reklama 11C

Karlovy Vary zvažují podobu letošní sezony. Reagují na Radu JC ČR

ikonka

Hipodrom Holoubek v Karlových Varech měl v roce 2022 pořádat až šest dostihových dnů. Po rozhodnutí Rady JC ČR o změně systému přerozdělení státního příspěvku pořadatelům zvažuje změny, dalším důvodem je růst nákladů. Verdikt má padnout za dva týdny.
03.02.2022 09:18  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12D

Karlovarský Hipodrom Holoubek je po Chuchle Areně Praha druhým závodištěm kategorie A, které nesouhlasí s novým přerozdělením dotací od ministerstva zemědělství, které na svých zasedáních v prosinci a lednu schválila Rada Jockey Clubu ČR. V tiskovém prohlášení to ve čtvrtek uvedl ředitel závodiště Radek Liangovský.

"Na základě jednání Rady JC ČR dne 27. 1. 2022, které nám potvrdilo nový, dosud nepoužívaný systém přerozdělování finančních prostředků z dotací Ministerstva zemědělství, přijatý na předchozím jednání 7.12.2021, zvažujeme další možné kroky v pořádání dostihových dnů v letošní sezoně," konstatoval Liangovský s tím, že za těchto okolností lázeňská dráha nemůže potvrdit již slíbené termíny letních dostihových dnů v sezoně 2022. Definitivní stanovisko chce předat Jockey Clubu do dvou týdnů.

Nový systém, podle něhož pořadatelé získají dvojnásobný podíl za každý uspořádaný dostih steeplechase a cross country a 1,5násobný podíl za proutěné překážky oproti rovinovému dostihu, je pro karlovarského pořadatele nepřijatelný, neboť podporuje pořádání překážkových dostihů na úkor těch rovinových, a to i na závodištích kategorií B a C, kde se konají výhradně dostihy nižších kategorií s nižšími dotacemi.

 

Čtěte více: Dotace derby klesá. V pozadí je spor rovinových a překážkových dostihů

 

Druhým důvodem karlovarského stanoviska je razantní navýšení cen za energie a dalších nákladů. "To je v Karlových Varech přímo promítnuto do spotřeby elektrické energie při zavlažování dráhy. Takže naše náklady budou ještě vyšší, protože je u nás obyčejně zvykem mít dostihovou dráhu perfektně připravenou, tedy mimo jiné i řádně zalévanou," dodal Liangovský.

Karlovy Vary patří spolu s Chuchle Arenou Praha a Hipodromem Most ke třem klíčovým pořadatelům rovinových dostihů v Česku, přestože tamní program pravidelně obsahuje i klasické steeplechase. Hipodrom Holoubek vyčíslil své ztráty vyplývající z nového systému přerozdělení dotací na 150 tisíc korun. V letošní sezoně bylo v Karlových Varech naplánováno pět dostihových dnů a jednalo se o přidání šestého, kterým má být den evropské šlechty.

Jako první zareagovala tento týden na rozhodnutí Chuchle Arena Praha. Ta garantuje zachování počtu plánovaných dostihových dnů, ale snižuje dotaci Českého derby z dvou milionů na 1,8 milionu a ohlásila i další škrty v dotacích rámcového programu derby 26. června.

Ilustrační foto: Marcela Kozová




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE