reklama 11B

Shakeel míří do chovu. Hvězda s dramatickým příběhem čeká v Bošovicích

ikonka

Vítěz Juddmonte Grand Prix de Paris (Gr.1) Shakeel by měl posílit středoevropský chov. Majitel Marian Ziburske ho koupil v Irsku a nyní dojednává hřebcovo nové působiště. Na Shakeelově přesunu do tohoto regionu mají podíl nezvyklé okolnosti.
08.02.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Už několik měsíců stojí v Bošovicích u Písku vítěz grupy 1 z chovu Aga Khana. Osmiletý tmavý hnědák Shakeel v majetku Westminster Race Horses však pod trenérem Václavem Lukou mladším nevyběhne.

Syna Dalakhaniho a pravnuka vítězky Prix de Diane Shemaky čeká kariéra plemeníka ve středoevropském regionu. Jeho působiště se v těchto dnech dojednává a zatím zůstává otevřené, zda se bude jednat o Česko či některou ze sousedních zemí.

"Shakeel dorazil do Česka loni v září jako akvizice Westminster Race Horses. Bošovice jako dočasná přestupná stanice byly zvoleny kvůli tomu, že tam má majitel koně a nebylo jasné, kde bude připouštět. U Václava Luky měl aktivní program, byl pohybován pod sedlem," řekl serveru Jezdci.cz bloodstock agent Tomáš Janda, který s majitelem Westminster Race Horses Marianem Ziburskem dlouhodobě spolupracuje.

 

Čtěte také: V Cagnes-sur-mer to žije, výhled na moře se neomrzí, pochvaluje si Korečková

 

"Musím říct, že jsem se snad ještě nesetkal s tak charakterním koněm. Je to opravdu šampion grupy 1 se vším všudy," doplňuje Václav Luka mladší.

Ať Shakeel skončí v tuzemském plnokrevném chovu nebo například v Polsku, stojí za to vrátit se nejen k jeho dostihovému příběhu, ale i k poněkud dramatickým okolnostem, za nichž se do střední Evropy dostal.

Životní vítězství se Soumillonem

Jeho kariéra v barvách Aga Khana a tréninku Alaina de Royer Duprého byla krátká a oslnivá. Po jednom seznamovacím startu ve dvou letech vyhrál hned na začátku klasické sezony dostih nezvítězivších v Chantilly a posléze finišoval třetí v Prix du Lys (Gr.3). Následovalo druhé místo v Prix Hocquart Longines (Gr.2) a především těsný triumf v Juddmonte Grand Prix de Paris (Gr.1) před koňmi jako Permian, Venice Beach a Ice Breeze.

Shakeelův životní úspěch v Saint-Cloud naplno ukázal jeho kvality. Těsně před cílem ještě vedl britský Permian, ale Christophe Soumillon našel u bariéry jdoucímu Shakeelovi mezeru k útoku a v posledním cvalovém skoku svého soupeře o nos předstihl.

"Obrovská výhoda je, že má velkou hlavu a dlouhý krk," smál se po doběhu Soumillon, pro něhož to bylo 100. vítězství kariéry v grupě 1. "Minule se na špici upuloval, a tak jsem nechtěl jít dopředu moc brzy. Pak skvěle zareagoval na pobídky a bojoval do posledního dechu."

Pro de Royer-Duprého a Aga Khana znamenal Shakeelův úspěch zvláštní rébus, neboť téměř souběžně vyhráli i Grand Prix de Saint-Cloud se Zarakem. "Není úplně lehké říct, co s těmi dvěma teď provedeme. Nejdříve počkáme, jak strávili své dostihy," poznamenal de Royer-Dupré s výhledem na Cenu vítězného oblouku a byla to prorocká slova. Shakeel sice vlastnil přihlášky pro britský St. Leger i "Arc", ale zranění ho na dráhu už nepustilo. S bilancí dvou vítězství a čtyř umístění ze šesti startů ukončil kariéru.

"Byl to třídový a progresivní hřebec. Jeho původ je v kontextu naší chovné operace skutečně reprezentativní - je synem našeho vlastního odchovance Dalakhaniho a na mateřské straně je jeho prabábou vítězka Prix de Diane Shemaka. Jde tedy o velmi vlivnou rodinu, z níž v každé generaci vzešli grupoví vítězové," zhodnotil později manažer francouzské části Aga Khan Studs Georges Rimaud.

Noční můra v Irsku a nový začátek

Shakeel měl posléze jít na dražbu, ale ještě před ní ho privátně za částku v řádu statisíců eur koupili zájemci z Irska, kde od sezony 2018 působil v překážkovém chovu s připouštěcím poplatkem 7000 eur. Takový byl alespoň deklarovaný plán.

Jak však později vyplynulo, hřebcovi noví majitelé byli zapleteni do rozsáhlé sítě pochybných finančních operací, investic a půjček, na jejichž konci byly nejen astronomické dluhy ve výši milionů eur, ale i zabavení více než tří desítek podvyživených chovných klisen a hříbat. Jeden z největších případů týrání koní v Irsku za poslední léta plnil v létě 2019 stránky tamních novin.

 

Čtěte také: Karlovy Vary zvažují podobu letošní sezony. Reagují na Radu JC ČR

 

Samotný Shakeel sice na inkriminované farmě, kde stát zabavil zubožená zvířata, nestál a z celé kauzy vyvázl v dobrém zdravotním stavu, nemá však prakticky žádná registrovaná hříbata.

"Z prvního ročníku vzešel jediný registrovaný potomek, z druhého žádný a loni se narodili snad dva nebo tři. Většina hříbat v důsledku hrozných podmínek v chovu dotyčného majitele uhynula. Jedna ze zodpovědných osob je momentálně ve vazbě, další zřejmě na útěku," doplnil Tomáš Janda.

Shakeel tak v podstatě bude zahajovat kariéru plemeníka až ve střední Evropě. Nový majitel Westminster Race Horses ho získal za cenu v řádu desítek tisíc eur, tedy za zlomek dřívější hodnoty. "Je jasné, že za normálních okolností by se kůň takového kalibru do našeho regionu ani nedostal," uzavírá Janda.

Foto: Pavla Pechmanová




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE