. Chuchle Arena Praha se v pondělním prohlášení proti tomuto kroku vymezila. Dotace derby klesá na 1,8 milionu Kč.
31.01.2022 18:05  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

102. České derby se poběží 26. června o celkovou dotaci 1,8 milionu korun, což je o 200 tisíc korun méně než v roce 2021. Vyplývá to z propozic klasických dostihů, které v pondělí vydal Jockey Club ČR ve Věstníku českého turfu. Dotace Jarní ceny klisen (Most 7. 5.), Velké jarní ceny (Chuchle Arena Praha 15. 5.), Oaks (Karlovy Vary 7. 8.) a St. Legeru (Chuchle Arena Praha 4. 9.) zůstávají na loňské úrovni.

Pokles peněz v Českém derby je prvním důsledkem změny způsobu přerozdělení dotací od ministerstva zemědělství, které na návrh ředitele pardubického závodiště Jaroslava Müllera schválila Rada JC ČR na svých zasedáních ze 7. prosince a 27. ledna, uvedla Chuchle Arena Praha v pondělním tiskovém prohlášení.

Zápis z lednového jednání Rady JC ČR zatím nebyl zveřejněn. Z prosincového zápisu však vyplývá, že se pořadatelům bude podle nové praxe přerozdělení finančních prostředků vyplácet za dostih přes proutěné překážky 1,5 násobek a za steeplechase a cross country dvojnásobek částky oproti rovinovému dostihu.

 

Čtěte také: Podepsáno. Katar zůstává sponzorem Ceny vítězného oblouku do roku 2027

 

"Jelikož dřívější poměr 1:1, s nímž bylo počítáno při tvorbě termínové listiny a rozpočtu na rok 2022, nerozlišoval typ dostihu, jde pro pořadatele dostihů v Praze o schodek oproti předpokládanému příjmu ve výši cca 360 000 Kč," informovala v pondělí Chuchle Arena Praha.

Jak pražský pořadatel připomněl, Velká Chuchle plní od roku 1920 roli tuzemského centrálního závodiště pro rovinové dostihy. Každoročně pořádá minimálně čtvrtinu všech tuzemských dostihových dnů s více než dvěma pětinami všech českých rovinových dostihů. Vedle tří klasických dostihů se v Praze běhají i seriály pro dvouleté koně českého chovu a dostihy se sníženým zápisným pro žákovské a mladé jezdce.

"Protože k výše popsanému rozhodnutí došlo až po naplánování, odevzdání a schválení termínové listiny 2022, jsme nuceni tento fakt zohlednit v úpravě rozpočtu nadcházející dostihové sezóny, nicméně po dvou „covidových“ letech nehodláme znovu redukovat počet dostihových dnů. Z tohoto důvodu došlo ke snížení ceny dostihu České derby z částky 2 000 000 Kč na částku 1 800 000 Kč a bohužel se úsporné kroky oproti původnímu plánu dotknou také dalších tří dostihů I. kategorie dne 26. června. Zároveň ponecháváme stranou z odborného hlediska zcela nesprávné odůvodnění takového kroku, jimž Rada JC ČR deklaruje vyšší podporu překážkovým dostihům na úkor dostihů rovinových," podotkla Chuchle Arena Praha.

Pohled Pardubic získal v prosinci většinu

Rada Jockey Clubu ČR poprvé rozhodovala o stanovení metodiky dělení dotace od ministerstva zemědělství pro rok 2022 v prosinci. Poměrem sedmi hlasů proti pěti rozhodla o tom, že rovinové dostihy letos budou čerpat menší podíl, zatímco ve prospěch proutěných překážek a steeplechase bude rozděleno více peněz.

Návrh vypracoval ředitel pardubického závodiště Jaroslav Müller, podle jehož názoru dosavadní model přerozdělení finančních prostředků mezi pořadatele zajišťující výkonnostní zkoušky nebyl spravedlivý.

"Moje domněnka vychází z dlouholeté tradice a zkušenosti zástupců Dostihového spolku a.s. s pořádáním rovinových i překážkových dostihů na Pardubickém závodišti. Je zcela zřejmé, že náklady na přípravu, organizaci a pořádání překážkových dostihů jsou několikanásobně vyšší než u ostatních typů výkonnostních zkoušek," napsal Müller ve svém návrhu, který byl publikován jako příloha prosincového zápisu z Rady JC ČR.

Zmiňované vyšší náklady konkretizoval nutností správy a údržby dráhy i skoků, zajištění veterinární služby, většího počtu zdravotníků na celé ploše dostihové dráhy či zajištěním technické a wellfare skupiny. Dále argumentoval vyšším finančním průměrem vyplácených prize money za odběhnutý dostih, nižším příjmem ze startovného s ohledem na počet startujících koní v překážkových dostizích nebo správným zacílením finančním podpory.

"Nutné je rovněž zmínit popularitu překážkových dostihů. I přes menší frekvenci a obsazenost koní v překážkových dostizích je tento typ dostihů v České republice nejpopulárnější. Důkazem je mimo jiné vysoká sledovanost překážkových dostihů v průběhu celé sezony. V Pardubicích v roce 2021 ve výši 2,8 milionů diváků u obrazovek České televize," dodal ve svém návrhu Müller.

Ilustrační foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE